Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Meranie sklonu lavínových svahov

Základnou zručnosťou každého skialpinistu, ale i turistu pohybujúceho sa v horách by malo byť určovanie sklonu svahov, po ktorých sa pohybuje a ktoré ho obklopujú. Posudzovanie lavinóznosti terénu umožňuje bezpečnejší pohyb v zasnežených horách.

Existuje niekoľko metód, ktorými sa dá odhadnúť alebo presne merať sklon svahu:

* odhad sklonu z mapy (pri plánovaní túry),
* odhad sklonu pomocou lyžiarskych palíc (2 metódy),
* meranie sklonu sklonomerom.

V článku sa nebudeme zaoberať klasickými metódami, ale predstavíme si špeciálnu aplikáciu pre smartfóny, ktorá vďaka senzorom vo vašom telefóne dokáže merať uhly, čo sa dá využiť pri zisťovaní sklonu svahov.

Čo je to za aplikáciu a kde sa dá zohnať?

V súčasnosti existujú desiatky aplikácií pre meranie uhlov. Vybral som si dve, ktoré mi padli do oka a tie som otestoval doma i v teréne. Ide o aplikáciu CLINOMETER a BUBBLE LEVEL pre mobilné telefóny s operačným systémom Android.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

CLINOMETER je aplikácia, ktorá plní funkciu uhlomeru, sklonomeru a bublinovej vodováhy. Jej hlavnou výhodou je to, že je dostupná pre tri najpoužívanejšie platformy v mobilných telefónoch (Android, iOS a Windows) a merané veličiny zobrazuje vo viacerých jednotkách. Pre skialpinistov je najpodstatnejšou jednotkou stupeň. Aplikácia sa vyznačuje jednoduchosťou ovládania a okrem možnosti výberu jednotiek, v ktorých zobrazuje merané uhly/sklony, umožňuje zmenu farebného podsvietenia. Aplikáciu nie je potrebné pred použitím nastavovať. Clinometer umožňuje i kalibráciu a bezkontaktné merania uhlov, kde sa okrem pohybových senzorov využíva i kamera. Tieto dve funkcie sú dostupné iba pri platenej verzii.

play.google.com

BUBBLE LEVEL je podstatne jednoduchšou aplikáciou ako CLINOMETER, no pred prvým použitím vyžaduje niekoľko zmien v nastavení. Aplikácia ma dva typy zobrazenia, pričom uprednostňujem klasickú vodováhu (bublinku pohybujúcu sa v stĺpčeku) s displejom na zobrazenie meraného uhla.

Po prvom spustení aplikácie je vhodné urobiť toto nastavenie:

* zaškrtnúť zobrazovanie numerickej hodnoty,
* vybrať typ numerickej hodnoty (uhol v stupňoch),
* zaškrtnúť zamykanie orientačnej úrovne (umožní zamknúť zobrazenie klasickej vodováhy, aby nedošlo k zmene zobrazenie pri otáčaní telefónu).

Aplikácia poskytuje ešte tri ďalšie možnosti nastavenia, tie ale nie sú podstatné. Po odchode z nastavenia natočte telefón do polohy, v ktorej sa zobrazí klasická vodováha a zamknite zobrazenie dotykom na čiernu plochu nad vodováhou. Aplikácie je teraz pripravená a môžete začať merať uhly a sklon svahu. Pri meraní nepokladajte telefón priamo na svah. Najprv si priložte k svahu lyžiarsku paličku a telefón prikladajte k paličke. Je jedno či telefón priložíte k paličke najdlhšou hranou alebo naplocho. Hodnota sklonu s presnosťou na desatinu stupňa sa zobrazí na displeji. Nevýhodou aplikácie je relatívne malé zobrazenie digitálnej hodnoty.

play.google.com

Záver

Moderné elektronické zariadenia sú síce fajn, ale pamätajte na to, že smartfóny sa môžu v horách pokaziť, môžu zamrznúť alebo im dôjde energia. A čo budete robiť potom? Preto vám odporúčam naštudovať si klasické metódy určovania sklonu, pri ktorých síce nezmeriate presný uhol, no pre posudzovanie lavinózneho terénu vám poskytnú dostatočné informácie. Každý skialpinista či turista, pohybujúci sa v lavínovom teréne, by mal okrem používania sklonomeru ovládať minimálne kyvadlovú metódu pomocou lyžiarskych palíc.

Odporúčané zdroje na samoštúdium o posudzovaní lavinóznosti terénu

ABC lavín (Milan Lizuch)
Skialpinizmus - horské lyžovanie (Stanislav Melek)
Lyžiarsky výcvik – skialpinizmus (Martin Lukáň)
Náuka o snehu a lavínach / Lavíny / Topografické faktory
VHT / Lavíny / Lavínový úvod

Fotogaléria k článku

Najnovšie