Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarné nepríjemnosti v Rybovskom kotli

Diskusná téma K článku: Jarné nepríjemnosti v Rybovskom kotli

Jar je skvelá, láka ešte na posledné lyžiarske výjazdy, lavínové správy sú konečne z tohto sveta, slnko mocnie každým dňom, obloha je modrá, predvádza prvé kumuly a všetko živé pučí a hučí ako odtrhnuté z reťaze. Tu sú moje veľmi poučné príbehy o tom, že aj jarná príroda je veľmi rafinovaná a vie prekvapiť čerstvým vzduchom zmátoženého pútnika.

Vrsan

Ja mam remienky stale, aj ma to dost otravuje, ale brzdicky su celkom drahe a vzdy potrebujem nieco este viac, nez tie brzdy. Remienky maju svoje vyhody i nevyhody, rovnako aj brzdy, ale o tom sa tu uz pisalo. Ja pridam jednu svoju veselu prihodu. Svojho casu sme boli trochu poslapat v Rodnejskych horach na severe Rumunska. Ticho, samota, opustene pastierske koliby,proste romantika. Pri jednom strmom zjazde primrznutym firnom som vsak v obluciku lahol na bok a uz som letel. Rychlost bola sialena, nestacil som vnimat pohyb, nedalo sa s tym absolutne nic robit. Nabehol som na staru zamrznutu lavinu a zacal sa besny hrmot. Vyplo mi lyzu a ta sa dostala do takej paky, ze sa na moje stastie pretrhol remienok a lyzka letela vzduchom ako triseka. Keby ma zacala mlatit po kecke, asi by som to hned nerozchodil. Zastavil som sa na dne kotliska,na moje stastie sa mi nic nestalo. Aj vercajg bol v poriadku. Takze vylet pokracoval... Vtedy som si vsak povedal, ze uz kaslem na remienky, mam ich vsak doteraz...

Peter61

Ja by som to teiž nerád zažil (príklady - rafťáci v Parichvoste, skialpinista pod Smutným s. :-(
Btw. napriek všetkému remienky som zrušilaž predminulú sezónu.

Bikemartin

No, tu siriacu sa informaciu o kotve v lavine ti z vlastnej praktickej skusenosti asi nikto nepotvrdi, ale myslel som, ze brzdy si kupil kvoli tomu vyprasku od lyzi...

Peter61

Mišo, kto potom šíri info o paličkách a ruxakoch ?

Mišo diviak

Remienky som už vymenil za pekelne drahe brzdy. S najvacsim sebazaprenim som akceptoval ako mor sa siriacu informaciu, ze lyze na remienkoch sluzia v lavine ako kotva. Aj tak si myslim, ze tuto informaciu siria hlavne vyrobcovia a predajcovia brzd...:)

Peter61

Sona, máš recht. Dilemu lyža/život si ale každý musí vyriešiť sám. Podobne je to aj s pútkami na paličkách. Btw do hlbokeho snehu je "Tiefschneeband" skrátka červenú mašličku priviažeš na viazko a dáš pod nohavicu.

Sona

Remienky sa tiez niekedy zidu, pri zjazde z Teryho chaty som padla tak, ze nebyt remienkov, ani nev iem, kde mam hladat lyze. Keby som vtedy mala brzdy, lyze zbieram dole pod svahom. Suhlasim ale, ze v lavine to moze byt pekny problem. Osobne mam teraz na lyziach brzdy a nemam remienky, moji blizki to neustale upinanie remienkov na lyzovackach uz nevydrzali. Neviem sa ale nikdy rozhodnut pri skialpej ture, ci si ich tam mam nahadzovat alebo nie. Lavina versus lyze spadnute v doline.

Peter61

Michal, brzdy na novú szónu neplánuješ ? V lavíne sú lyže na remienkoch dosť vážnymi "kotvami"

Ice-age

no remienky som zabrhol po prvej takejto skusenosti na lyziach a radsej som v tej dobe este na stare lyze (nie skialpy) zohnal normalne brzdy, a zastavit sa pri takychto saltach je niekedy velke umenie a hlavne ked je clovek sa tak ten vyslap k postracanym veciam taky dotlceny radsej nechodit sam

Bikemartin

Boro, no mne hlavne pri neprijemnosti č.1 behal mráz po chrbte.

Sona

Autor mi pisal, ze inu foto nemal k dispozicii, len tuto jednu, ktoru spravil mobilom. Ale tak hadam pri pribehoch na tom az tak nezalezi.

Boro

Mišo, tuším si fajnšmaker na prúsery. Ake zasmial som sa z chuti, aj keď to možno nebolo myslené ako sranda.

Bikemartin

Pekne opísané ´priesery´. Akurát úvodná foto je ako z bulváru - pritiahne pozornosť a článok je nakoniec o niečom celkom inom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum