Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

zdroj foto: OO CR Malá Fatra
zdroj foto: OO CR Malá Fatra Zatvoriť

Správa V Malej Fatre sprístupnili Belianske skaly

V chránených územiach sa nestáva často, že by pribúdali lokality, ktoré sa sprístupňujú širokej verejnosti. Skôr zanikajú turistické trasy ako by sa vytvárali nové. No existujú výnimky. Tento raz pre návštevníkov boli sprístupnené skaly nad obcou Belá, kam povedie v roku 2016 nová turistická značka.

Doprava
Žilina (vlak, bus) - Belá (bus)
SHOCart mapy
» č.1085 Malá Fatra (1:50.000)
Poloha
Malá Fatra - Krivánska Fatra: ústie Belianskej doliny
GPS súradnice
šírka: 49.22102 ° SŠ
dĺžka: 18.95567 ° VD
» Mapa

V Krivánskej časti Malej Fatry sú populárne medzi skalolezcami Belianske skaly (domácimi nazývané tiež Belské skaly). Na jeseň 2015 bol vybudovaný drevený mostík cez Beliansky potok v Belianskej doline, tri vyhliadky na vrchole skál a reťaze na priechodnosť terénom k vyhliadkam.

Počas leta boli vyčistené chodníky ku skalám resp. výhľadovým bodom, lebo boli zarastené vegetáciou. Na jar 2016 budú pokračovať práce na úprave chodníka a pribudne turistické značenie so smerovníkmi. O sprístupnenie lokality sa zaslúžili Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, ktorá financovala projekt vo výške takmer 6 tisíc eur a iniciatíva vyšla tiež od správcu kempu v Belej.

Dôvodom na úpravu okolia skál bol živelný prístup návštevníkov bez premostenia Belianskeho potoka a navyše lezecký terén sa nachádza na území Národného parku Malá Fatra, tak neusmernený pohyb osôb nebol v súlade s ochranou prírody a krajiny, aj keď skaly sú medzi vyhradenými lezeckými terénmi na základe návštevného poriadku národného parku.

Skalné vápencové zoskupenie tvoria štyri lezecké sektory (I - IV) a odteraz sú prístupné nielen pre lezcov, ale tiež pre peších výletníkov, keďže ponúkajú pekné výhľady do Žilinskej kotliny a na okolité horstvá.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie