Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Naslepo do sedla Ďurková

Dana

Krásny článok,mala som husiu kožu pri čítaní.Dakuj Bohu, že sa to tak skončilo, bol si na veľmi tenkom ľade.Mal si šťastie.Radšej už nepokúšaj osud!

Peter61

Dobreee, kto také ešte nezažil, buď má normálny pud sebazáchovy, alebo klame :-).

Ale vážne: shortstory k variču. Zišli sme okolo 15.00 (cca 8/2001) na Solvayhutte a museli sme ostat na noc, lebo zacala burka. Mysleli sme, ze sme, ze sme sami hore, ale pred deviatou vecer dorazli zhora dvaja Fini a z cca 35 l ruxaku vytiahli benzinak MSR, esus, navarili a daco dali aj nam. Popri vareni vytiahli jednu Nokiu, prvy zavolal domov, potom vymenili SIMku a volal druhy :-) ukazka redukcie hmotnosti...

Paso24paso

Klobuk dole..nie kazdy by to zvladol hlavne po psychickej stranke...ja som nieco podobneho zazil na Stohu v Malej Fatre. Stupal som na pasoch zo sedla Medziholie na vrchol a nevidel som na 20 metrov a tak som siel rovno hore, s tym , ze hadam smerovnik na vrchole nepresvihnm a neskotulam sa niekam dole, a pocas celeho vystupu mi zivot zneprijemnovala vichrica a aj zips na bunde sa mi pokazil pod vrcholom, tak len v mikine. Ani zjazd naspat nebola ziadna vyhra...

MisoB

keby neboli taki, co nemaju tu "trochu sudnosti", mozno by doteraz nestala ludska noha na poloch ci Evereste...

Marekk

Nam sa tiez raz podarilo stratit (pre hmlu a tmu) cestou z Chabenca na Durkovu. Za normalnych okolnosti (viditelnosti) by sme to zbehli na lyziach za 10 minut ... stratili sme vsak orientaciu (tycove znacenie bolo vylamane) a zbehli sme omylom trosku na severnu stranu. Najhorsie bolo ze sme si mysleli ze sme na juznej strane. Po stope sa vratit nedalo (pasy uz nesli nalepit) tak sme teda skusali traverzovat k chate na zapad, co bolo v skutocnosti na vychod ... stale viac do strmych severnych zlabov Chabenca. Nastastie sa nam podarilo vyslapat po sfukanom chrbte hore na hreben kde nas cakal jeden z chatarov. Este sme sa s nim take dve hodinky motali dookola, kym nam neprisiel Duro (druhy chatar) naproti ... piskal od poslednej tyci ku ktorej sa dostal (smerom od chaty) ... tak sme nasli cestu iba po zvuku.
Plane v okoli Durkovej mozu byt v nepriaznivom pocasi naozaj zradne. Lahko sa z 10 minutovej cesty stane 5 hodinove trapenie.

Zilla

dobrý článok, presne tu som zažil niečo podobné, bolo celkom dobré počasie a za pár minút nebolo vidieť na meter a tiež som mal proglém nájsť útulňu, ale boli sme traja.

Tomky

Pekne napísané, plynulé a pútavé. Nabudúce viac myslieť dopredu a menej sa spoliehať na šťastie.
K článku by bolo vhodné napísať poučenie alebo Čo by som nabudúce spravil inak (lepšie). Niekedy život závysí na jednoduchých rozhodnutiach.

Jakubko

Nemam slov...
je uzasne ze niekto vie obdivovat "dobrodruha" ako ty. tura to je absolutne bezvyzamna, nepoznas to tam a napises o tom 2 stranovy clanok.
pripada mi to tak na cesky sposob.
predpokladam ze si aspon narubal drevo ked si odchadzal.
poznam to tam v zime, v lete, v noci a da sa tam stratit. zhodou okolnosti som bol na durkovej ked tam zamrzol ten cech a podmienky boli ozaj zle.
tento clanok by som za extra neoznacil ani vo sne. okrem toho je to navod ako sa nezodpovedne spravat v horach...

MatusM

Nepreháňaj, je to skôr istá forma výstrahy.

Peter61

Jakubko, napíšeš "nemám slov" a potom 9 riadkov ? na čom fičíš ?

Pacient

presne ako Jakubko hovori, NEZODPOVEDNOST V HORACH

Matob

Pekny clanok, taketo situacie davaju cloveku pocitit, ze to stoji za to...

Kyri

no, jakubko, asi si si clanok neprecital pozorna, alebo si len nepochopil jeho zmysel. autor sam vie, ze tura nie je objav storocia :-), kedze ju sam absolvoval nespocetne velakrat (trufam sa stavit, ze viac nez jakubko) a pozna tam doslova kazdy kamen. ak by si misa poznal, presne by si chapal ten jeho pocit, ze posledne, na co mal vtedy chut, bolo zostat dolu s podgurazenou partiou... clankom chcel naznacit prave to, ze nezalezi na tom, ako si skuseny a kolkokrat si na nejakom mieste bol. prave pisal o svojej jesitnosti a zanovitosti, ktora ho kvoli zlym podmienkam takmer stala vela... ze aj na miestach, ktore - niesu ziadna EXTRA TURA, moze ist o zivot. iba to, ze misa nepoznas ospravedlnuje tvoje nafukane porovnavanie misa s cechmi. poznamka o rubani dreva ma tiez pobavila... miso je totiz horar, vo volnom case nosil na zbojnicku a v horach je hadam viac nez doma - takze ked niekoho ides sudit, tak vedz, ze mozes byt vedla jak ta jedla.

JarinoM

To musel autor citovať nejaký úryvok z románu Jacka Londona.Dobre sa to čítalo. Neverím,že niekto môže v skutočnosti tak vystrájať.

Mato_d

Pokial casto chodis takto sam, mal by si pouvazovat nad GPS, hoc aj tym najjednoduchsim, pripadne nad mobilom s navigaciou.
Inak putavy a poucny clanok ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov