Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Primaloft vesta a šortky od La Sportiva

Vesta sa volá Climate a šortky Shakkar. Hoci sú mená odlišné, ide o set ľahkého prídavného zateplenia s tenkou vrstvou Primaloft izolácie. Hoci oba odevy sú výrobcom cielené na skialp, vďaka malým rozmerom a minimálnej váhe ich môžete v batohu nosiť takmer hocikam, len tak pre istotu. Však dodatočné zateplenie sa môže hodiť kedykoľvek. Najmä vesta má skutočne široké pole použiteľnosti počas celého roka, šortky sú zas skôr zimná záležitosť.

Výrobca
LaSportiva
Model
Climate Primaloft Vest
Shakkar Primaloft Short Pant
Typ
ľahká vesta a šortky na zateplenie
Materiály
Primaloft One, Primaloft Sport, Nylon
Hmotnosť
265 g – vesta Climate
375 g – šortky Shakkar
Farebné kombinácie
vesta: šedá, červená, modrá
šortky: šedá
Páči sa mi
univerzálnosť, dobre zvolené mierne zateplenie, strih, kvalitné vyhotovenie, hmotnosť, rozmery
Nepáči sa mi
nízky golier, krátke nohávy
Infocena
159 € – vesta
129 € – šortky

Materiály, dizajn a konštrukcia

Konštrukcia oboch kúskov je podobná. Vonkajšia aj vnútorná vrstva je z ľahkej nylonovej tkaniny, vnútro je vyplnené izolačným umelým vláknom Primaloft. Vo veste je verzia Primaloft One hrúbky 60 g/m² v oblasti ramien a zvyšok 80 g/m². Šortky majú zas najtenší Primaloft Sport s gramážou len 25 g/m². Kým vesta je zateplená všade, nohavice sú len na prednom a zadnom dieli, bočný diel je z jednej vrstvy hrubšieho nylonu s lepšou oderuvzdornosťou.

V mojom prípade je vesta aj nohavice v nevýraznej stredne tmavej šedej. Trochu nezvyk, La Sportiva sa celkom rada vyžíva v jasných sýtych farbičkách. Vesta je však k dispozícii aj v červenej a jasne modrej, kto by chcel byť výraznejší. Šortky sú len šedé. Miernym oživením vesty sú žlté úchopy zipsov a žltý pás na pravom remene. Šortky majú síce žltú podšívku, to však nevidieť, iba v zbalenom stave je balíček žltý.

Výbava šortiek je strohá. Bočné celorozopínanie, aby sa dali obliecť aj vyzlieť rýchlo "na stojáka". Ďalej už len sťahovacia šnúrka v prednom dieli pásu a zadné vrecko. To je všetko. Neráta sa s tým, že by ich človek mal na sebe nejako dlhodobejšie. Keďže nemajú zips v rozkroku, nedávajte si ich pod sedák, lebo sa počas túry nevymočíte alebo len veľmi obtiažne s potenciálnou nehodou. Výbava vesty je štedrejšia – má spolu až šesť vreciek. Vonku dve klasická bočné a jedno náprsné, všetko zipsovacie. Vnútri jedno veľké a jedno malé zipsovacie a taktiež jedno veľké nezapínacie vhodné na krátkodobé uschovanie rukavíc – napr. počas šliapania v teplejšom počasí. Malé vnútorné je myslené na malý hudobný prehrávač, lebo má dierku na slúchadlá.

Strih oboch odevov mi vyhovuje, je anatomický a priliehavý, výhrady mám len k drobnostiam. Keďže mám dlhší krk vesta mohla mať vyšší golier, suplujem to Buffkou a termoprádlom s vyšším golierom (napr. Devold Expedition alebo Active). Šortkám by sa možno zišli o niečo dlhšie nohávy, aby prekryli aj kolená. To by ale zdvihlo ich hmotnosť, takže tažko povedať, či by to bolo lepšie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti z používania

Šortky sa balia do zadného vrecka, vesta do vnútorného vrecka. V zabalenom stave ide o dva malé balíčky (viď posledná fotografia), ktoré odlíšite podľa farby. V čiernom je natlačená vesta a v žltom šortky. Vďaka tomu vyberiete správny kus odevu bez váhania. Aby bolo jasné, kto má tieto handry na rováši, balíček má výrazný nápis LaSportiva. Celý set váži niečo málo nad 600 gramov. Vďaka tomu netreba pred túrou váhať, či túto výbavu treba. Nakoniec sa zíde takmer vždy – ak je teplejšie, dá sa šliapať len vo veste a termoprádle, ak je chladnejšie vesta poslúži ako zateplenie pod vrchnú vrstvu, prípadne ak nosíte priliehavú bezmembránovú softshellku, vesta môže ísť na ňu. Každý podľa chuti. Oproti tomu, použitie šortiek je len jedno, obliecť na nohavice a potom dať dolu. Na hardshell to neoblečiete a bola by to aj blbosť robiť. Patria na softshelly bežnej skialpovej populácie alebo na obťahovačky vysokohorských bežkárov (tiež sú známi ako chrti).

Vesta je dobre použiteľná po celý rok – okrem skialpov si ju balím do batoha na cyklotúry na jar a na jeseň, v Alpách aj v lete a celoročne na turistiku v nižších aj vyšších horách. Je to skutočne univerzálny kúsok. Šortky sú tak trochu "zábavný" kúsok, ktorý každému naokolo vylúdi na tvári pobavenie. Avšak pri konci pauzy v chladnejšom počasí je z pobavenia pochopenie situácie. Šortky nosievam aj na turistiku do vyšších hôr. Na cyklotúry nie, pretože sedlo bicykla by ich asi načalo veľmi rýchlo. Ďalšou oblasťou použitia je lyžovanie na vlekoch (napr. freeride v oblasti Chopku), ak používate aj na túto aktivitu skialpové nohavice, v ktorých je najmä na vlekoch a lanovkách celkom kosa na oné partie.

Keďže pri túrach na lyžiach sa celkom slušne potím, vestu aj šortky pomerne často periem. Vždy v prostriedku na syntetické termoprádlo, momentálne v HEY Microwash. Doposiaľ sa to na odevoch neprejavilo, Primaloft sa neposúva, drží tam, kde má byť.

Záver

Celkovo hodnotím set La Sportiva Climate vesta a Shakkar šortky veľmi pozitívne. V batohu sú nenápadné – objemom aj hmotnosťou – no ich prínos k pohodliu na túre je veľký. Zaradil som ich do výbavy, ktorú do batoha dávam vždy. Jednoznačne odporúčam.

Fotogaléria k článku

Najnovšie