Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skialpinistický areál Červenec

Diskusná téma K článku: Skialpinistický areál Červenec

Skialpinizmus patrí k obľúbeným športovým činnostiam, vykonávaným na území Tatranského národného parku. Návštevný poriadok TANAP-u usmerňuje tento šport do vyhradených lokalít, kde možno absolvovať mnoho lyžiarskych túr. Medzi oficiálne skialpinistické areály patria: Veľká Zmrzlá dolina, Studené doliny, Mlynická dolina - Solisko, Žiarska dolina, planina Červenec a Roháčska dolina.

TDD

Aktualita:
zverejnené výsledky prvého dňa.
bokami.sk/sk
23.3. - 25.3.2023

Bokami Západných Tatier sú trojdňové preteky dvojíc konajúce sa pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Preteky nadväzujú na dlhoročnú tradíciu skialpinistických pretekov v Západných Tatrách historicky siahajúcich do začiatku 90. rokov.
Sú jediným viac dňovým a zároveň najnáročnejším skialpinistickým pretekom v strednej Európe a získali si renomé v širšom Európskom kontexte

“BOKAMI” v číslach: 3 dni - 3 etapy - 3 doliny = 60 km / cca 6600 m prevýšenie.

Funttomas

Raymond:
z Vápenice na Červenec to trvá, ak je nosný sneh bez prebárania do 2 hodín. Ak je hlboký sneh, tak aj dlhšie. Ale zvyčajne je cesta prešlapaná. Do troch hodín sa určite zmestíš.

Raymond

funtomas prosimta este prepac ,ze ta tak vycerpavam ako dlho trva cesta z parkoviska z bobroveckej vapenice na chatu, peso po vlastnych beriem snowboard takze nejdem na lyziach,aby som si to vedel casovo zariadit,dakujem

Raymond

hmm, tak to ma fakt tesi uz vidim,ako to vsetko bude na poslednu chvilu a nakoniec bude plno :-((

Funttomas

Raymond:
odporúčam zatelefonovať chatárovi čím skôr, lebo takého atraktívne dátumy bývajú často vopred obsadené. Ako pozerám do aktuálneho rozpisu služieb, tak tebou udaný víkend je na chate posilnená chatárska služba 3 ľuďmi. V každom ročnom období si treba zatelefonovať vopred na chatu. Chatár ti hneď povie, či má voľné miesto pre teba alebo je už celá chata beznádejne plná.

Raymond

no ja by som tam chcel ist ten vikend pred Vianocami od 21 do 23 decembra poobede domov,este som sa chcel opytat,ze ci ked dopredu zavolam chatarovi na tu uvedene cislo ,tak sa da dohodnut ubytvanie,zarezervovat,aby sami nestalo,ze bude plno a pojdem sklamany domov, hmmm vypada to tam ako taka lahsia alternativa Ziarskej doliny mi to pride, ale kazdopadne velmi zaujimave.uvidime:-)))

Funttomas

Raymond:
všeobecne hrebene hôr sú sfúkané do zeme. A čo je podstatné, chýba tvrdý podklad. Inde je prašanu dosť, ale nevieš, kedy chytíš nejaký šuter. Snehu utešene pribúda. Prvý decembrový víkend tam idem, tak môžem podať aktuálne info. Keď si pozrieš opisované trasy z článku do mapy, zistíš aké sú dlhé. Sú tam aj dlhé aj krátke výpady z chaty.

Raymond

neviete niekto ako je to tam uz teraz zo snehom?cital som na hzs sk ,ze hore je uz od 45do 80cm snehu ,chapem ,ze to bude asi na hrebeni,len ci nahodou sa to tam uz nerozbehlo,tento rok tam chcem ist prvy krat,moze mi niekto povedat ako priemrne su dlhe tie zjazdy s okolitych kopcov?:-))),dakujem

Funttomas

V sobotu 10. marca 2007 sa uskutoční 37. ročník verejného lyžiarskeho preteku v obrovskom slalome s názvom Cena Červenca o putovný pohár starostu obce Bobrovec. Pretekárska trať: Malá Kopa – Chata pod Náružím. Prezentácia pretekárov je do 7.30 do 9.00 h v jedálni Chaty pod Náružím za štartovný poplatok 60,- Sk. Ale na štart (vrchol Malej Kopy) od chaty s prevýšením 217 m si treba vyšliapať pešo :-) lebo tam žiadny vlek nie je. A z podhoria (Bobrovecká Vápenica) na chatu je to ďalších 715 m stúpania, čiže všetkých zúčastnených čaká poriadny športový výkon.

Funttomas

Ahoj Harvi,
predpokladám, že ten ranger bol Ballo z Bobrovca. To je veru odborník na slovo vzatý. Pozor! Geografom je aj on ako znalec viacerých prírodných vied. Myslel si topografov a kartografov. To mi ani nemusíš písať, že pri ich práci sa zanesie do máp mnoho nedostatkov a nezrovnalostí s miestnymi pomenovaniami. A nie vždy rešpektujú ľudové názvy (Ťažká/Česká dolina). Takých prípadov máme na mraky. Ale toto nie je prípad práve Veľkej a Malej Kopy. Topografické a kartografické chyby vznikajú inak a nie zámenou mien dvoch susedných vrchov. S takým prípadom som sa zatiaľ nestretol. Nebudem písať opäť to isté o nadmorských výškach dvoch vrchov, ale po názorný príklad netreba chodiť ďaleko od Kôp. Hneď susedné dva vrchy severne od Kôp nesú názov Malé Ostré (Malé Ostrô) a Ostré (Veľké Ostrô).
Druhá vec je, že na Červenci sa už nepasie. Práve to môže byť dôvodom zámeny prívlastkov pre Kopy u domáceho obyvateľstva, ktoré sa tam už nepohybuje každodenne. Je niečo iné, keď pastier z Červenca ukáže na ten či onen kopec priamo na paši: „Tam je Veľká Kopa“. Ako keď sa o Malej Kope rozprávajú dole na podhorí, odkiaľ vrch nevidno a iba ústnym popisom ho lokalizujú (možno dobre, možno chybne pochopené).
Prednedávnom som robil aktualizáciu turistických rázcestníkov pre HikePlanner hiking.sk/…/sluzby-hikeplanne… práve v oblasti Červenca, Jaloveckej a Bobroveckej doliny. Tak presný miestopis v tejto oblasti nie je zaznamenaný na žiadnej doteraz vydanej turistickej mape. Mnohé rázcestia v súčasných mapách ani priamo v teréne nemajú či už oficiálny alebo neoficiálny názov. Práve naša databáza na HIKING.SK je vďaka ľuďom z autorského kolektívu nášho webu a ich znalostí určitého územia vždy o krok vpred pred výrobcami papierových máp.
So starým pomenovaním Baranca ako Veľkého vrchu je to pravda. Písalo sa to aj v starých Krásach Slovenska. Je to veľmi výstižné meno pre tak obrovský vrch Západných Tatier s mohutnými rázsochami Klinovatého a Holého vrchu.

Jano

Harvi, zaujal ten Velky vrch, lebo ja som videl staru mapu, kde pod tymto menom figuroval Baranec. A zase Maly Baranec sa volal iba Baranec. Takisto mi tieto nazvy potvrdili niekolki starsi ludia z L. Jana. Inak, mne by sa nazov Velky vrch pre Baranec celkom pacil- a myslim, ze kazdy, kto sa nan pozrie z Liptova mi asi da za pravdu.

Harvi

Cau tomas, nedalo mi to a rozpraval som sa este s jednym kamaratom, ochranarom, ktory sa prave zaujima o historiu tamojsej oblasti, dospeli sme k nazoru, že oficialny geografi sú
geografi a ludia čo po stároča žili a pásli statok a ovce okolo kôp - z
nich nikdy staré pastierske názvy nevykoreníš. Zabúda sa na históriu a
pri zapisovaní oficianych názvov do máp by sa malo vyjsť do terénu a
hlavne do podhorských dedín a na prieskum medzi ludí. Starí ludia, pastieri, drevorubaci, ktorí uz pred davnymi casmi zili a pracovali v tamojsej oblasti pouzivali nazvy, ktore sa zachovali dodnes a tie vlastne pouzivame my ako domaci aj teraz, mali pomenovany kazdy kopcek, kazdy zlab a dolinku, vela nazvov vsak uz vymizlo, ked stari ludia pomreli, no niektore sa zachovali podnes. mapy tamojsej oblasti su len niekolko desiatok rokov stare, robili ich geografi ale nazvy ktore sa dedili z generacie na generaciu su stare niekolko storoci./napr. Salatin v Zapadnych tatrach sa pred tym volal Velky vrch, aj moj otec ho tak vzdy nazyval/. historia je zrkadlo a základ každeho naroda... , tak asi tolko.harvi

Funttomas - autor

Ahoj Harvi,
tiež som behal po Červenci už ako malý „špunt“. A do teraz som tam bol už nespočetne veľakrát.
Práve ten kopec so skalou priamo nad chatou je vrch Náružie, podľa ktorého dostala chata v Červenci pomenovanie – Pod Náružím. Okrem mena Náružie sa tento výbežok so Malej Kopy so skalou prezýva: Skala alebo Hrádok podľa charakteristickej „dvojvežovej“ siluety vápencovej skalky pri pohľade zo zelenej značky (Babky – sedlo Predovratie). Ako prevenciu pred nedorozumením na chate radšej hovorím iba „Kopa“, ako sa dohadovať, že či idem na Veľkú alebo Malú Kopu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum