Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čelovka HP25R je dobrou voľbou na skialp, lebo kombinuje úspornú širokouhlú diódu pre šliapanie a zaostrenú výkonnú diaľkovú na zjazd
Čelovka HP25R je dobrou voľbou na skialp, lebo kombinuje úspornú širokouhlú diódu pre šliapanie a zaostrenú výkonnú diaľkovú na zjazd Zatvoriť

Predstavenie Čelovka Fenix HP25R

Minulý rok som recenzoval nabíjaciu čelovku HL60R s vysokým výkonom a akumulátorom typu 18650, ktorý bol umiestnený v tele samotného svietidla. Teraz vám predstavím výkonovo podobnú nabíjaciu čelovku, avšak s delenou konštrukciou – t. j. samostatné svietidlo vpredu a batterypack vzadu. Znamená to síce nárast hmotnosti, no tiež lepšie vyváženie na hlave. Okrem toho HP25R má väčší reflektor a jednu rozptýlenú LED diódu naviac. Čelovku som skúšal v zimných podmienkach pri skialpe.

Výrobca
Fenix
Model
HP25R
Typ
výkonná nabíjateľná čelovka
Materiály
Diaľková LED: Cree XM-L2 U2 (max 1000 lm)
Široká LED: Cree XP-G2 R5 (max 350 lm)
Hmotnosť
240 g – vrátane akumulátora
Páči sa mi
robustné telo, výkon silnej diódy vhodný aj pre rýchle športy (testované pri skialpe), menej výkonná dióda vhodná na šliapanie, mechanická ochrana pred náhodným zapnutím, bezproblémovo možno prichytiť na lezeckú prilbu
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, nie je možné zapnúť obe diódy naraz a tým pri zjazde dobre osvetliť aj najbližšie okolie doširoka
Ostatné info
maximálny výkon 1000 lm, vodeodoľnosť na úrovni IPX65, akumulátor Li-ion typu 18650 3,6 V 2600 mAh s ochranným obvodom, nabíjanie pomocou microusb (súčasťou dodávky nie je nabíjačka, iba kábel)
Infocena
79,90 € – odporúčaná MOC
Obchody
Eshop ČR/SR distribútora: Kronium.cz

Dvojica výkonných LED

Fenix čelovky ponúkajú tradične veľmi solídne vyhotovenie, tiež veľmi homogénnu svetelnú stopu, vysoký výkon a dosvit. Keď však príde na svietenie do blízka, tak rozptyl buď neriešia vôbec (napr. HL60R) alebo formou doplnkového difúzora (napr. HP15), ktorý má ďaleko od ideálu. V prípade HP25R však svietidlo osadili dvojicou výkonných LED diód – jednu zaostrenú do diaľky s reflektorovou optikou a druhú s integrovaným difúzorom.

Diaľkový reflektor s priemerom optiky cca 2 cm má v strede umiestnenú Cree XM-LM U2 LED diódu, s ktorou dosahuje maximálny svetelný tok v Turbo režime na úrovni 1000 lm. Takto vydrží podľa údajov výrobcu svietiť až 1,5 hodiny, čo je raz tak dlhý čas oproti HL60R, spomínanej v úvode.

Za malým difúznym sklíčkom (priemer cca 1 cm) je osadená Cree XP-G2 R5 LED dióda. Taktiež ide o výkonnú LED diódu, avšak s maximálnym svetelným tokom "len" 350 lm. V maximálnom režime vydrží takto svietiť 2,5 hodiny.

Dvojicu výkonných LED dopĺňa malá červená LED pre svietenie vnútri alebo pre signalizáciu blikaním.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Svetelné režimy

Čelovka má jednoduché ovládanie. V hornej časti tela je dvojica tlačidiel – jedno pre rozptýlenú LED a druhé pre diaľkovú. Sú dosť veľké a s výraznou odozvou, takže ich ovládanie nie je problém ani v stredne hrubých rukaviciach.

Pre zapnutie jedného či druhého svietidla treba príslušné tlačidlo dlhšie podržať. Potom sa aktivuje najsilnejší režim. Ďalšími kratšími stláčaniami meníte intenzitu svetla. Pozitívom je, že čelovka si poslednú voľbu zapamätá. Čelovku vypnete dlhým pridržaním toho tlačidla, ktoré svetlo svieti.

Krátke stlačenie pravého tlačidla vám napovie, ako je na tom akumulátor. Ak tri krát zabliká iba rozptylová LED, akumulátor má viac ako 70 percent kapacity, ak preblikáva s malou červenou LED, tak 30 - 70 percent a ak zabliká iba červená, tak ostáva menej ako 30 % kapacity.

Údaje výrobcu1

Dosvit čelovky výrobca uvádza do 187 metrov v Turbo režime.

Rozptylová LED

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit
High 350 lm 2,5 h 44 m
Mid 130 lm 9 h 25 m
Low 30 lm 40 h 13 m
Eco 4 lm 150 h 6 m

Diaľková LED

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit
Turbo 1000 lm 1,5 h 187 m
High 350 lm 4,5 h 109 m
Mid 130 lm 12 h 66 m
Low 30 lm 42 h 34 m

Akumulátor a nabíjanie

Dodávaný akumulátor typu 18650 má kapacitu 2600 mAh pri nominálnom napätí 3,6V. Je vybavený ochranným obvodom. Výhoda oproti vlastnému typu akumulátora je, že ľahko kúpite náhradný. Priamo Fenix ponúka viacero alternatív, no môžete siahnuť aj po výrobku tretej strany, no treba dať pozor, aby išlo o kvalitný akumulátor s ochranným obvodom. Inak vám v extrémnom prípade môže pri nabíjaní explodovať.

Puzdro na akumulátor je umiestnené v zátylkovej časti. Keďže telo čelovky a puzdro s akumulátorom majú pocitovo približne rovnakú hmotnosť, je čelovka na hlave dobre vyvážená. Energetické spojenie zabezpečuje masívny kábel s ešte masívnejším uchytením do puzdra aj kovového tela čelovky.

Akumulátor sa nabíja priamo v puzdre. Slúži na to Micro-USB konektor, ktorý je schovaný pod hrubou gumennou záslepkou. Dobu nabíjania uvádza výrobca na cca 3h, čo približne sedí aj s mojimi pozorovaniami. O stave nabíjania informuje malá LED dióda, ktorá pri nabíjaní svieti na červeno a po nabití na zeleno. Súčasťou balenia nie je nabíjací adaptér, iba krátky kábel. Vystačíte si asi aj bez neho, stačí nabíjačka na mobil, ktorú so sebou v batohu väčšina z nás nosí tak či tak.

Skúsenosti z používania

Čelovka Fenix HP25R svojim celkovým charakterom zapadá medzi ostatné modely tohto výrobcu. Ide o veľmi masívne pôsobiaci produkt, ktorý len tak ľahko nezničíte, čo sľubuje dlhú životnosť. Má vysoký výkon a tiež cenová úroveň je prijateľná. Rozptylová LED je príjemným obohatením, pretože svieti naozaj doširoka a potme sa pri jej svetle veľmi dobre šliapalo. Zďaleka netreba využívať najsilnejší režim, v pohode som si vystačil s režimom Low a pri Mid to už bolo úplne komfortné. Farebne je rozptylová LED veľmi príjemná a je aj mierne teplejšia ako diaľková.

Čelovku som nosil na prilbe, lebo krátke testovanie prebiehalo pri skialpe. Po chvíli snahy sa čelovka v pohode dala umiestniť na Petzl Meteor III, kde pevne držala ako pri šliapaní, tak aj pri zjazde. Jazda dolu bola komfortná vďaka silnému svetlu diaľkového režimu, jediný neduh je absencia svetla v blízkej periférii. To by sa možno dalo riešiť súčasným svietením oboch diód, čo však možné nie je. Z hľadiska svetelného toku plne postačoval aj na rýchly zjazd režim High, v Turbo režime ma už odrazené svetlo od snehu príliš oslňovalo. Najvýkonnejší režim sa hodí pri použití mimo zimu, prípadne na hľadanie v tme.

Malá rada na záver, ak diaľková LED v High alebo Turbo režime svieti dlhšie ako 15 minút, dajte si pozor na horúce kovové telo čelovky, lebo slúži zároveň ako chladič.2


  1. Údaje sú deklarované pre použitie s dodávaným akumulátorom ARB-L18-2600 podľa štandardu ANSI/PLATO F 1.  

  2. Čelovka má ochranu proti prehriatiu – keď teplota presiahne 65°C, automaticky sa prepne do slabšieho režimu. 

Fotogaléria k článku

Najnovšie