Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako na skialpinizmus I.

Skialpinizmus – horské lyžovanie je určite jeden z najkrajších športov. V tomto článku sa vám pokúsim naznačiť, čo je vhodné si zaobstarať, ak sa rozhodnete venovať sa mu. Pokúsim sa spomenúť aj na čo najviac výrobcov skialpinistického výstroja, aby ste mohli ďalej klikať, vytvárať si predstavu, skompletizovať si informácie a v konečnom dôsledku sa dopracovať k tomu správnemu vysnívanému výstroju.

Lyžiarky

Pri výbere výstroja na skialpinizmus by som výberu lyžiarok venoval najväčšiu pozornosť z dôvodu, že lyžiarky sú tá časť výstroja, ktorá má čo povedať do toho, či si z túry prinesieme príjemné zážitky alebo nepríjemné v podobe otlakov. Najčastejšie sa vyskytujú na päte alebo na mieste opory chodidla za prstami.

Pri výbere lyžiarok odporúčam si na túto činnosť vyčleniť dostatok času, nekupovať zbrklo a v lyžiarke pochodiť po predajni nejaký čas. Pokiaľ je to možné, otestovať ich na šikmej ploche a hlavne imitovať pohyb, ktorý budem vykonávať na lyžiach, t.z. výpad jednou nohou vpred a druhá (zadná) noha vykonáva opakovaný pohyb odliepania a kladenia päty od podložky ako pri “šliapaní“, špička lyžiarky je po celý čas v kontakte s podložkou. Pri vykonávaní tohto pohybu si všímam, či mi lyžiarka poskytuje
komfort, či sa mi v papuči nepohybuje päta alebo či sa v lyžiarke nepohybuje samotná papuča. Odporúčam vyskúšať čo najviac modelov v danej kategórií (orientované viac na výstup alebo viac na zjazd) a rozhodnúť sa pre model, ktorý najlepšie sedí. Veľkosť vnútornej papuče by mala byť presne na nohu. Určite nie väčšia, lebo používaním sa ešte vyformuje - zväčší, u klasických papúč to môže byť aj o 1,5 cm a to by mohlo mať za následok spomínané otlaky.

V súčasnosti sa na zníženie hmotnosti a v niektorých prípadoch aj na zvýšenie tuhosti používajú teplom formovateľné papuče, ktoré môžu odľahčiť lyžiarky na páre aj o 400 g, čo je pri niekoľkohodinovej túre naozaj dosť. Ich ďalšou výhodou je úplné prispôsobenie sa individuálnym potrebám vašej nohy po predchádzajúcom pôsobení tepla. Formovanie papučiek môže prebehnúť v originálnej piecke alebo u vás doma v elektrickej rúre na drievkach, aby neboli v kontakte s kovovými časťami rúry - asi 15 min. na 120 ?C. Vylepšením termoformovateľných papučiek je šnurovanie, a to u modelov ZZeus TF-X od Dynafitu a NEW G-FIT od GARMONTU.

Modely lyžiarok orientované viac na výstup majú nižší komín (opornú časť pre lýtko), nižšiu papuču a menej klipsní kvôli zredukovaniu hmotnosti ako modely orientované viac na zjazd. Modely orientované viac na zjazd majú väčšinou štyri klipsne, vyššiu tuhosť, ale aj vyššiu hmotnosť. Vyjadrenie tuhosti Flex indexom ako u klasických zjazdových lyžiarok je skôr výnimkou, ale napr. firma Black Diamond uvádza pri svojich produktoch hodnoty Flex indexov, čo považujem za seriózne smerom ku zákazníkovi. Pri modele Factor AT je to až 130, čo je naozaj veľmi slušná hodnota, ale nie je vhodná pre začiatočníkov, keďže nevedia využiť potenciál lyžiarky zatlačením do jazyka a taktiež hustota kostného tkaniva na kostiach predkolenia nie je taká (u začiatočníkov sa ešte nestihla premodelovať), aby dokázala zvládnuť tak tuhú lyžiarku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ak budete používať do skialpinistických viazaní horolezecké topánky, môže byť pre vás do zjazdu užitočná pomôcka od firmy AlpControl.

Zoznam mne známych výrobcov skialpinistických lyžiarok:

www.bdel.com
www.dynafit.com
www.crispi.it
www.garmont.com
www.lowa.de
www.scarpa.com

Viazanie

Skialpinistické viazanie je komponent vybavenia, ktorý sa svojimi možnosťami najviac líši od “klasického“ zjazdového viazania, umožňuje nám vykonávať pohyb podobný bežeckému lyžovaniu. Na trhu sú dostupné značky Dynafit, Fritschi, Naxo, Marker a Silvretta. Doplnil by som to ešte firmou Nic Impex a to viazaním Evolution Light (1220 g). Hmotnosť viazaní je rôzna, od 160 g pri modele Low Tech Race od firmy Dynafit až po 2630 g pri modele Duke od firmy Marker. Každá z firiem má na svojich viazaniach nejakú „vychytávku“, prostredníctvom ktorej sa snaží preraziť na trhu. U Dynafitu je to bezkonkurenčná hmotnosť, u Fritschiho je to vypínacia špička, u Naxa je to „Virtual Rotation System“ umožňujúci prirodzenejší pohyb predovšetkým na rovine a v miernom stúpaní (neviem, či je to pravda, nešliapal som na ňom), u Markeru je to vypínacia sila až 16 DIN a u Silvretty posunutý bod otáčania od špičky smerom k päte.
Pokiaľ plánujete začať so skialpinizmom, určite vám poslúžia staršie modely od Silvretty - 400 a 404, na ktoré sa dá natrafiť v bazároch alebo na internetových burzách.

Viazania od Dynafitu sa môžu popýšiť najnižšou hmotnosťou od 160 g do 1200 g (pár s brzdami). Pri zapínaní si vyžadujú jemnú koordináciu, cit a nácvik, ale určite sa vám odvďačia svojou hmotnosťou. Viazanie od Dynafitu používam 7 rokov a nemal som s ním žiadny problém. Nevýhodou môže byť malý rozsah posúvania pätky viazania, pokiaľ chcem niekomu požičať lyže a má inú veľkosť skeletu lyžiarky. Rozsah posunutia je myslím maximálne 1cm a u novších modelov TLT COMFORT a TLT Vertical je to 3 cm. Myslím si, že tie 3 cm sú postačujúce, pokiaľ sa nechceme príliš odkloniť vyváženej polohy. Modely TLT Vertical lite, TLT Vertical Race Ti a Low Tech neposkytujú možnosť posunutia pätky t.z. dá sa do nich zapnúť iba jedna veľkosť skeletu.

Ostatné viazania, ktoré sú si konštrukčne podobné, t.z. špičku a pätku viazania majú spojenú jednou alebo dvoma spojovacími lištami, môžeme charakterizovať tak, že komfort našľapovania do viazania je vyšší ako pri Dynafite, ale na úkor vyššej hmotnosti.

Rád by som upozornil na situáciu, kedy počas jazdy v hrboľatom teréne (lyžovanie po lavínisku) alebo pri dopade po skoku môže dôjsť u starších modelov od Fritschi aj u Silvretta k samovoľnému prepnutiu viazania z polohy na lyžovanie do polohy na šliapanie, čo v strmšom a skalnatom teréne môže byť nebezpečné.

www.dynafit.com
www.fritschi.ch
www.marker.net
www.naxo.ch
www.silvretta.de

Lyže

Pokiaľ plánujete s horským lyžovaním len začať alebo frekvencia používania skialpovej výstroje nie je veľká, pokojne môžete namontovať skialpove viazanie aj na klasické zjazdové lyže. Ich nevýhodou pri výstupe môže byť vyššia hmotnosť, ale zato sa Vám môžu odvďačiť pri zjazde.

Ak sa začínajúci horský lyžiar rozhodne pre kúpu skialpových lyží a neplánuje sa zúčastňovať pretekov, osobne mu neodporúčam najľahšie lyže dostupné na trhu. Lyžovanie na krátkych širších “bežkách“ môže byť výsledným dojmom dosť vzdialené od toho, na čo bol doteraz zvyknutý (mám na mysli zjazdové lyže). Dôležité je uvedomiť si, koľko času strávim stúpaním do kopca a koľko lyžovaním dole. Môj odhad je, že 70 až 90 % času túry predstavuje stúpanie do kopca a 10 – 30 % z času túry je čas zjazdu.

Ďalší dôležitý bod, ktorý je potrebné si uvedomiť, je, že hmotnosť výstroje (najmä lyže, lyžiarky, viazanie) je vo veľmi úzkom vzťahu ku kondícii.
Čo sa týka výšky lyží, odporúčam pohybovať sa v rozmedzí – na jednej strane výška kupujúceho mínus 20 cm a na druhej strane dĺžka lyží rovnajúca sa výške kupujúceho. Nemám nič proti tomu, ak má dobrý lyžiar dlhšie lyže, ako je on sám, ale pri výstupe v strmom svahu pri častých zmenách smeru to považujem za nevýhodu. Ak si zvolíte krátke lyže, viac vykrojené, t.z. s menším rádiusom, môžete od nich očakávať, že budú viac točivé (vynaložíte menšie úsilie na vytvorenie oblúka). Ak si zvolíte lyže, ktoré budú rovnako vysoké ako vy a menej vykrojené, t.z. s väčším rádiusom, môžete očakávať, že budú viac vodivé, budú ľahšie držať smer jazdy, hlavne vo vyšších rýchlostiach a budú vhodnejšie do travezov. Pri šírke lyží, pokiaľ v nich chcete vystupovať hore kopcom, by som volil menšiu šírku ako 9 cm v strede pod viazaním.

www.alpy.ch
www.atomicsnow.com
www.bdel.com
www.blizzard-ski.com
www.differences.li
www.dynafit.com
www.dynastar.com
www.elanskis.com
www.fischer-ski.com
www.hagan-ski.com
www.head.com
www.genuineguidegear.com
www.k2skis.com
www.kneissl.com
www.movementskis.com
www.mountain-wave.de
www.rossignol.com
www.scottusa.com
www.silvretta.de
www.stockli.com
www.skitrab.com
www.voelkl.com

Palice

Odporúčam bežkárske palice z ľahkých zliatin, nie zo sklených vlákien alebo karbónu, lebo tie sú oveľa náchylnejšie na zlomenie. Palička z hliníkových zliatin sa dá v teple narovnať. Narovnávanie by som nepraktizoval v mraze, lebo palička je krehká a skôr praskne. Dĺžka paličiek by mala byť o 5 až 10 cm väčšia ako dĺžka vašich zjazdových palíc. Praktickou pomôckou je pena pod rúčkou, ktorá umožňuje zmenu úchopu, hlavne v strmom kopci, kedy potrebujeme kratšie paličky. Veľkosť tanierikov môže byť rôzna podľa toho, v akom teréne sa pohybujete. Pokiaľ sa venujete fitnes skialpinizmu a väčšinu času trávite na upravenej zjazdovke, vystačíte si s tanierikmi s malými rozmermi. Na univerzálne použitie zvoľte strednú veľkosť tanierikov. Pokiaľ sa chcete predierať prašanom, tak zvoľte veľké tanieriky. Nezabudnite venovať pozornosť hrotom. Z času na čas ich treba prebrúsiť pilníkom.

Ak sa rozhodnete pre teleskopické palice, uprednostnil by som dvojdielne (väčšinou vyššia pevnosť) a systém poistky pred systémom odtáčania a zatáčania protipohybom, ktorý je potrebné po použití rozoberať a sušiť, lebo je náchylný na koróziu.

Foto: Ľubomír Mäkký

Súvisiace témy:
Ako na skialpinizmus II.
Ako na skialpinizmus III.

Fotogaléria k článku

Najnovšie