Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako na skialpinizmus III.

V tretej časti seriálu si priblížime legislatívne podmienky a možnosti vykonávania skialpinizmu na Slovensku. Spomenieme všetky oficiálne vyhlásené skialpinistické areály v národných parkoch Západných Karpát a možno sa inšpirujete na konkrétnu lyžiarsku túru.

Veľká Fatra

Na území Národného parku Veľká Fatra je vyhlásený jediný oficiálny skialpinistický areál podľa návštevného poriadku. Vymedzená oblasť Krížna sa rozprestiera na svahoch vrchu Krížna, Malá Krížna, Úplaz, Kráľova skala, Dlhý grúň, Repište, Líška a Majerova skala. Resp. pohyb skialpinistov je umožnený v dolinách: Turecká, Rovne (Dedošová), Suchá a Hornojelenská, ktorými vedú prístupové cesty do areálu. Východiskom do skialpinistického areálu je obec Turecká, horský hotel Kráľova studňa a osada Rybô (U Rybov), známa najtragickejším pádom lavíny na Slovensku.

Horské lyžovanie možno vykonávať od 1. novembra do 31. marca len počas malého a mierneho lavínového nebezpečenstva, tj. 1. a 2. stupeň medzinárodnej stupnice. Toto obmedzenie má opodstatnenie z dôvodu silno lavínozných svahov s trávnatým podkladom v celej vymedzenej oblasti. Známe sú smrtonosné kotly Veľká Ramžiná, Malá Ramžiná, Revúca, či Štrosy nad osadou Rybô, kde je pohyb úplne vylúčený. Ďalej pre skialpinizmus platia všeobecné podmienky (spolu s bežeckým lyžovaním), že preň slúžia všetky turistické chodníky, cyklotrasy a zimné trasy označené tyčovaním. Taktiež je možné pohybovať sa vo všetkých lyžiarskych strediskách.

Malá Fatra

Návštevný poriadok Národného parku Malá Fatra špeciálne neupravuje vykonávanie skialpinizmu. Avšak to neznamená, že lyžovanie mimo vyznačených tratí možno vykonávať kdekoľvek. Všeobecne podľa Zákona o ochrane prírody a krajiny sú športové činnosti vylúčené mimo maloplošných chránených území: (národné) prírodné pamiatky a (národné) prírodné rezervácie. Z turistických trás je vhodné sa pohybovať po zimnom tyčovom značení s číslovaním na úsekoch:
- Štefanová (zelená) – sedlo Medziholie – Stoh – Poludňový grúň – Steny – sedlo za Hromovým – Chleb – Snilovské sedlo (červená) /trať č. 1/,
- Poludňový grúň – Chata na Grúni (žltá) /trať č. 5/,
- Snilovské sedlo – Chata pod Chlebom (zelená),
- Chata Vrátna – Snilovské sedlo (zelená),
- Snilovské sedlo – Veľký Kriváň – sedlo Bublen (červená) /trať č. 4/,
- sedlo Bublen (žltá) – Chrapáky (modrá) – sedlo za Kraviarskym – Stará dolina (zelená) /trať č. 4/,
- sedlo Bublen – Koniarky – Hole – sedlo na Koni – Bránica (zelená) /trať č. 6/.
Východiskami do hôľnej časti Krivánskej Malej Fatry sú Vrátna dolina, Štefanová, Chata na Grúni a Chata pod Chlebom.

Nízke Tatry

V národnom parku Nízke Tatry sú tri vyhradené skialpinistické areály. Najpopulárnejšou oblasťou je centrálna časť pohoria (Dereše, Chopok a Ďumbier). Tu sa rozprestiera areál Chopok (sever) a areál Chopok (juh). Bližšie informácie o skialpinistickej oblasti Chopok nájdete v samostatnom článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tretím areálom je Kráľova hoľa vo východnej časti národného parku. Vyhradený areál pokrýva južné a východné svahy Kráľovej hole a všetky svahy Kráľovej skaly. Východiskami do oblasti sú obce Šumiac a Telgárt.

Pre spomenuté skialpinistické oblasti platia rovnaké podmienky, ktoré uvádza návštevný poriadok. Skialpinizmus možno vykonávať od 15. decembra do 30. apríla hodinu po východe slnka a hodinu pred západom slnka pri 1., 2. alebo 3. stupni lavínového nebezpečenstva. V iných častiach národného parku sa možno pohybovať v koridore 50 m od turistického chodníka po zimnom tyčovaní.

Tatry

Správa Tatranského národného parku vyčlenila v aktuálnom návštevnom poriadku 6 skialpinistických areálov. Časovo je horské lyžovanie vymedzené od 15. decembra do 15. apríla. Ďalšou podmienkou sú priaznivé snehové podmienky a tiež nemôže byť vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo (konkrétne stupne nie sú určené). Lyžiarske túry môžu vykonávať len členovia horolezeckých resp. skialpinistických klubov, ktorým je povolený vstup do územia mimo značených chodníkov (vrátane sezónne uzavretých) ako nástup na skitúru. Maximálny počet skialpinistov je 30 na jednom mieste za deň. Povinnosťou návštevníka je svoju túru ohlásiť na Správe NP najneskôr v deň túry.

Vo východnej časti Vysokých Tatier sú pre skialpinistov určené: Veľká Studená dolina, Malá Studená dolina, Veľká Zmrzlá dolina a Dolina Zeleného plesa. Automatická meteostanica Biele pleso vo Veľkej Studenej doline. Východzími bodmi po oblasti sú Zamkovského chata, Zbojnícka chata, Téryho chata a Chata pri Zelenom plese. V západnej časti Vysokých Tatier je vyčlenená trasa v Mlynickej doline zo Štrbského Plesa cez vodopád Skok do Soliskového sedla a prechod na zjazdové trate od Chaty pod Soliskom na Štrbské Pleso. Automatická meteostanica Chata pod Soliskom.

V Západných Tatrách sú opäť bohaté možnosti. V Žiarskej doline možno zlyžovávať Veľké Závraty a Malé Závraty od hlavného hrebeňa Roháčov. Východiskovým bodom je Žiarska chata. Automatická meteostanica Žiarska chata. Na druhej strane hrebeňa sa rozprestiera ďalší areál - Spálená dolina v závere Roháčskej doliny, pre ktorú je východiskom Zverovka (chata). Automatická meteostanica Hrubá kopa. V zázemí Zverovky je taktiež areál vymedzený Salatínskou dolinou a zjazdovou traťou Spálená. Automatická meteostanica Salatín. V návrhu nového návštevného poriadku sa uvažuje o prepojení tohto areálu s poslednou vyčlenenou skialpinistickou oblasťou Červenec. Viac informácií sa dozviete v samostatnom článku. Východiskom je Chata pod Náružím. Numerická predpoveď počasia podľa predpovedného modelu Aladin pre poľanu Červenec.

Orava

Z vysokohorských oblastí Západných Karpát je pre skialpinizmus ešte ideálne pohorie Oravské Beskydy v najsevernejšej časti Slovenska s priaznivými snehovými podmienkami. Vyznavačov bieleho športu priťahuje masív Babej hory a Pilska. Oba vrcholy sú na hranici s Poľskom v Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Východiskom na Babiu horu je obec Oravská Polhora, časť Slaná voda (Chata Slaná voda). Pre Pilsko je najvhodnejší začiatočný aj cieľový bod horský priesmyk (hraničný priechod) sedlo Hliny (Przełęcz Glinne) opäť nad Oravskou Polhorou. Na záver nesmiem opomenúť známy vrchol Veľký Choč v Chočských vrchoch, na ktorý sa najčastejšie vystupuje na pásoch z obce Valaská Dubová.

Súvisiace témy:
Ako na skialpinizmus I.
Ako na skialpinizmus II.
Chleb a Veľký Kriváň na skialpoch
Na skialpoch z Krúpovej hole
Na lyžiach cez tatranské sedlá
Zimný výstup na Pilsko
Zimný okruh cez Babiu horu z Poľska

Fotogaléria k článku

Najnovšie