Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Naslepo do sedla Ďurková

Palo461

Vazeny jakubko,
tolko arogantneho egocentrizmu, ako srsi z Vasich prispevkov, som uz naozaj davno nezazil. Trosku ucty by naozaj nezaskodilo.
A este jedna vec.
Uz ste niekedy v zivote videli 1 alebo mozno 1,5 kubika dreva?
S pozdravom
Palo

Lubo

nepamatam si, ze by autor pisal o datume svojej tury
Nepredpokladam, ze by slo o nedavnu akciu, zvykne pisat s dlhsim casovym odstupom. Napr.jeho predchadzajuci bol z r.2002. Takze, Jakubko, neviem odkial beries svoju istotu.

Jakubko

reagujem na
"
O horách písať pekne a kvetnato tu nevie veľa ľudí... veľmi sa mi to páčilo.. a samozrejme zážitky na hrane sú zážitkami lebo sú na hrane... byť tam v lete a písať či si jedol po ceste fazuľu alebo cibuľový chleba, taký článok nám nabudúce pripraví jakubko...
"

takze priatelu... to drevo ktore "autor" spotreboval na pripravenie si vyzivneho maglajzu z plechovky som lavinovou sondou nasiel par dni pred jeho prichodom ja ,nanosilsom ho ja, a tak isto som ho aj narubal aby si vazeny pan autor tohoto clanku mohol natopit plnu pixlu snehu. Dosiel som tam v noci za si;lenho vetra a hmly... btw od struharskeho sedla potrebujes nasupat 100 vyskovych metrov a urtobit 1630 krokov na pasoch... ( to len pre buducnost). podotykam ze som spod 170 cm vrstvy snehu som vylovil 40 klatikov dreva co predstavuje min 1 kubik dreava (mozno aj 1,5). a nerobil som to za slencneho pocasia.
pomohol som nejakym tym dielom pri stavbe a zveladeni chaty, tak si podobne komentare o tom ze pan "autor" pozna na mieste omnoho viac kamenov ako ja vyprosim.
celkom ma sere, ked si nejaky internetovy hrdina potrebuje umocnovat ego na podobnych kravinach. Ak by si bol viac obozretny, tak vies ze chatar Duro S. uz dost dlhu dobu nepije, takze vidiet ho podgurazeneho v chate v lomnistej doline je dost nemozne...

tak sa prosim ta viac nestrapnujte... hory su pre cestnych ludi...

mam vas rad

Jakubko

Lubo

Eric, u nas podla mojich znalosti nefunguje uvedeny system.

Navyse, u nas v pripade akcie s CK alebo horskym vodcom byva castou praxou, ze klient podpise vyhlasenie, ze bude dodrziavat vsetky sprievodcove pokyny a ze v pripade nejakej nehody sprievodca nie je pravne zodpovedny za pripadne zranenie alebo smrt.

Tebou uvadzany system sa aplikuje v Nemecku aj v Rakusku. Mozno aj v inych alpskych krajinach, no s tym som si nie isty.

P.S. podla mojej mienky je to dost dobra volovina, pretoze na horach moze dojst k neocakavanym udalostiam vis-major. Naco potom stihat sprievodcu, aj v pripade, ze urobil vsetko, co bolo v jeho silach, no aj tak sa danej udalosti zabranit nedalo.

P.P.S. toto je uz poriadny off-topic a preto pripadnych diskutujucich k tejto teme prosim o zalozenie samostatnej temy, napr. vo fore Polemika hiking.sk/…/forum-polemika.ht…

Sona

Eric, asi vela z tur, ktore ludia poznaju v lete, su v zime pri inych podmienkach nebezpecne, to by sme museli dat taku poznamku pod dve tretiny clankov na Hikingu. Myslim, ze Petov zaver je postacujuci. A najma - turista si pred turou zistuje, kam ide, ako to tam vyzera - ten zodpovedny. Nezodpovednym nepomozu ziadne poznamky...

Eric

V ziadnom pripade nespochybnujem Petkove kvality, zvladli to, bolo to O.K., len by mozno bolo vhodne dat pod clanok poznamku, ze predsalen je tura z tejto strany v tejto lokalite pri tychto podmienkach narocna na rozhodovanie a nebezpecna, aby sa tam nahodou nevybrali fakt turisti, co tam boli v lete a myslia si, ze ved je to v pohode aj v zime. Ozaj a u nas to nie je ako v Nemecku, ze aj pravnu zodpovednost (nielen moralnu) za skupinu vzdy prebera ten najskusenejsi?

Sona

Za redakciu mozem povedat, ze Petkove clanky povazujeme za kvalitne a nemyslime si, ze by nabadali k nebezpecnemu konaniu, skor naopak. A za seba ako sukromnu osobu mozem povedat, ze Peter je dobry a skuseny sprievodca, s ktorym sa neobavam ist na turu.

Peťko

Milí jjano ( aj iní diskutujúci ), nechcel som vôbec vstupovať do diskusie o mojej túre, ale tvoj príspevok mi dvihol viac adrenalín, ako keď som simuloval na zimnej príprave byť zasypaný v lavíne. Tak potom nech mi nikto nehovorí, aké je to šialenstvo, liezť do lavínozného terénu. Ten pocit neprajem nikomu. Keď sa vám do tváre sype prašan, vy ho vdychujete, nad vami mizne obloha, vy sa dusíte a chytáte histerické záchvaty, aby ste sa čo najskôr dostali zpod snehu.
To, že som občasný sprievodca v CK, s týmto článkom nemá nič spoločné, bola to moja osobná akcia, na ktorej sa spolu so mnou zúčastnilo niekoľko priateľov.
S CK chodím do oblastí, ktoré dobre poznám a niekoľkokrát som ich navštívil. Živí, zdraví a spokojní klienti sú najlepšia reklama. Aj mne sa stalo, že som už niekoľkokrát otáčal klientov ( ktorí zaplatili nemalé peniaze ) pre nepriaznivé počasie, alebo iné okolnosti. A ver mi, že by som nemal ani najmenší problém otočiť svojich priateľov, ale okolnosti v tom čase si to nevyžadovali. Bohužiaľ, z článku vyplíva, že to bolo nebezpečné, ale bolo to len nesprávne napísané. Jediné nebezpečné miesto v danom čase bolo práve miesto spadnutej lavíny, ktorá padla mimochodom niekoľko dní pred našou túrou. Ak si všimneš na fotografii, jednalo sa o základovú lavínu, ktorá padá na trávnatých podkladoch počas výrazného oteplenia. To ale nebol náš prípad, keďže teploty padali pár dní hlboko bod bod mrazu.
Napriek tomu som radšej volil ústup mimo značenia, kolmo, cez vyfúkaný hrebienok. A otázka, čo by sa mohlo stať, keby...? Veď to môžeš ísť aj pod šikmou strechou vlastného domu a zhora na teba zhučia kubíky snehu a ty zahynieš v lavíne pri vlastnom dome.
Poznám problematiku lavín veľmi dobre, ver mi. Nie som samovrah a už vôbec nie vrah. Účastníci tejto túry vedia, ako to tam naozaj vyzeralo a ostatných budem darmo presviedčať, hlavne, keď už majú vlastný názor. Tá poznámka v texte " dúfam, že zhora na nás nič nezhučí...", bola myslená presne tak, ako to v diskusii niekto naznačil. Proste to mala byť taká srandovná vložka. Asi mala byť napísaná cez úvodzovky. Ďalšie vysvetľovanie by už vyznelo iba ako výhovorky, preto sa na túto tému viac nebudem vyjadrovať. Iba sľubujem, že ak ešte niekedy niečo napíšem ???, dám si viac času na opätovné čítanie a opravovanie, aby nedošlo k podobným nedorozumeniam.
S pozdravom autor.
PS: Nie som vyštudovaný novinár, ani žiadny spisovateľ. Možno aj preto moje články vyzerajú tak, ako vyzerajú. Ale aj vďaka kritike na článok o výstupe na zimný Chleb, si budem dávať viac pozor pri prípadných ďalších článkoch.
Horám zdar.

Kyx

Lubo, aspoň TY by si mohol dodržiavať pravidlá HIKING.SK

ELBe

V čom sú spomínané články iné a v čom podobné? Veď si stačí prečítať len perex. Michal Diviak (pozri aj iné jeho články) mal zážitok na hrane a vzal to ako poučenie za chybu, ktorej si je vedomý. A bol taký láskavý, že sa s ním podelil - aby sa aj ostatní mohli poučiť „na chybách druhých“. (Aktuálna situácia, že?) V texte niet náznaku frajeriny alebo vychvaľovania sa. Pozor, nie je to popis túry - to si prosím všimnite! – redakčne je zaradený do rubriky Extra. (Hoci možno lepšie by bolo v Rady, lebo niektorí čitatelia si slovo extra vysvetľujú inak.)

Godman

Beriem, ze z Misovho pribehu je citit mozno kusok viac takej ludskej sebapokory a sebareflexie, i ked autor toho druheho inkriminovaneho clanku sa snazi na zaver tiez nieco dodat, vysvetlit a ciastocne obhajit.
A ak som dobre pochopil nesiel tam ako oficialny sprievodca, takze za ostatnych nemal nejaku pravnu a formalnu, ale prevzal len neformalnu, moralnu zodpovednost.
Tymto samozrejme neobhajujem ostatne negativne okolnosti spominanej tury.

Islo mi tak trochu len o nejaku polemiku v tomto smere a nazory ludi.

To Peter61: ta ceska etuda, to radsej nekomentujem, a suhlasim.
Aj tam bolo kopu seba..., ale obdivu.

Lubo

Jaj, ty si si povedal, ze sa budes hrat so slovickami? Ale chod niekam...

Peter61

Lubo, 1. nendávaj Čechom do "etnika" 2. ak chceš, tak to celé odpáľ !!!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum