Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Čo si obliecť na skialpinistickú túru

Horské lyžovanie hoci len v turistickej, rekreačnej forme patrí medzi aeróbne aktivity, pri ktorej športovec vydá veľké množstvo energie. Tomu by mal zodpovedať vhodný výber oblečenia s cieľom nezmrznúť a neuvariť sa. V článku načrtnem základné princípy obliekania sa po vrstvách a popíšem, čo si zvyknem obliekať na jednodňovú lyžiarsku túru.

Prvá vrstva

Funkčné spodné prádlo (termoprádlo) odvádza pot od pokožky smerom do ďalších vrstiev oblečenia a udržuje ju tak v suchu. Vyrába sa zo syntetických (PES, POP, PAD), prírodných materiálov (merino) a ich rôznych kombinácií. Ktorý materiál je ten správny? Podľa hesla "každá líška svoj chvost chváli", každý výrobca dokáže zdôvodniť, prečo je jeho syntetika, merino, mix najlepšou voľbou. V reálnom živote väčšinou výber urobí pokožka konkrétneho človeka – niekto neznesie na sebe syntetiku, iného škriabe aj najjemnejšie merino.

Ako prvú vrstvu používam tričko s dlhým rukávom strednej gramáže merino, alebo polyester. Do veľkého chladu tričko z polypropylén sieťoviny (Brynje). Trenírky tenké polyester, dlhé spodky tenké polypropylén, podkolienky lyžiarske tenké (mix materiálov).

Druhá vrstva

Zatepľovacia, má za úlohu udržať teplo. Rovnako ako termoprádlo, aj táto vrstva sa vyrába zo syntetických (PES, PAD), prírodných (merino vlna) materiálov a ich rôznych kombinácií (merino + PES).

Ako druhú vrstvu uprednostňujem roláky/mikiny zo syntetických materiálov. Sú hustejšie tkané a preto viac vetruodolné ako merino. A túto vetruodolnosť ocenia moje ruky, ktoré nie sú chránené ďalšou vrstvou, ak mám oblečenú NoWind vestu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tretia vrstva

Bunda

Hardshell, či softshell, bunda je po väčšiu časť skialpinistickej túry v batohu. Preto má byť hlavne ľahká (do 400 g), skladná, s dobre nastaviteľnou kapucňou, odvetraním v podpazuší a vreckami prístupnými aj s nasadeným batohom. Dobrým detailom sú vnútorné vrecká na uskladnenie stúpacích pásov počas zjazdu.

Používam ľahkú hardshell bundu s GTX membránou, ktorá má uplatnenie pri rôznych aktivitách počas celého roka.

Nohavice

Výber je veľmi pestrý. V obľube sú dlhé zateplené cyklonohavice (samozrejme bez cyklovložky), resp. podobné, ale špeciálne na skialp vyvinuté modely elastických nohavíc s rozšírením pre lyžiarky v spodnej časti. Na tieto nohavice sa na hrebeni obliekajú ľahké hardshell celorozopínateľné nohavice alebo hoci len ultraľahké šuštiaky (Pertex a pod.), ktoré ochránia pred vetrom. Ďalšou a asi najrozšírenejšou alternatívou sú dnes rôzne varianty softshell nohavíc, ktoré sú väčšinou ušité z kombinácie materiálov rôznej gramáže a vlastností (elasticita, priedušnosť, vetruodolnosť, oderuvzdornosť). Vetracie otvory na stehnách pomôžu odvetrať prebytočné teplo a výrazne rozšíria rozsah teplôt, pri ktorých sa budeme cítiť v nohaviciach príjemne.

Na skialpové túry sa používajú aj šortky. Klasické letné tenké šortky sa uplatnia na konci sezóny, keď za teplého jarného dňa na južne orientovaných svahoch môže teplota vzduchu vystúpiť poriadne vysoko.

Dlhé roky som používal ľahké hardshell nohavice (s vetracími otvormi, DryTech membrána) a v poslednej dobe skúšam ľahké softshellky. Tie sú veľmi pohodlné a priedušné, avšak hlavne vzadu menej vetruodolné, preto po výšľape na ne obliekam ešte ľahučké pertexové šuštiaky.

Medzivrstvy

Perie/Primaloft

Na dodatočné zateplenie sa (najmä počas prestávok) je možné použiť rôzne ľahké páperové bundy (svetre) a vesty, respektíve ich syntetické alternatívy (Primaloft a pod.). Sú ľahké, skladné a zaberú málo miesta v batohu.

Páperový sveter na jednodňovky väčšinou nenosím. Na viacdňové túry s nocľahom v útulni, či salaši je to ale povinná časť výbavy, ktorá výborne poslúži, kým sa dostanem do spacáku.

Windstopper/NoWind

Bundy a vesty s vetruodolnou membránou sú často používanými časťami oblečenia a môžu poslúžiť počas túry ako vrchná vrstva, alebo ako medzivrstva medzi druhou a treťou vrstvou. Ochránia pred vetrom, udržia tepelný komfort.

NoWind vestu mám na sebe počas túry prakticky stále a do batoha putuje, len ak je naozaj veľmi teplé a bezveterné počasie.

Hlava

Hlavou človek stráca veľké množstvo tepla, preto je pokrývka hlavy dôležitou časťou oblečenia skialpinistu. Je plusom, ak má čiapka vetruodolnú podšívku (Windstopper, Isowind, NoWind), ktorá dobre ochráni citlivé čelové dutiny. Ak na hrebeni fičí poriadna metelica, je potrebné chrániť si aj tvár. Možnosťou je kukla (Polartec Powerstretch, Windstopper) alebo maska (Windstopper). Hoci je Windstopper priedušný a maska má navyše aj drobné otvory na dýchanie, za vhodnej konštelácie vlhkosti a teploty vzduchu dochádza rýchlo k namŕzaniu vydychovaného vzduchu a maska sa mení na ľadový pancier. Ochranu očí zabezpečia okuliare – slnečné a klasické lyžiarske.

Túru obyčajne začínam s buffkou a podľa teploty vzduchu a sily vetra ju mením za klasickú pletenú čiapku s Isowind membránou. Kuklu mám hodenú v batohu a aj vo víchrici si väčšinou vystačím s nastaviteľnou kapucňou hardshell bundy.

Ruky

Jedny rukavice nestačia. Pri výšľape prvý pár navlhne od potu, preto treba mať rezervný pár. Obyčajné pletené, flísové, windstopperové. Do víchrice a hlbokého mrazu sú nevyhnutné rukavice s membránou (GTX a pod.), a tenké rukavice napr. z Polartecu Powerstretch sú zateplením (ako vložka). Pre majiteľov smartfónov a dotykových GPS prístrojov sú na trhu aj rukavice s vodivou vrstvou na palci a ukazováku, ktorá umožňuje ovládať zariadenia cez dotykový displej.

Počas výšľapu používam buď tenké flísové (Powerstretch), alebo tenké windstopperové "sklápacie" rukavice, ktoré umožňujú odkrytie prstov, ak potrebujem manipulovať s telefónom, fotoaparátom a podobne. Do poriadneho mrazu jednoznačne uprednostňujem palčiaky (zateplenie + membrána), udržia viac tepla ako prstové rukavice.

Záver

Začínajúci skialpinista si pri výbere vhodného oblečenia celkom určite vystačí s oblečením, ktoré používa na zimnú turistiku, bežky alebo bicykel. Ak po čase zistí, čo mu najviac vyhovuje, môže sa poobzerať v ponuke špecializovaných výrobcov. Medzi špičku patria talianske značky Karpos, Crazy Idea, Montura, La Sportiva. Oblečenie pre skialpinistov samozrejme nechýba v ponuke žiadneho z významných producentov outdoorového oblečenia.

Súvisiace články

Čo zbaliť na lyžiarsku túru
Ako sa obliecť na bicykel v zime

Fotogaléria k článku

Najnovšie