Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Batoh Ferrino Aiguille 28

Nájsť ideálny batoh pre všestranné využitie v prírode je niekedy ťažké. Najmä ak máme väčšie množstvo požiadaviek, čo všetko by ten náš vyvolený mal obsahovať. Ak hľadáte v segmente batohov nižšej litráže, tak práve tento článok je pre vás. Predstavíme si technický batoh od firmy Ferrino – nový Aiguille 28.

Výrobca
Ferrino
Model
Aiguille 28
Typ
technický batoh nižšej litráže
Materiály
420D HD, 420D JAQUARD HD, Supertex, DuPont Hypalon
Hmotnosť
1300 g
Základná litráž
28 l
Farebné kombinácie
čierna, červená, modrá
Páči sa mi
tvar, dizajn, háková spona, možnosti upevnenia materiálu, chrbtový systém, príručná kapsička na bedrovom páse
Nepáči sa mi
absencia pláštenky, neposúvateľný vrchlík
Ostatné info
kompatibilný s vodným rezervoárom
Infocena
75 €

7. 10. 2015 EDIT: Na konci článku pribudli dojmy z takmer 5-ročného pravidelného používania batohu.

Základné parametre

Batoh je zaradený medzi technické produkty, takže obsahuje množstvo uchytení pre turistické pomôcky, ako sú turistické paličky, čakan, lano a pod. Tým pádom je ideálny pre lezecké aktivity. Prevedením je vhodný skôr na ženskú postavu. Objemom 28 litrov sa radí medzi menšie až stredné batohy, pocitovo však pôsobí skôr menším dojmom. Jeho výhodou je hmotnosť, ktorá je cca 1,3 kg. Vyrába sa v troch farebných vyhotoveniach – v čiernej, červenej a modrej. Samozrejmou výbavou batoha je nastaviteľný bedrový a hrudný popruh vrátane píšťalky. Predajná cena modelu AIGUILLE 28 je 75€.

Dizajn a konštrukcia

Vetranie počas chôdze je zabezpečené systémom ACT (Air Convector Tech). Tento chrbtový systém zaisťuje ventiláciu chrbta a zároveň stabilitu batoha vďaka anatomicky tvarovaným výstelkám, ktoré sú tvorené náplňou s dvojakou hustotou. Výstuhu tvorí klasický tvarovateľný duralový rám a vyberateľný polyetylénový chrbtový panel. Ramenné popruhy sa dajú samozrejme doťahovať. Čo sa týka káps a kapsičiek, tak v hlavnej komore je jedna menšia na chrbtovej strane. Ďalšia je vo vrchlíku batoha a to rovno dvojitá, jedna maličká je potom na bedrovom páse. Výborne vyzerá vybavenie batoha. Pútok a úchytov je tu požehnane – bočné úchyty na lyže, dva úchyty na čakan, úchyty na materiál, úchyt na lano pod vrchlíkom, či prídavné popruhy na uchytenie snežníc. Samozrejmosťou sú bočné kompresné popruhy a čelné sťahovanie. Zaujímavosťou je umiestnenie druhého vstupu do komory batoha – na rozdiel od klasických dvojkomorových batohov je v tomto prípade vstup vyriešený zboku. Batoh je, ako je dnes bežné, kompatibilný s rezervoárom na vodu.

Nový typ zapínania batoha

Zapínanie vrchlíka je netradičné – namiesto klasických plastových spôn, ktoré sa ľahko ničia, je hlavné zapínanie vyriešené hákovou sponou. Tento typ zapínania, ktorý sa používa na batohy čoraz viac a je aktuálnym trendom, má svoje nesporné výhody – nezamŕza, ľahšie sa s ním manipuluje aj v rukaviciach, nehrozí jeho rozšliapnutie a pod. Chce to však trochu nácviku zručnosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiál

Materiálové zloženie je vybrané za účelom dosiahnutia nízkej hmotnosti, ale pritom dostatočnej odolnosti, ktorá je pre technický batoh nutnosťou. Základ tvoria polyesterové tkaniny 420D HD a 420D JAQUARD HD, ktoré dopĺňa husto tkaný Supertex so zvýšenou odolnosťou voči oderu. Na zvlášť namáhané časti bol použitý DuPont Hypalon. Zipsy aj spony sú bezmenné.

Prvé dojmy

Batoh som si vyskúšala počas decembrového víkendu v Nízkych Tatrách. Naplnený úplne po vrch si udržiaval dobrý tvar a výborne sedel na chrbte. Upevnenie čakanu a paličiek nebol problém, všetko dobre držalo na svojom mieste. Nevýhodou pri úplnom naplnení batoha je nemožnosť polohovania vrchlíka, ktoré ale nebýva pravidlom ani u porovnateľných produktov konkurencie. Aj naplnený do polovice sa nosí veľmi dobre. Je naozaj ľahký a spratný a v prípade nutnosti ho môžete ovešať ako vianočný stromček. Na nové zapínanie hákovou sponou som si chvíľu zvykala, ale chce to len správny grif a pôjde to ľahko. Musím pochváliť bočný prístup do komory, ktorý mi príde veľmi praktický. Tiež je výborná dvojitá kapsa vo vrchlíku – je totiž sieťovaná, takže množstvo drobností, ktorými ju naplníte, aj vidíte. Malou nevýhodou batoha môže byť absencia integrovanej pláštenky.

Batoh Ferrino Aiguille 28 je zaujímavým produktom pre človeka, ktorý žije aktívne v prírode, venuje sa rôznym aktivitám a tým pádom potrebuje batoh, ktorý mu poskytne dostatočné využitie či už trojsezónne na lezenie, alebo v zime na skialpy a snežnice. Na jednodňovky s väčším množstvom materiálu je ako stvorený.

7. 10. 2015 EDIT – Skúsenosti z používania

Už to bude pomaly 5 rokov, čo som dostala batoh na testovanie. Musím priznať, že sa stal mojim miláčikom. Využívam ho najmä na jednodňové výlety, kde je potrebné sa trošku viac zbaliť (napr. zimná túra, výlet, kde musím brať misku a vodu pre psa, či viac vody v letných dňoch pre mňa a pod.), alebo potom na víkendové akcie, kde si už sem-tam musím zobrať viac vecí. Väčší batoh 40 + 10 litrov ostáva odvtedy v hanbe, využívam ho len na viacdenné prechody alebo "Hiking.sk gastro víkendy".

Čo sa mi doteraz neprestalo páčiť, je jeho všestranné využitie. Chcem ísť v zime na skialpy? Nie je problém, lyže sa dajú pripnúť. Idem na zimnú turistiku, kde potrebujem použiť palice a čakan? Tiež nie je problém, pripevním o batoh oboje. Víkendovka v Alpách na ferrate so spaním na chate? Toto je pre zbalenie ideálna veľkosť. Myslela som, že si budem dlho zvykať na zvláštny systém zapínania, ale ukázal sa ako veľmi praktický, aj v zime v rukaviciach. Veľmi oceňujem druhý vstup z boku, hoci toto je viac o vhodnom zbalení.

Batoh javí po piatich rokoch známky častého používania. Bodaj by aj nie, keď turistikujeme takmer každý víkend. Na jednom mieste som ho prederavila asi mačkou, kapsička na popruhu tiež nevydržala zaťaženie a odrala sa okolo zipsov, takže sa tam už nič nedá uložiť, ak to nemá vypadnúť. Ale to sú len detaily. Čo by som vytkla je fakt, že batoh nemá integrovanú pláštenku. Toto som spomínala už po prvých skúsenostiach a potvrdilo sa mi, že pláštenka chýba. Asi by to išlo na úkor hmotnosti. Viackrát sa mi tak stalo, že pri zhoršení počasia som pláštenku potrebovala, pretože ma nenapadlo zobrať si tú, ktorú mám doma navyše. Batoh nepremokol do nitky, ale veci vo vnútri boli samozrejme vlhké. Tiež je škoda, že batoh nemá možnosť upevniť fľašu s vodou zvonka, keďže napriek snahe som sa nestala fanúšičkou vodných vakov. Inak všetko ostatné je stále dobré. Popruhy sú stále pevné a držia, chrbtový systém odvetráva, klipsne na zapínaní popruhov sa doteraz nepolámali.

Na trhu je určite veľké množstvo batohov s porovnateľnými parametrami. Avšak tento je top pre nízkych ľudí ako som ja. Ak sa tiež venujete rôznym aktivitám v prírode počas všetkých ročných období, tak verím, že využitie pre batoh určite nájdete. Ja som spokojná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie