Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Lyže black crows na Kamienke

Jednou z milých povinností hikingového testera sú testovačky, ktorých však veľa nebýva, lebo je málo výbavy, na ktorej otestovanie stačí krátka doba. Jednou z nich sú lyže, na ktorých stačí par jázd a hneď viete, či vyhovujú. Málo známa značka black crows organizovala akciu na najlepšom možnom mieste – na Kamennej chate pod Chopkom. Vďaka stredisku je možné otočiť veľa jázd, no voľný terén je rovnako dobre k dispozícii.

Podmienky

Testovacie podmienky neboli práve ideálne. Prvý deň síce bolo azúro – a vďaka skorému štartu som si celkom dobre zajazdil pred začiatkom akcie – no sneh bol ufúkaný, čiastočne previaty, pomerne tvrdý a s množstvom tvrdších snehových formácií. Keďže takéto podmienky sú u nás bežnejšie ako prašan, či ideálny jarný firn, bolo to dobré na testovanie stability lyží. Druhý deň bolo síce trošku nového snehu, no bol silný vietor a hmla, takže sa bezpečne dali jazdiť iba zjazdovky alebo blízky voľný terén a aj to len popamäti. Doobedie tretieho dňa bolo najlepšie, no na žľaby už časovo nevydalo.

Testované modely

Lyže black crows sú navrhované vo francúzskom Chamonix pod Mont Blancom a vyrábané v Slovinsku. Vďaka netradičnému a najmä veľmi výraznému dizajnu okamžite zaujmú. Na testovačke boli dve základné skupiny – freeridové a skialpové. V oboch skupinách sú rovnaké modely (názov, geometria) a líšia sa konštrukciou. Prvé sú predovšetkým pre jazdenie a šliapanie len doplnkovo, sú teda ťažšie a tuhšie. Druhá skupina má za názvom modelu ešte prívlastok freebird a ide o odľahčenú konštrukciu určenú na pohyb s vlastným pohonom.

Lyže z prvej skupiny ma príliš nezaujímali a orientoval som sa na freebirdy. Keďže však jedny z prvej skupiny mali pinové viazanie, dal som im tiež šancu, najmä kvôli tomu, aby som porovnal so skialpovou verziou.

V tabuľke nájdete najdôležitejšie údaje testovaných lyží:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

parameter ova ova freebird orb freebird navis freebird
dĺžka 178,4 cm 178,4 cm 178,3 cm 179,4 cm
špica 123 mm 123 mm 123 mm 133 mm
stred 85 mm 85 mm 91 mm 102 mm
päta 111 mm 111 mm 114 mm 118 mm
rocker 16 % 16 % 11 % 21 %
kontaktná plocha 80 % 80 % 85 % 17 %
päta 4 % plochá 4 % plochá 4 % plochá 12 % early rise
hmotnosť 3578 g 2740 g 3080 g 3320 g
rádius 17 m 17 m 18 m 19 m
» link » link » link » link

ova

Tieto lyže som prekvapivo nakoniec jazdil najviac, hoci nepatria do skialpovej skupiny. Vďaka vyššej hmotnosti boli stabilné aj v rozjazdenom a ufúkanom snehu. Na prvý kontakt mi prišli veľmi točivé. Sedemnásťmetrový rádius nie je nijako závratný, no keďže bežne nejazdím s rockerom, javili sa mi kvôli kratšej kontaktnej dĺžke oveľa točivejšie ako prezrádza rádius. Najstabilnejšie boli, keď som ich držal na hranách a s výnimkou úplného ľadu sa na ne dalo spoľahnúť aj na veľmi tvrdom povrchu.

Pri šliapaní bola ich hmotnosť výrazne cítiť a výšľap zo Srdiečka na Kamienku mi dal zabrať viac ako som čakal. Na túry, kde výrazne prevláda šliapanie pred jazdením, by som ich nebral. Viem si ich však predstaviť ako lyže určené na Chopkovanie s prevahou lanoviek. Sú obratné a spoľahlivo podržia aj pri vyššej rýchlosti.

ova freebird

Odľahčený model ova má rovnakú geometriu ako predošlé lyže, no výrazne nižšiu hmotnosť. To je vďaka rozdielnemu jadru, kde prevláda drevo z paulovnie a pod viazaním je pridaná výstuha z topoľa. Parametrami ich možno plus-mínus prirovnať k Dynafit Seven Summits.

Na nerozjadenom povrchu sa lyže správali takmer identicky ako ich neskialpový variant, teda veľmi ľahko ovládateľné. V rozjazdenom a stuhnutom snehu im chýbala stabilita ťažšieho variantu, viac odskakovali a bolo ich treba razantnejšie viesť, čo je po dlhšom jazdení únavné. S prihliadnutím na hmotnostný benefit to je ale akceptovateľné. Model možno označiť za najuniverzálnejší z testovaných skialpových.

orb freebird

Širšia a menej krojená geometria ako ova freebrid. Zároveň sú aj tuhšie, no stále v rámci možností skialpových odľahčených lyží. Z môjho pohľadu sú tieto lyže najširšie akceptovateľné pre bežné slovenské skialpové použitie. Zároveň hmotnosť tesne nad 1,5 kg/lyža je z môjho pohľadu hraničná na dobré šliapanie.

Na modeli sa mi páčilo, že vďaka dlhšiemu rádiusu a kratšiemu rockeru nie sú síce tak ľahko ovládateľné ako ova, ale zato sú v dlhšom oblúku stabilnejšie a tiež menej klepocú na tvrdom podklade. Pri testovacích podmienkach bolo cítiť, že tieto lyže by ocenili trošku iné snehy, no aj s aktuálnymi podmienkami sa celkom popasovali. Celkovo vo mne zanechali pozitívne dojmy.

navis freebird

Navis bol najširší testovaný model. S šírkou 102 mm pod viazaním to bolo už mimo moju komfortnú zónu a cítil som to v kolenách a čiastočne aj členkoch. Jednoducho toto nie je moja šálka kávy v daných podmienkach. Takisto na výšľap to už nie je úplne ono, človek si v širokánskych lyžiach pripadá ako ratrak a ostatní v skupine "milujú" ako ničí stopu. Verím však, že keby bol prašan, mal by som trochu odlišný pohľad na vec. Určite však tento model nemožno odporúčať ako jediné lyže pre všetko, skôr ako večný čakateľ na ideálne podmienky – tzv. vitrínková lyža.

Záver

Z testovaných lyží mi v podmienkach testovania najviac vyhovoval model orb, ktorý je však na bežné skialpové použitie príliš ťažký. Jeho odľahčenú verziu síce možno považovať za zlatý stred pre skialpovanie u nás, no mne trochu prekáža ich nepokojnosť na tvrdšom podklade. Preto za môjho favorita pasujem orb freebird. Najširší testovaný model navis freebird je už za mojou hranicou jednak hmotnostne, no najmä príliš širokou geometriou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie