Technické údaje

Autorom filmových sprievodcov je filmár Jaroslav Matoušek. Na filme ďalej spolupracovali: kameraman - Igor Michlík, hudbu pripravil - Peter Pavličko, odborné texty napísal - Bohuslav Štofan a komentár nahovoril Dušan Kubaň. Dĺžka obidvoch filmov je 60 minút. Filmy sú natočené v klasickom formáte 4 : 3. DVD obsahuje titulky v štyroch jazykoch (slovensky, poľsky, anglicky a nemecky). Rozmery obalu sú 135 x 190 mm a hmotnosť je 120 gramov. Súčasťou DVD je 12-stranový plnofarebný buklet s mapami, tabuľkami stupňov obťažností a fotografiami panorám s popisom jednotlivých trás.

Obsah

Obsah obidvoch sprievodcov je rozdelený do šiestich kapitol, ktorým predchádza úvodné predstavenie Vysokých Tatier. V prvej kapitole potom autor prezentuje konkrétnu dolinu, ktorej je diel venovaný.

Prvý diel popisuje Malú Studenú dolinu a prístup zo Starého Smokovca cez Zamkovského chatu. V nasledujúcich kapitolách sa potom zoberá skialpinistickými trasami a zjazdami v oblastiach Prostredného hrebeňa, Lomnického hrebeňa, Dolinky pod Sedielkom a Kotlinou Piatich Spišských plies. V poslednej kapitole môžete vidieť ukážku lavínovej sondy a popis základného skialpinistického výstroja. Vo videobonuse na vás čakajú ukážky zo zaujímavých skialpinistických trás, ktoré zlyžoval vo Vysokých Tatrách skialpinista a záchranár Bohuslav Štofan. Na záver je pripravená ukážka z druhého dielu.

Druhý diel predstavuje Skalnatú dolinu, jej zaujímavosti a prístupové trasy. V jednotlivých kapitolách sa potom venuje skialpinistickým trasám a zjazdom z oblastí Lomnického hrebeňa, Lomnického, Kežmarského, Huncovského štítu a Veľkej Svišťovky. Posledná kapitola je opäť informatívna a zaoberá sa ukážkou lavínovej sondy a popisom základného skialpinistického výstroja. Druhy diel obsahuje taktiež videobonus, v ktorom Bohslav Štofan rozpráva o zlyžovaní Kežmarského štítu Tatarkovou cestou, ktorá je jednou z najťažších vo Vysokých Tatrách. Záverečné minútu patria opäť ukážke z nasledujúceho dielu (III. diel - Dolina Zeleného plesa), ktorý ešte nie je dokončený.

Dostupnosť

Obidva diely skialpinistického sprievodcu si môžete objednať priamo od autora na webe JM film alebo v internetovom kníhkupectve Martinus.sk. Okrem toho je DVD dostupné tiež v kamenných predajniach ďalších kníhkupectiev a outdoorových obchodov. Cena sa pohybuje rozmedzí 4,- € až 11,- € za DVD.

Záver

Spoločným znakom pre obidva diely filmového skialpinistického sprievodcu je odborný výklad a ukážky výstupových trás a zjazdov v najzaujímavejších a najnavštevovanejších lokalitách popisovaných dolín. Filmy poskytujú panoramatické pohľady so zakreslenými polohami trás ako aj názvy dôležitých vrcholov, sediel a iných orientačných bodov, vďaka čomu je DVD pútavé nielen pre skialpinistov, ale aj pre bežných turistov. Jediným nedostatkom je nízka obrazová kvalita, ktorá v dnešnej dobe HD filmov trochu zamrzí. Ak ste začínajúci skialpinisti a rozhodnete sa pre týchto sprievodcov, tak vám odporúčam začať s druhým dielom, ktorý sa venuje Skalnatej doline, pretože táto dolina je ľahšie dostupná a v porovnaní s Malou Studenou dolinou obsahuje viac ľahších zjazdov.