Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Skialp Skialpinizmus na Pezinskej Babe?!

Skialpinizmus začína byť čím ďalej, tým obľúbenejším zimným športom. Kým pred pár rokmi bolo možné vidieť pár jedincov, ktorí šliapali na lyžiach hore kopcom, miesto toho, aby sa radšej šmýkali dolu svahom, posledné zimy sa tejto záľube venuje čoraz viac ľudí. Vyšší počet záujemcov si vyžaduje aj viac lokalít, kde sa možno skialpu oddávať. Jedno z netradičných miest, zvlášť pre šliapačov z hlavného mesta a jeho blízkeho okolia, je Pezinská Baba v Malých Karpatoch.

Vzdialenosť
1 km
Prevýšenie
+190 m stúpanie, -190 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 2015
Pohoria
Malé Karpaty
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 599 m n. m.
  • Najnižší bod: 400 m n. m.
Voda
Pezinská Baba (stravovacie zariadenia)
Doprava
Pezinok (vlak, bus) - Pezinská Baba (bus, parkovisko)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Známy cestný priesmyk, cez ktorý prechádza ťah spájajúci Pezinok s Malackami, netreba špeciálne predstavovať. V lete je rajom pre peších, či cykloturistov, v zime pri dostatočnej snehovej pokrývke zas pre bežkárov. Okrem toho sa tu nachádza funkčné lyžiarske stredisko, ktoré je najbližšie situované k Bratislave (ak neuvažujeme o cvičnej lúke na Kamzíku). Pezinská Baba zahŕňa tri lyžiarske svahy, na ktorých sa dá trochu trénovať. Dva vedľa seba susediace svahy takmer s rovnakou dĺžkou približne 700 m a prevýšením 90 m a tretí svah 1000 m dlhý s temer dvojnásobným prevýšením. Ak teda nemáte dosť voľného času, aby ste pre skialpové zálety cestovali do vzdialenejších vhodnejších terénov, postačí aj toto. Navyše, prvé dva svahy sú nenáročné (síce sčasti aj tretí), takže sú vhodné aj pre tých, ktorí si chcú vyskúšať, čo skialpinizmus obnáša, či nakoniec podľahnú šliapaniu. Stačí tak len zájsť do niektorej z požičovní skialp výstroja, otestovať sa a uvidíte.

Terén

V čase prevádzky lyžiarskych vlekov a hlavne cez víkendy tu stretnete kvantum ľudí, užívajúcich si zimné radovánky. S tým sú spojené viaceré nástrahy, či už na zjazdovke, alebo mimo nej (napr. parkovanie). Preto je potrebné byť pri šliapaní nadmieru obozretný, ak sa chcete vyhnúť neželanému stretu s lyžiarom, sánkarom a pod. To platí samozrejme pre každý lyžiarsky svah, avšak špeciálne pre prvý, resp. najsevernejší, na ktorom sa sústreďuje najviac lyžiarov. Čo sa týka tohto svahu, za ani nie 5 minút sa dá na pohodu zvládnuť (samozrejme v závislosti od vašej kondičky sa výsledný čas môže odchyľovať oboma smermi). Takže ide o "vertical sprint". Okrem šprintu môžete trénovať aj lepenie pásov, keďže kvôli jednému výšľapu sem cestu asi nebudete merať. Skialpinisti spod hodnotnejších horských oblastí sa pri týchto hodnotách isto pousmejú. Nuž, stále lepšie ako nič. Susedný svah je o pár metrov dlhší a jeho spodná časť je o niečo strmšia, ako pri prvom svahu. Napriek tomu si nevyžaduje náročnejšie manévre, len šliapať rovno hore a trochu potrápiť tricepsy. Zaujímavé je, že práve na tomto svahu lyžuje najmenej ľudí, hoci so susedným svahom ho delí len vlek s pásom stromov. Žeby to bolo stĺpmi elektrického vedenia, ktoré sú na svahu postavené?

Tretí, najdlhší svah je tak trochu skrytý. Kto nepozná tamojšie reálie, ani sa k nemu nemusí dostať. No stačí kúsok zvedavosti a narazíte naň. Keď zlyžujete ktorýkoľvek z predchádzajúcich svahov, stačí len lyže pustiť v pokračujúcom miernom klesaní po lesnej ceste. Aby vám asi 300 m netrvalo večnosť, môžete si potrénovať korčuľovanie na lyžiach. Zakrátko prídete k hľadanému svahu, resp. jeho strmej spodnej časti - "padáku". Za ním nasleduje pohodlnejšia časť (to však zdola nie je vidieť) a záver svahu je už len na "vyklusanie". Skúsenejší sa môžu do svahu rovno zahryznúť, no pár otočkám sa asi nevyhnú. Kto sa chce najstrmšiemu úseku - inak na celej Pezinskej Babe (na lyžiarskej mape dokonca vyznačený čiernou farbou ako ťažká pasáž) - vyhnúť, má možnosť ho obísť po lesnej ceste, smerujúcej doprava do lesa (pri pohľade zdola). Cesta sa oblúkom vyhýba najnižšie položenej náročnej časti. Ak sa vám lyžiarska cesta zdá dlhá, môžete si ju skrátiť krížom pomedzi stromy. Obchádzka vyúsťuje v jednej tretine zjazdovky. Za ňou nasleduje už len oddychová zóna. Na jej konci sa vpravo odbočuje na traverz (inak modro značený turistický chodník), ktorý vás dovedie späť k prvým dvom svahom. Cestou budete prechádzať popri chate Korenný vrch, ktorá ponúka osvieženie, ktoré dobre padne po úmornom šliapaní. Ak obľubujete "dvanásťminútovku", tak posledný svah je pre vás ako stvorený.

Pezinská Baba neponúka žiadne extra skialpinistické výzvy, avšak pre začiatočníkov na vyskúšanie alebo na utuženie či udržanie kontaktu so skialpom úplne postačuje. Osobne chodíme na Babu s našimi ratolesťami na poldenné výlety. Jeden to prespí v kočíku, druhý sa pozabáva so snehom, otec sa trochu potrápi na doskách a mama to má všetko pod kontrolou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pri vašom rozhodovaní, či ísť na Babu, napomôže webová stránka, ktorá ponúka aktuálne informácie týkajúce sa snehových podmienok v lyžiarskom stredisku. Prípadne webkamera s ponukou aktuálnych záberov, aj keď len na prvý svah.

Že skialpinizmus a Bratislava nie je až také uletené spojenie, pretekania chtiví skialpinisti vedia. Dokazuje to aj nepravidelné podujatie Skialp Kamzík, ktorého ďalšieho vydania sa azda dočkáme aj budúcu zimu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie