Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Tragická silvestrovská lavína v Roháčoch

Koniec roka 2005 a v slovenských horách panuje pravé zimné počasie. Od začiatku decembra teploty nezriedka a hlboko klesajú pod bod mrazu. Každým decembrovým dňom pribúda snehu. Koncom roku na horách ležali dobré 2 metre snehu. Zima ako sa patrí. 29. decembra prichádza Petr, Zdeněk, Vlasta, Jana, Štepán, Jan, Luboš a Petr na Zverovku do Západných Tatier.

Spoznali sa v predchádzajúcom lete, kedy spolu vystúpili na Elbrus. Dávnejšie sa dohodli, že strávia Silvester bivakujúc v horách. Kvôli poruche auta prišli na Zverovku až neskoro poobede. Ich cieľ bol jasný. Dosiahnuť hrebeň Západných Tatier na snežniciach. Hneď po príchode do lyžiarskeho centra Zverovka-Spalená sa vydávajú letným chodníkom vedúcim po zjazdovke. Po asi 500 metroch chodník odbočuje do Spaleného žľabu. Žľabu, ktorý začína na Prednom Salatíne a vyúsťuje na miesto, kde sa stretáva zjazdovka č. 2 a 3. Spálený žľab je ideálnym miestom na lavíny. Hore má široké zberné územie s trávnatým podkladom. V dolnej polovici sa žľab zužuje. Lavíny na svojej ceste dole žľabom nezriedka zoberú so sebou strom prípadne väčší kus lesa. Kvôli bezpečnosti lyžiarskeho strediska sú lavíny v priebehu zimy uvoľňované umelo pomocou výbušnín. V prípade, že nie je možný odstrel, zjazdovka ostáva uzatvorená.

Osemčlenná skupina vystupuje hore žľabom. Po chvíli ich zastihne tma. Stavajú si stany na zvážnici idúcej naprieč Spáleným žľabom. Priamo v lavínovej dráhe! Počasie je pod psa. Nárazový stokilometrový vietor, veľké množstvo nového snehu. Mobilom kontrolujú lavínovú situácia. Na tento deň Strediskom lavínovej prevencie udáva 3. stupeň s upozornením, že je možný samovoľný výskyt menších a stredne veľkých lavín na svahoch s trávnatým podkladom. Na druhý deň ráno (30. decembra) aj napriek veľmi zlému počasiu sa vydávajú Spáleným žľabom na hrebeň Brestovej. Tou istou trasou sa vracajú spať do svojho stanového tábora. Medzitým sa nárazový vietor mierne utíšil avšak počasie je zlé. Hmla, vietor, slabá viditeľnosť a pribudlo aj množstvo nového snehu. Lavínová situácia sa zmenila. Platil už 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínová prevencia predpokladala samovoľný výskyt stredných a veľkých lavín, ktoré mohli zasiahnuť údolné cesty. Horská záchranná služba neodporúčala pohyb vo vysokohorskom teréne a ani vstup do vysokohorských dolín.

O tomto všetkom skupina nevedela. Svojimi dvomi lopatami si odkopali snehom zasypané stany a uložili sa do spacákov. V noci sa zo zlého počasia stalo ešte horšie. Nárazový vietor dosahoval silu víchrice a previeval novonapadnutý sneh. Nikto zo skupiny nemohol poriadne zaspať. Stany im dávali pocit falošného bezpečia. O pol šiestej sa z vrcholu Predného Salatína odtŕha snehová doska široká 250 metrov. Doska sa rozbíja na menšie kusy a valí sa dolu Spaleným žľabom na nič netušiacu skupinu turistov. Lavína zasahuje stanový tábor v plnej sile. Stany láme ako keby boli z papiera. Skupina kamarátov sa ocitá priamo v zovretí lavíny. Zabalení v spacákoch a neschopní pohybu. Lavína z nich strháva aj posledné kusy šatstva. Šťastena si vyberá Ľuboša. On jediný je čiastočne zasypaný a celý premrznutý sa ocitá čiastočne zasypaný na lavínisku. Lavína zastala až na zjazdovke. Odtiaľ Ľuboš uteká po pomoc. Pri údolnej stanici zobúdza bufetára. Berie si od neho lopatu a behom sa vracia na lavínisko hľadať svojich druhov. Kope pri zvyškoch svojho stanu. Podarí sa mu nájsť nohu svojho kamaráta Petra. Medzitým prichádzajú zamestnanci lanovky a pomáhajú vykopať Petra zo zbytkov stanu. O chvíľu sa im podarí nájsť aj Jana. Obaja sú 1,5 m pod snehom Aj napriek veľkej snahe a okamžitej resuscitácii Janovi a Petrovi niet pomoci.

Silvestrovský deň sa začal tragicky. Rudo, horský záchranár, preberá od bufetára správu o nešťastí. Okamžite organizuje záchrannú akciu. Zasypaní nemali vyhľadávacie prístroje. Ich jedinou šancou sú lavínové a pátracie psy. Preto Rudo v prvom rade zvoláva psovodov. Psy sa hneď po príchode na lavínisko dávajú do práce. Vrtuľník postupne priváža viac psovodov a taktiež lekára. Šance na prežitie sa s každou sekundou znižujú. V mysliach záchranárov koluje otázka Čo ak? Čo ak je niekto zo zasypaných predsa ešte nažive? Záchranári bojujú zo všetkých síl. Pohyb na lavínisku nie je jednoduchý, počasie je zlé.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V blízkosti lavíniska sú tri vrtuľníky a lekár, pre prípad, že by niekto zo zasypaných potreboval okamžitú prvú pomoc a rýchly prevoz do nemocnice.
Krátko po pol desiatej dobrovoľní záchranári nachádzajú Štepána. Je len čiastočne zasypaný. Tlaková vlna lavíny ho zakliesnila medzi dva stromy. Pomôcť sa mu nedalo. Krátko nato Rudov pes hlási zasypaného. Z polmetrovej hĺbky vykopávajú Petra. Bohužiaľ Peter nejaví známky života a lekár musí smutne konštatovať smrť.

Sondovacie družstvo sa pomaly pohybuje lavíniskom. Monotónne povely sa dookola opakujú Vpred! Vpich! Každý prípadný zásah treba preveriť. Gabo cíti, že sonda ma iný odpor. Zvoláva ostatných záchranárov. Spoločne skoro z dvojmetrovej hĺbky vykopávajú Zděnka. O 5 minút nato pes profesionálneho psovoda Dušana zo Západných Tatier ohlási ďalšieho zasypaného. Jana je zasypaná "len" pol metra. Ale očividné a ťažké mechanické poranenia jej nedávajú žiadne šance na prežitie. Krátko pred jedenástou Štefanov pes hlási posledného zasypaného. Dva metre snehu Vlastovi nedali najmenšiu šancu.

Zatiaľ čo mnoho ľudí sa tešilo na príchod nového roku, Silvester na Zverovke sa niesol v znamení tragédie. Aj napriek nesmiernej snahe záchranárov, lavína si vyžiadala sedem ľudských životov. Sedem ľudí ešte mohlo byť v kruhu svojich rodín, prežívať život s kamarátmi. Smrť je súčasťou životného cyklu. Avšak, ak príde priskoro, je zvyčajne zbytočná. Ľudské životy nie je možné vrátiť. My sa môžeme akurát poučiť z nesprávnych rozhodnutí a tak zabrániť ďalším prípadným tragédiám.

Popis lavíny

- nadmorská výška 1680 m n. m.,
- šírka 250 m,
- výška 0,5 – 1,0 m,
- sklon 35 ° - 40 °,
- dĺžka lavínovej dráhy 1300 m,
- maximálna hĺbka nánosu 5 m,
- priemerná hĺbka nánosu 3 m,

Lavína okrajom zasiahla lyžiarsku zjazdovú dráhu v dĺžke 150 m. Stredisko lavínovej prevencie na 31. 12. 2005 vydalo štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Lavínová predpoveď na daný deň

Dnes ráno na hrebeňoch hôr bolo zamračené, miestami snežilo a bola hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -16 do -7 °C. Fúkal silný až prudký vietor väčšinou južných a západných smerov s rýchlosťou do 55 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do 35 cm nového prachového snehu. Za poslednú periódu sneženia napadlo 35 až 76 cm snehu. Snehová pokrývka je na väčšine svahov slabo spevnená.

Vo všetkých horských oblastiach Slovenska trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, t. j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Predpokladá sa zvýšený samovoľný výskyt stredných a veľkých lavín a tiež je možný zásah údolných ciest lavínami. Veľká pravdepodobnosť uvoľnenia lavín je pri malom mechanickom zaťažení na väčšine lavínových svahov. Horská záchranná služba nedodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne a ani vstup do vysokohorských dolín. Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín je zotrvalá.

Autori textu: Marek Biskupič a Milan Lizuch (Horská záchranná služba – Stredisko lavínovej prevencie).

Text vznikol vďaka spolupráci redakcie Hiking.sk so Strediskom lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Jasná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie