Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Škodí skialpinista tatranskej prírode?

Diskusná téma K článku: Škodí skialpinista tatranskej prírode?

V poslednom čase sa verejne prezentovalo viacero protichodných názorov na vplyv skialpinistov, ale aj bežných turistov na vysokohorskú prírodu. Štátne lesy TANAPu hovoria o neúnosnej návštevnosti tatranských dolín skialpinistami a ich prítomnosti ako rizikovému faktoru vplývajúcemu na kamzíky, Slovenský horolezecký spolok JAMES oponuje, tatranskí chatári chcú rokovať o uvoľnení podmienok na vykonávanie skialpinizmu.

Bikemartin

"...a že kamzík vníma normálne sa správajúceho skialpinistu alebo lyžiara ako súčasť prírodného prostredia a tvora, ktorý ho neohrozuje. Môžu to dokázať aj obrazovou (titulná fotografia) a filmovou dokumentáciou."

Prave ta fotka dokazuje, ze je to pohlad z nasej skialpinistickej strany a nie ze ako vnima kamzik skialpinistu....

P.S. davam 5b za dobry orez tej povodnej z james.sk ;-)

Jjano
... a najma je uplne pomylene si mysliet, ze ked sa nas kamzik neboji, tak ze mu neskodime.

Sona, pustila si sa do temy, ktora vyvola velky flame war... :-)

Bulat

Myslim ze skialpinisti skodia prirode podobne ako ostatni turisti- minimalne. Cela tato bublina mi silne pripomina obycajnu propagandu, ktora zapada do strategie jedneho nemenovaneho statneho molochu. Cielom je postupne vytlacit ludi z hor- to by sa potom safarilo, vsakze? Zlociny na prirode pachaju ini- s prispenim a tichym suhlasom dobre podmastenych statnych uradnikov. Toto je iba priehladny maskovaci manever, kt. ma odvadzat pozornost. howk.

Rasto

to jjano - skus to nejako vysvetlit. Ako by to podla teba malo byt? Za co vlastne si? Diky.

Jaroslawik

Ja len stale neviem, preco skialpinisti skodia tatranskej prirode viac, ako vynimky ministerstva na tazbu kalamitneho dreva v piatom stupni ochrany...

Wolflike

Fuh, pekne horuca tema. mna osobne z vyjadrenia Jamesu ktore som si precital na ich webe a je publokovane aj tuna zaujalo zdovodnenie nepriaznivym pocasim, "praktickou nemoznostou tur" a "minimalnymi sancami" ..... Proste same dohady, ludia radi riskuju, ked uz vyvalia kopec prachov za Tatry, mnohi nebudu sediet na izbe len preto ake je pocasie, preto argumentovat takto je nanajvys divne. Tym netvrdim ze noviny robiace zo skiaplinistov krvilacne bestie maju pravdu, ale tvrdim ze zdovodnenie JAMESU je rovnako tendencne. Skoda ze sa JAMES priamo nevyjadril k tomu ze i po uzavere skialp tras (ci je to spravne alebo nie je druha otazka, zatiual ale uzaver plati) tam behalo kopu lyziarov, ale otocil to tak nejak protiuderom na ochranarov tiez pohybujucich sa v terene. Opakujem, nie som ani na jednej ani na druhej strane, skiaplp neporevadzkujem ale argumentacia uvedena vyssie sa mi zda divna. A este: skialpinista a turista ma snad prirodu rad, preto tam chodi. preto mozno tak nejak od neho cakat viac pochopenia nez od nenazranych developerov. Ja viem ze to nie je rukolapny arguument, ale ak budeme stale ukazovat prsotm inam ("preco nenechate lyziarov, ekd hen sa stavia to a to a robi sa to a to") tak sa nic nezmeni. Ci mame byt rovnaky ako Ja&Ty? :)

Lubo

Prave spracuvame udaje z SHMU o vyske snehovej pokryvky a jej prirastku za jednotlive dni. Onedlho ich pridame do clanku, aby si citatelia vedeli urobit lepsi obraz o podmienkach pocas tohtorocnej sezony.

Peter61

wolflike, počas dní, predchádzajúcich nálezu uhynutých/vyčerpaných kamzíkov bolo zvýšené, resp. veľké lavínové nebezpečenstvo. Je teda pravdepodobné, že v oboch dolinách nebolo ani lyže. Nálezy uhynutých kamzíkov nie sú v Tatrách až tak zriedkavé. Či však bol úhyn napr.pádom v exponovanom teréne zapríčinený vyrušením človekom, alebo nie, musel by byť tento pád pozorovaný, resp. nález veľmi čerstvý (napr. podľa vrstvy snehu ), aby sa dal presne určiť čas pádu a dať do súvisu s pohybom určitého počtu ľudí.. Takto bol myslím popísaný v 70.rokoch pád stáda a následný úhyn cca 14 ks vo Velickej d. následkom vyrušenia silvestrovskou pyrotechnikou zo SD.
Čo sa týka týchto 3 úhynov : jeden uhynul po úraze chrbtice. U ďalších dvoch z nich by patologicko- anatomické vyšetrenie a následné laboratórne vyšetrenia mohli ukázať, či šlo iba o následok extrémneho vyčerpania inak zdravých jedincov, alebo či to bola súhra viacerých faktorov - choroba, bakteriálne/vírusové ochorenie, invázia parazitov, následok stresu pri fixácii a transporte na ošetrenie, nežiadúci účinok liekov podaných pred transportom na ukľudnenie a podobne. Tieto výseldky nepoznám/e.
Čo sy týka skialpinistov, a „skialpinistov“ treba priznať, že súčasne platný NP TANAPu porušujú vo viacerých bodoch a Vyhláška je buď ťažko vykonateľná, alebo ak by sme to vzali úplne presne, v niektorých bodoch.nevykonateľná. Skús/te si prečítať:
C.
PODMIENKY PRE VYKONÁVANIE SKIALPINIZMU NA VYHRADENÝCH MIESTACH

  1. Skialpinista môže vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na skialpinistickú túru. Skialpinizmus možno vykonávať od 21.decembra do 15. apríla za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo.
  2. Maximálny počet skialpinistov na jednom mieste za jeden deň sa stanovuje na 30 osôb.
  3. Skialpinista je povinný sa nahlásiť vhodným spôsobom (telefonicky, vysielačkou alebo osobne) najneskôr v deň začatia plánovanej túry na Správe národného parku s uvedením svojho mena, priezviska a miesta, na ktorý má viesť plánovaná túra, prípadne jej alternatívy závislé od počasia. Skialpinista sa presvedčí, či plánovaná túra je v rámci limitu stanoveného v bode 3.
  4. Skialpinista je povinný mať pri sebe platný preukaz svojej horolezeckej organizácie a na požiadanie sa ním v teréne preukázať pracovníkom orgánov ochrany prírody a krajiny, pracovníkom Správy národného parku, ktorí majú oprávnenia člena stráže prírody a členom stráže prírody (§ 5).
Peter61

Ľubo - dobrý údaj na doplnenie, nepriamo to čosi povie o kvalite snehu, dostupnosti potravy, vyčerpávajúcom zabáraní na ceste za potravou. Na červenej pod Žeruchami sme 21.3.09 videli 13 kamzíkov (spásali kôru kríkov a stromov) borili sa do "pol trupu" , resp. vidno bolo dakedy iba hlavu a krk. Hore v žľabe bol ich pohyb jednoduchší, akrát že tam bola potrava hlboko pod snehom :-(

Wolflike

Peter61: to ano, minimalne ten bod 3 (a navaznost nan v boide 4) je "uzasny". Ale je rovnako fakt ze ostatne body (napr. to vymedzenie sezony) sa porusuju veselo, presne ako pises.

Sona

To Peter61: O nevykonatelnosti kontroly niektorych bodov na vykonavanie skialpinizmu v navstevnom poriadku som tiez hovorila s riaditelom Spravy Tanapu. Uznal, ze mam pravdu, ale z dovodov opisanych v clanku sa vraj len samotny navstevny poriadok menit neda.

Prokamzik

mal by to byt trestny cin podobne ako jazda autom v chranenom uzemi

Kokso99

Ludia kam ma utekat ten kazik na fotke?Niekam dalej za dalsi kopec kde je mozno viac milovnikov (skialpinizmu)?Ved nechajte tu prirodu nech si odychne...........

Peter61

Wolflike, a toto poznáš ?
Podmienky využívania územia národného parku a dozor nad ich dodržiavaním

§ 4

(5) ......................... V chránených územiach s piatym stupňom ochrany je pohyb po turistických a náučných chodníkoch dovolený v dennej dobe od hodiny po východe slnka do hodiny pred západom slnka. Mimo turistických a náučných chodníkov sa môžu návštevníci národného parku pohybovať v čase od 16.júna do 31.októbra v sprievode osôb, ktoré majú odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných činností v oblasti horolezectva a vysokohorskej turistiky podľa osobitného predpisu2) (ďalej len „oprávnená osoba„) za podmienok uvedených v prílohe č. 4.

Podmienky pohybu návštevníkov národného parku
mimo turistických a náučných chodníkov

  1. Za jeden deň môže vystúpiť na jeden vrchol, na ktorý nevedie turistický alebo náučný chodník, najviac 30 osôb vrátane oprávnených osôb. Jedna oprávnená osoba môže viesť najviac 5 návštevníkov národného parku.
  2. Oprávnená osoba je povinná plánovanú túru s návštevníkmi národného parku nahlásiť vhodným spôsobom (telefonicky, vysielačkou alebo osobne) najneskôr v deň začatia plánovanej túry Správe národného parku s uvedením svojho mena a priezviska, počtu sprevádzaných osôb a vrcholu, na ktorý má viesť plánovaná túra, prípadne jej alternatívy závislé od počasia. Oprávnená osoba sa presvedčí, či plánovaná túra je v rámci limitu stanoveného v bode 2.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma