Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Test skialpových lyžiarok Atomic Backland

V uplynulých dňoch sme otestovali nové skialpové lyžiarky Atomic Backland a výsledky sú naozaj zaujímavé. Na prvý pohľad ďalšia tuctová vec, po dôkladnom preskúmaní a vyskúšaní môžeme povedať, že sa lyžiarka môže s prehľadom zaradiť medzi favoritov na trhu. Naše pocity a dojmy sa dozviete z nasledujúceho článku.

Tak a je to tu. Prvá ozajstná touringová lyžiarka z dielne Atomicu. Váhou a konštrukciou určite vhodná do slovenských cross-kriaky podmienok. Na prvý pohľad vyzerá obratne, ľahko a pravdupovediac aj celkom sympaticky. Nechajme sa prekvapiť.

To, čo vás zaujme ako prvé je pocit, že som už niekde niečo podobné videl. Predná časť skeletu sa nápadne podobá na Scarpu, prepínanie podobné Alienu, podrážka je takmer identická s La sportivou, vyberateľný jazyk podobný Dynafitu. Nie je to náhoda. Tím profesionálov okolo majstra sveta v skialpinizme Kiliana Jorneta sa rozhodol zosyntetizovať svoje poznatky a skúsenosti a vyrobiť lyžiarku, ktorá prevalcuje všetky ostatné. To či sa im to podarilo, ukáže čas.

Dizajn sa naozaj vydaril, lyžiarka má ladné krivky a atraktívne farby. Estetická hodnota je na vysokej úrovni a to aj preto, že má ísť o priameho konkurenta Dynafitu TLT 6 a La Sportivy Sideral.

Originálne pôsobí spodná klipsňa, ktorá, ako sa neskôr ukázalo, nie je iba módny doplnok, ale reálne sťahuje väčšiu plochu spodnej časti chodidla. Bez prídavného jazyka nie je priehlavková časť prekrytá plastom, ale tkaninou, čo má za následok zníženie hmotnosti a zväčšenie ohybu.

Samotnému obúvaniu papuče, či už v skelete alebo bez, dopomáhajú dve veľké madlá na jazyku a zadnej časti, čo je pohodlné riešenie. Šnurovací systém je klasický, čo vyžaduje oproti konkurencii viac času pri zaťahovaní papuče.

Obúvanie do skeletu je veľmi rýchle bez potreby vyvíjania zbytočného úsilia. Na prepnutie do šliapacieho módu je potrebná aretácia klipsní do požadovanej polohy + dotiahnutie suchého zipsu, čo opäť vyžaduje nejaký ten čas a energiu navyše. Za zmienku stojí originálne riešenie sťahovania priehlavkovej časti chodidla pomocou asymetricky umiestneného lanka spodnej klipsne. Nejde len o efektný prvok, ale o systém, ktorý dokáže spevniť väčšiu plochu spodnej časti skeletu.

V šliapacom móde je rozsah pohybu veľmi veľký a pohybu členka je kladený iba minimálny odpor. Pripomína to skôr tenisky ako lyžiarky. Mierne ohnutie podrážky prispieva k prirodzenejšej chôdzi. Kombinácia ľahkosti a ohybu je fantastická. Kvôli dosiahnutiu vyššej miery objektivity si obúvam na jednu nohu La sportivu Sideral a na druhú Backland.

V porovnaní s La Sportivou Sideral je ohyb veľmi podobný, možno trošku lepší, avšak nemáte žiaden pocit stiesnenosti. Lyžiarka je jednoducho pocitovo širšia. Pre väčšinu smrteľníkov výhoda, pre niektorých chrtov to však môže byť nevýhoda. Túto dilemu vyriešite jedine tak, že si Backland dôkladne vyskúšate, poprípade stavíte na technológiu Memory Fit, ktorá modeluje skelet aj papuču podľa tvaru vášho chodidla.

Prepnutie do lyžiarskeho módu je o čosi zložitejšie ako pri Siderali. Je to zaužívaná „klasika“, ktorá samozrejme vyžaduje trochu viac času ako zapínanie pomocou jednej klipsne. Samotné prepnutie má v podstate 3 fázy: zasunutie prídavného jazyka, dotiahnutie klipsne a suchého zipsu, aretácia komína pomocou páčky. Pôvodnou myšlienkou konštruktérov bola možnosť šliapania so zapnutou hornou klipsňou, čo sa bez problémov dá uskutočniť. Malý problém nastáva pri prepínaní lyžiarky do zjazdového módu. Napriek tomu, že je klipsňa zapnutá, je potrebné ju ešte dotiahnuť kvôli zvýšeniu komfortu pri lyžovaní. Všetko má však svoje pre a proti a odmenou za stratený čas je vyššia tuhosť lyžiarky. Materiál Grilamid je dostatočne tvrdý a v kombinácii s dobre riešenou konštrukciou poskytuje solídnu tuhosť.

Je potrebné povedať, že na rýchle a bezproblémové prepínanie do zjazdového módu to chce získať určitý „grif“ a to sa týka hlavne zasúvania prídavného jazyka. Ak ho dosiahnete, čo sa mi podarilo pomerne rýchlo, manipulácia sa stáva podstatne pohodlnejšou. Páka prepínania je napriek „star wars“ dizajnu príjemným prekvapením. Jej obsluha je jednoduchá a bude fungovať za každých podmienok.

Po kompletnom prepnutí oboch lyžiarok (Backland a Sideral) do zjazdového módu a zatlačení do lýtkovej oblasti sú pocity podobné, avšak po dlhšom čase obutia mám pocit, že Atomic je tuhší a sedí akosi pohodlnejšie. Môže za to pravdepodobne podarenejšia konštrukcia skeletu, ale aj vystužené panely na papuči Backlandu, ktorá je už napohľad hrubšia a pôsobí solídnejším dojmom. Pri zatlačení sa plasty skoro vôbec nehýbu, lyžiarku ide „pretlačiť“ len veľmi ťažko.

Celkový dojem z lyžiarky, ktorej výrobca nie je práve tradičným producentom skialpovej výstroje, hodnotíme na výbornú. Systém prepínania do lyžiarskeho módu by mohol byť trochu kompaktnejší, a teda aj rýchlejší, avšak nenašli sme žiadne vážne nedostatky na ktoré by „soudruzi“ z Atomicu zabudli. Dlhodobé testovanie v praxi však môže tento pohľad zmeniť, čo však nepredpokladáme na základe informácií od užívateľov, ktorí si ju nemôžu vynachváliť.

Autor: Erik Smik, člen tímu Sportrysy.sk

Páči sa mi

Ľahké obúvanie aj s papučou, výborná pohyblivosť komína v šliapacom móde, dobré konštrukčné riešenie spodnej klipsne, celková tuhosť v lyžiarskom móde, vychytané muchy oproti iným lyžiarkam tohto typu

Nepáči sa mi

Zdĺhavejší postup pri prepínaní do lyžiarskeho módu

Údaje z testovacieho zápisníka

Značka a model Atomic Backland
Výrobcom udávaná hmotnosť (g) 1150
Nameraná hmotnosť (g) MP 265(celková) 1074
Nameraná hmotnosť skeletu (g) 825
Nameraná hmotnosť papuče (g) 248
Výška komína, papuče (mm) 302
Rozsah pohybu komína pri chôdzi 74°
Papuča Memory Fit
Podrážka Lezecká guma Skywalk
Použitie s viazaním TLT Áno
Použitie s inými viazaniami Nie
Kompatibilita so stúpacími železami Iba určité modely
Možnosť nastavenia náklonu komína 13°až 15°
Celkové hodnotenie Výborný

Fotogaléria k článku

Najnovšie