Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus II.

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus II.

V minulom článku sme si povedali čo-to o lyžiach, lyžiarkach, paličkách a viazaní. V tomto dieli skialpinistického seriálu sa budeme venovať pásom a ich údržbe, batohom, lavínovým sondám, lavínovým vyhľadávačom a lopatám. Nebudú chýbať odkazy na získanie ďalších informácií.

FunTTomas

v poľských Tatrách pri Zakopanom otvorili tréningové lavínové centrum na vyhľadávanie pomocou pípsov lawinoweabc.pl

Vrana
  1. vyrobcovia vyslovene odporucaju skladovat pasy tak ako ich kupis. Teda nalepene na folii, ulozene vo vrecku. Samozrejme suche pasy. Je riziko, ze na lyzi ti ostane cast lepidla.

  2. samozrejme ze sa zivotnost znizuje. Pasy su podstatne viac zatazovane pri lyzovani ako pri slapani hore, kedy lyzu tahas s minimalnym zatazenim. Zavisi to samozrejme od struktury snehu (prach, mokry, lad). Ale neboj kazdy sa sem-tam smykne na pasoch dole kopcom.

Pepekcek

Zdravim skusenych ski-alpinistov - mam 2 mozno trapne otazky...ale trapia.
AD1 Je nejaka chybka ak preferum doma preskladovanie pasov priamo na lyziach (na par dni v chladnejsej miestnosti)?
Zda sa mi to lepsie ako na igelitoch (kde sa mi zda do mrte vzduchovych bublin=schnutie lepidla). Neviem co na to povie sklznica (voskujem raz za rok, slapem raz zlahka raz tyzdenne)
AD2
Znizuje sa nejak zasadne zivostnost pasov ak pri kratkych zjazdoch nezhadzujem pasy a smykocem sa pomalicky dole (pride mi to praktickejsie)
Vopred diky za vas cas.

Peter61

nabijacie baretky:
Ak si to dobre pamatam z cias, ked boli nabijacie iba NiCd, bolo to aj v katalogu Petzl:
Nabijacie boli odolnejsie voci chladu ako alkalicke. Vybijacia krivka u alkalickych klesala rovnomerne, nabijacie na konci velmi rychlo padali. To sedi s mojimi skusenostami z cias pred LED, ze ked v halogenovej celovke chcipli NiCd, tak som druhu sadu vybral z rupsaku potme.
Teraz som vygoooglil, ze NiMh su tiez dost citlive na chlad.
Dovodom odporucania vyrobcov ( navody BCA Tracker, Pieps DSP) a HZS je imho vybijacia krivka, napatie 1,2( na zaklade coho indikuje pieps kapacitu bateriek?).
Ak sa tu do toho dakto vyznate ( mate dajaku skolu slaboprud, nie dojmologia) dajte sem pls dakto slusny link na dajake porovnanie spravania sa bateriek v chlade. Dakujem.
Nova sezona sa blizi !

MisoM

ono to bude s tymi baterkami asi aj preto lebo nabijacie baterky su nychylnejsie na stratu kapacity v chlade, cize docasne sa ti baterka ked je v chladnom prostredi zacne tvarit akoby prazdna a po navrate do tepla je zese OK, cize ked ta zasype sneh pekne ta chladi tak bateka skape a pristroj nevysiela. To je moj nazor preco sa nedoprucuje pouzivat nabijacie baterky, ale mozno sa mylim :)

Peter61

Problem je ( to je moje vysvetlenie ako technickeho debila):

  • vybijacia krivka akumulatorov, " na koci" pada
  • akumulatory davaju "tvrdy" prud, ktory moze niketore pristroje poskodit
  • napatie je 1,2 V, co dakedy nemusi stacit.

Ide aj o to, kedy zacne pieps indikovat slabu baretku

Vrana

Mam za to, ze ked tie baterky dokazu utiahnut systemovy blesk, pieps s minimalnym prikonom im nerobi ziaden problem. Samozrejme pravidelne dobijat a na zaciatku tury sa vzajomne prekontrolovat ci vsetci vysielame. Ale OK, ked to odporuca HZS, len som nevedel odkial to mate.

RastoS

Zaujimave....bo ja ked si dam do celovky obycajnu....tak to mam tak akurat na.....taka 2500 vydrzi dost...Som pouceny:)Myslel som to tak Peter ako vybite baterky su radene ako nebezpecny odpad....a vyhadzovat len tak do kontajnera nie je to naj riesenie.

Peter61

RastoS Nabijacie baretky sa "na konci" rychlo vybijaju, potom ich hrolezci nesikovne menia a padaju im do snehu. Preto sa nemaju pchat do pipsov. V So som nasiel na skalke pri Brnci jednu baretku AA NiMH 2500 mAh. Ked sa roztopi sneh, pojdem pozbierat dalsie.

Vrana

nechapem, zdroj ako zdroj, piepsu je to jedno

Raymond

ak puzivas nabijacie baterky do vyhladavaca, tak sa ti jednoducho moze stat , ze ho budes potrebovat a hla ono to nende

RastoS

neekologicky skialpinisti freerideri, horsky turisti..

Bikemartin

Môžu sa aj nabíjacie. Aj muchotrávka zelená sa môže jesť.

Peter61

na čom fičíš, Straka ?
Kukni do návodu, alebo na laviny.sk/index.php?menu=anke…

Vymenili ste si vo svojom lavínovom vyhľadávači pred začatím sezóny batérie? (Nepoužívajte nabíjacie!)Áno (63%)
Nie (37%) Počet hlasov: 3376

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma