Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Výber skialpinistických a lyžiarských túr

Zimná sezóna sa nám pomaly, ale isto blíži. Preto som oprášil svoju knižnicu a vytiahol som z poličky staršieho skialpinistického sprievodcu, ktorého som kedysi dostal k narodeninám. Je to veľmi útla kniha, no ponúka množstvo zaujímavých túr v piatich slovenských pohoriach, ktoré pomôžu najmä začínajúcim skialpinistom.

Výrobca
Horský internetový klub - Stanislav Klaučo
Typ
skialpinistický sprievodca
Hmotnosť
172 g
Obchody
hory.sk/obchod.html#jquerytabs1-page-3

Technické údaje

Formát publikácie je 150 x 210 mm a váži 172 gramov. Kniha je v mäkkej brožovanej väzbe a má 96 strán. Na prednej obálke sa nachádza fotografia skialpinistu, na zadnej obálke nájdete pomôcku pre plánovanie skialpinistickej túry - lavínovú kartu STOP or GO. Autorom publikácie je Stanislav Klaučo. Spoluautormi sú Michal Hnidka, Ján Peťo, Juraj Settey a Marián Šajnoha. Lektormi boli Jozef Janiga, Rudolf Žuffa a Alexander Luczy. Knihu vydal Horský internetový klub v roku 2003 a ide o jej druhé vydanie.

Obsah knihy

Obsahom knihy je 40 skialpinistických zjazdov, resp. vysokohorských túr a 5 prechodov cez sedlá a hrebene v piatich skialpinisticky najatraktívnejších pohoriach na Slovensku. Kniha vás určite poteší svojím krátkym úvodom, letmo poodhalí trochu z histórie lyžovania a v stručnosti predstaví i základné informácie o lavínach a o tom, ako im predchádzať.

Po štrnástich stranách povinného čítania na vás čakajú stručné vysvetlivky k mapám a k technickým informáciám. Po vysvetlivkách nasledujú jednotlivé túry, zoradené podľa príslušnosti k pohoriam - Vysoké Tatry, Západné Tatry, Nízke Tatry, Veľká Fatra, Malá Fatra. Každá túra obsahuje štruktúrované informácie (prevýšenie, sklon svahu, obtiažnosť, lavínové nebezpečenstvo, čas a najvhodnejšie podmienky potrebné pre absolvovanie tury), za ktorými nasleduje mapka a výškový profil trasy. Za profilom potom nájdete vyčerpávajúci popis výstupových a zostupových trás. Niektoré túry sú doplnené aj o fotografie s vyznačenou trasou, popisom sediel, vrcholov a štítov. Okrem povolených túr v oficiálnych skialpinistických oblastiach národných parkov sa publikácia venuje i túram mimo skialpinistických areálov, ktoré sú momentálne zakázané, no ich absolvovanie je možné napríklad v sprievode horských vodcov alebo inštruktorov skialpinizmu.

V závere sa nachádza stránka s kontaktmi na horskú službu a odkazmi na internetové stránky s lyžiarskou a horskou tematikou. Za touto stánkou potom nasledujú tri prílohy, kde nájdete lavínové dráhy vo Veľkej Studenej doline, v Žiarskej doline a v oblasti Chopok, Dereše.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dostupnosť

Publikácia je vzhľadom k termínu svojho vydania pravdepodobne vypredaná, no v januári 2015 sa chystá jej 3. vydanie a kniha by sa mala dať zakúpiť na stránkach Horského internetového klubu. Záujemcovia, ktorí sú nedočkaví, môžu vyskúšať šťastie v popradskej predajni Sport Rysy, kde by ešte mohli predávať posledné kusy 2. vydania.

Záver

Sprievodca síce neohúri skúsených skialpinistov a vyznávačov extrémnych zjazdov, no určite zaujme začínajúcich skialpinistov a ľudí, ktorí sa vo vyššie spomínaných pohoriach veľmi nevyznajú a netušia, aké lyžiarske túry im územia ponúkajú. Kniha je vynikajúcou pomôckou pre plánovanie skialpinistických túr.

Fotogaléria k článku

Najnovšie