Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Medvedí brloh v Malej Fatre, foto Michal Kalaš
Medvedí brloh v Malej Fatre, foto Michal Kalaš Zatvoriť

Správa NP Malá Fatra apeluje na lyžiarov, aby nerušili zver

V týchto dňoch končí alebo už skončila oficiálna skialpinistická sezóna vo väčšine slovenských pohorí, na horách je však ešte množstvo snehu. Vysoká snehová pokrývka komplikuje zvieratám kŕmenie, v okolí brlohov sú medvedice s malými mláďatami. Na tento fakt upozorňuje aj Správa Národného parku (NP) Malá Fatra a apeluje na lyžiarov, aby sa pohybovali len v oblastiach vyhradených na lyžovanie a snoubording.

NP Malá Fatra nemá v návštevnom poriadku definovaný skialpinizmus. Oficiálne existujú len miesta vyhradené na zjazdové lyžovanie a snoubording, ktoré sú prevažne v okolí lanoviek a vlekov. Na lyžiach je tiež možné pohybovať sa po turistických chodníkoch.

"Ľudia lyžujú krížom krážom, vyvezú sa lanovkou do Snilovského sedla a spustia sa do ktoréhokoľvek žľabu," hovorí riaditeľ NP Malá Fatra Michal Kalaš. "Všetky žľaby a kotly sú zlyžované, lyžuje sa aj v lese. V jednom prípade šla lyžiarska stopa takmer po medveďom brlohu." Michal Kalaš pripomína, že zvieratá v zime potrebujú oddychovať, medvedice rodia mláďatá, môžu potratiť alebo mláďatá opustiť. Malá Fatra má hustú sieť turistických chodníkov a zvieratá by mali mať pokoj mimo nich. "Medveď hibernuje v brlohu len krátke obdobie, vylihuje pred ním ešte v decembri a ak sa vyruší, môže sa potulovať kde-kade. Naopak samice s malými mláďatami, ktoré sa v januári narodili, sa ešte dlho budú držať pri brlohu, aspoň do začiatku mája."

Stres nie je podľa M. Kalaša dobrý ani pre kurovité vtáky, ako je tetrov hôľňak. Rušia ho lyžiari aj tzv. kiteri, teda lyžiari s padákom. "Vyduria ho trikrát za deň, a keď je takáto vysoká snehová pokrývka, nevie sa potom dostať k potrave, nemá kľud. Po takejto zime dosť výrazne klesá populácia," hovorí M. Kalaš a spomína, že o probléme vyrušovania zveri, ktorá je v zime zraniteľnejšia, sa výrazne diskutuje aj v zahraničí, napríklad prostredníctvom nemeckej iniciatívy Be part od the mountain a špeciálne tetrovovi sa venuje aj video, v ktorom vystupujú práve extrémni lyžiari.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie