Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Horalfest 2010

Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Vysoké Tatry vyhlásil už 6. ročník festivalu amatérskej tvorby o horách – Horalfest 2010. Tento ročník sa uskutoční 19. - 20. novembra vo Vysokých Tatrách, opäť v o niečo pozmenenej podobe. Štyri súťažné kategórie - film, fotografia, literatúra a blog - ostávajú, menia sa však najmä technické podmienky prihlasovania prác.

Organizátori sa tento rok rozhodli dať šancu aj fanúšikom a používateľom najrozšírenejšej sociálnej siete Facebook. „Tohtoročnou novinkou je amatérska podkategória FaceFoto, kde budú môcť autori uploadovať svoje fotografie s horskou tematikou na facebook stránky hory.sk alebo Horalfest. Výherca vzíde z počtu označení „páči sa mi to“ a z ohodnotenia garanta danej kategórie, ktorý výhernú fotografiu aj okomentuje,“ uviedla riaditeľka Horalfestu Beata Firicová.

Súťažiaci majú na výber z troch tém – Príroda a krajina hôr, Človek a hory – športové a rekreačné vyžitie a Práca človeka v horách. Tí, ktorí sa rozhodnú zachytiť prácu a životnú filozofiu vysokohorských nosičov, majú šancu aj tento rok získať osobitnú prémiu chatára Rainerovej chaty.

Kým doteraz súťažiaci posielali svoje diela výlučne poštou, po novom si ich organizátori festivalu vyhľadajú aj prostredníctvom internetu. Autori kategórie film - video zavesia svoje práce na ľubovoľný server a pošlú organizátorom link. Rovnako tak môžu urobiť aj fotografi. Tí majú aj ďalšiu možnosť – „uploadnúť“ fotografiu na www.foto.hory.sk s označením Horalfest. Porota z nich v každej zo spomínaných kategórii vyberie po 10 prác a ich autorov vyzve, aby svoje príspevky zaslali poštou v plnej kvalite. Minimálny rozmer fotografie bude 20 x 30 centimetrov, v prípade videa sa vyžaduje DVD formát.
Súťažiaci v kategórii literatúra budú svoje práce zasielať e-mailom, najlepšie v rtf formáte. Pre menej počítačovo zdatných ostáva aj možnosť poslať filmy, fotografie či literárne príspevky poštou tak, ako po minulé roky, na adresu HIK-u. Uzávierka súťaže bude rovnako ako vlani 15. októbra.

V tomto roku bude celý festival prebiehať len v priestoroch kina Tatry v Tatranskej Lomnici. Súčasťou festivalu budú aj viaceré sprievodné podujatia - výstava fotografií, večer filmovej tvorby či besedy. Svoju účasť už prisľúbil známy karikaturista, horolezec a spisovateľ Ivan Bajo. Aj tento rok sa budú konať workshopy s odbornými garantmi pre jednotlivé kategórie. Patronát nad literárnou tvorbou prevzal rovnako ako vlani básnik a publicista Pavol Hudák, garantom pre amatérskych fotografov ostáva fotograf Tibor Škandík a kategóriu film a video má na starosti filmár Ivo Brachtl. Odborným garantom pre blogerov bude opäť Ľubomír Mäkký.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Titulná foto: Zo sedla Váha, Soňa Mäkká

Najnovšie