Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Škodí skialpinista tatranskej prírode?

Piso

Keďže ma táto kauza dosť zaujíma dám niekoľko postrehov.

  1. Rieši sa tu nezmyselnosť zákona. Nie negatívny vplyv lyžiarov na populáciu kamzíka. Viac ako 20 rokov lyžujem v tatranských dolinách. A plne súhlasím s tvrdením, že vplyv lyžiarov na počty kamzíkov je zanedbateľný, resp. nevyjadriteľný. A ak niekto chce tvrdiť čosi iné, nech to podloží štatistickým výzkumom.
  2. Dodnes som presvedčený, že radikálny úbytok kamzíkov v 90tych rokoch bol zapríčinený 3mi faktormi: pytliactvo, emisné spády spôsobujúce neplodnosť kamzíčich samcov a to, že ochranári začali chrániť veľké šelmy(medveď, vlk), ktoré vytlačili rysa z prirodzených lovíšť nad hranicu lesa, kde musel zmeniť korisť z lesnej zvery za kamzíky.
  3. Milujem Tatry, ale nie som ochotný prispôsobovať sa nezmyselným, nevykonateľným a na hlavu postaveným paragrafom, ktoré vôbec, ale vôbec neriešia podstatu problému. Naopak skutočné problémy sa zametajú pod koberec a riešenie sa kamufluje postihom ľudí, ktorí s týmito horami skutočne žijú a sú minimálne tak dobrí ochrancovia prírody ako rangeri s ochranárskym preukazom.
  4. Ak sa v predchádzajúcom mýlim, prosím nech mi niekto otvorí oči a predloží mi relevantný materiíál, ktorý moje tvrdenia vyvracia.
    Na záver prekopírovné príspevky z diskusie v sme dokresľujúce situáciu:
    nickname BRAVA"Áno mám...
    ...lebo ako člen odborného týmu, ktorý sa zaoberal problematikou kamzíka v Tatrách do toho trochu vidím, a v neposlednom rade sme viacerí kolektívne poukázali na to, že nepriaznivé vplyvy majú iné poradie, ale keďže sa to hodilo do celkovej politiky "tatry len vyvoleným" tak sa vplyv turizmu uviedol a uvádza na prvom mieste. Asi tak...
    Na prvom mieste...
    ...je dlhodobo zdravotný stav populácie kamzíka, ktorý je zhoršovaný žiaľ ľudskou činnosťou, ale globálneho charakteru so strednodobými a dlhodobými vplyvmi, ktoré sú prenášané do vysokohorského prostredia formou emisií a zrážok. Je to na dlhú diskusiu a článok. Na ďalšom mieste je vplyv predátorov, žiaľ toto je tiež výsledok ľudskej činnosti, kedy veľké predátory vytláčajú tie menšie do vyšších polôh a tie hľadajú potravu tam, kde je dostupná v týchto lokalitách. Rys má ďaleko zhubnejší vplyv na kamzičiu poluláciu ako človek pohybujúci sa vo vysokohorskom teréne. Tento fakt bol prezentovaný svojho času aj v časopise TATRY, kde je o tom spracovaný pomerne rozsiahli článok. Číslo si už nepamätám, ale dalo by sa zistiť. Turizmus je problém, ale dalo by sa povedať, že problém sú skôr jedinci, ktorí nevedia čo zo sebou. Niektoré aktivity sú vykonávané spôsobom, ktorý je priamo zameraný, či vedome, alebo nevedome tak, aby populácie vysokohorskej fauny, nie len kamzíka priamo ohrozovali. (Vykopávanie svišťov, zber kamzičích trofejí z uhynutých jedincov a podobne) Treba uznať, že toto nie sú aktivity, ktoré by sa dali všeobecne zahrnúť do turizmu. Žiaľ, suché horí s mokrým a tak sa plošne zakazuje, namiesto toho, aby sa adresne postihovalo. Niekdajšia správa, ktorú sme predkladali ústredným orgánom konštatovala, že jedným z hlavných problémov pri ochrane prírody a jej zložiek v oblasti Tatier je nedostatočná činnosť zo strany zodpovedných organizácií, ktoré sa trvalo skrývajú za nedostatok financií a v mnohých prípadoch len imitujú činnosť. Čiže problém je rozsiahlejší, riešení je viacero, žiaľ uzáver chodníkov nie je systémové opatrenie. Na druhej strane je problém aj v niektorých návštevníkoch, ktorí rozhodne ten zákaz potrebujú ako "prasa drbání"...
    ...asi toľko, že ekologická rovnováha je síce fajn vec, ale tá je v európskych a asi aj v celosvetových podmienkach len ilúzia. Človek pokafral mnoho vecí, medzi iným aj tú ekologickú rovnováhu, tak by mal do nej aj zasahovať. Žiaľ aj regulovaným odstrelom veľkých šeliem v príslušných lokalitách. Znie to kruto, ale keď sme im poondili ekosystém, nemôžeme čakať, že sa neprispôsobia novým podmienkam. My sme tie podmienky nejak nastavili, niekde dobre, nikde zle, tak musím pristúpiť aj regulácií. Niekde to bude formou prikrmovania drobnej zveri, niekde odstrelo veľkej. Žiadna sláva, vyžierame si to, čo sa dlhé obdobie zametalo pod koberec... "
    nickname X:
    "Bol som tam
    V ten den som v tej Mlynickej doline bol a jedneho z tych kamzikov som videl. Je mi jasne, ze moj pobyt bol v rozpore s navstevnym poriadkom. V ten den som bol na Patrii, zlyzoval juznym svahom ale potom som to zvrtol do Mlynickej. Na Patrii som stretol este asi 15 dalsich skialpinistov. Vsetci zlyzovali juznym svahom. A stretol som tam toho kamzika co bol v telke a stretol som ho vysileneho pri potoku (ziadna nahanacka nebola). Tiez som tam stretol ochranara, co mi tvrdil, ze "kamziky uhynuli pred skialpinistami". Tiez viem, ze oba dalsie kamziky boli najdene o kus vyssie. A teraz mozno to zaujimave: Miesto kde sa nasli tie ostatne 2 kamziky sa nenachadzalo v drahe ani pod drahou zlyzovatelnych terenov (pokial sa bavime o strane Patrie). Naviac zapadnou stranou Patrie (keby tam niekto v pomateni zmyslov zabludil) v ten den nikto nelyzoval, lebo tam den predtym padli laviny (platil 3 stupen) a ziadne stopy po lyziach na tom svahu neboli (na vrchole som si to obzrel). A fakt som sa cudoval, ze som nebol v telke, lebo ma ten ochranar natocil. Asi sa nenasiel ziaden agresivny zaber skialpinistu nahanajuceho kamzika. Ale vsimol som si, ze pri kamzikovi boli stopy od psa (velmi blizko) a z rozhovoru vyplynulo, ze to bol "ochranarsky" pes. Ze vraj existuju idioti, ktori nahanaju na lyziach kamzikov. Ale mam dovodnu pochybnost, ci ma ten pribeh takuto zapletku. Predpokladam, ze takto vznikaju nespochybnitelne teorie o vplyve skialpinistov na stav kamzikov a svistov v Tatrach."
    p.s: sorry za dlhý príspevok. :-) Ale nedalo mi.
P.G.

Na začiatku apríla som napísal pre HIKING článok o lavíne storočia, v ktorom som podrobne opísal priebeh tejto zimy. Táto zima bola taká mizerná, že si na podobnú nepamätajú ani najstarší pamätníci a len ťažko mohla priniesť zvýšenie návštevnosti. Alebo som prežil zimu v nejakej inej krajine ? V športovej terminológii sa tomu hovorí "gól do vlastnej bránky" a asi tak to vidím ja. Celú problematiku pomerne dobre opísal vo svojom príspevku Piso a v podstate mám na veľa vecí podobný názor.

Sona

V článku sme doplnili stanovisko Ministerstva životného prostredia.

E.S

Pocuj kokso99, prokamzik.
Do Malej studenej chodim roky a ten kamzik/kamziky co vidis na fotke su tam inventar. Este nikdy som ich nevidel utekat, skor sa zvedavo prizeraju..cloveka beru ako samozrejmost... Vedia, ze clovek ich nechce zozrat. Ked sa citia ohrozene, prichadzaju blizsie k chate..preco asi? Vedel by ti o tom rozpravat Miro Jilek aj mnohi dalsi. Prosim Vas nevyjadrujte sa k niecomu, co ste nikdy nevideli a nezazili! Iba dezinformujete ludi, ktori do toho nevidia!

Jjano

E.S., nechcem sa do toho motat, lebo toto je zbytocna debata a navyse prispevok od Pisa tiez dost objasnuje. Ale jednu vec by som chcel povedat: to, ze sa nas kamziky neboja, neznamena, ze im neskodime. Nikto nehovori, ze skialpinisti pri zjazde rezu hranami kamzicie krky a pri vystupe vystupe prepichuju kamzikom palickami brucha :-) Tu ide o to, ze pritomnost ludi meni spravanie tych kamzikov, napriklad meni ich navyky pri zhanani potravy, rozmnozovani, odpocivani a pod. Takze tu nejde o priamu fyzicku skodu, ale o zmenu biotopu a zmenu spravania sa. Ako pise Piso, mozeme debatovat, ze na ktorom mieste v poradi ovplyvnovania kamzikov su skialpinisti, ale nemozeme upriet, ze vplyv skratka maju.

Rasto

to jjano - tak aky maju teda zly vplyv? Objasni to presne a aky to ma vplyv na populaciu kamzika. Mozem potom aj ja povedat, ze kamzik ma skodlivy vplyv na cloveka, lebo mu zakazuje vstup do tychto oblasti a meni jeho spravanie

Jjano

Rasto, nebudem Ti tu nic vypisovat, pretoze iba si ukazal, ze v com je problem - nie v tom, kto ma a kto nema pravdu, ale v tom, ze sa do debaty pustaju ludia, ktori si veci najprv nenastuduju. Skutocne nemam cas tu vypisovat, chod za niekym, kto ti to bude ochotny vysvetlit, nechaj si to vysvetlit a potom debatuj, ale uz z vedomostou veci. To plati pre vsetkych, co sa pustaju do debat bez toho, aby si pozreli aspon zakladne veci. A zaroven to ukazuje na to, ze statni ochranari robia vsetko ine, len nie to, co maju robit - vysvetlovat ludom a komunikovat s nimi... :-(

Rasto

jjano - tak to skus vysvetlit a napisat, budem ti vdacny, lebo kazdy napise ako to nie je ale ako to je uz nikto nechce, nema cas a vzdy odkaze na inych ktori to urobia podobne. Tak ked o tom nieco vies, tak to prosim ta napis a neodkazuj na ine nefungujuce zdroje. Potom si musi kazdy zial a mozno aj na skodu urobit svoj nazor sam a vysledok vidis. Potom aj ja mozem mat pravo na to mysliet si, ze sa veci iba umyselne mlzia, aby sme sa my, jednoduchi a neznali, nedozvedeli, ako to v skutocnosti je. Diky moc. Vsak cas si urcite najdes, o tom nepochybujem.

Jjano

Nie, Rasto, sorry, ale nemám naozaj čas vypisovať traktáty (navyše aby som to napísal dobre, tiež by som sa musel na vec opäť pozrieť podrobnejšie).
V skratke: Keď kamzíka sústavne rušíš, tak nemá čas hľadať potravu, sexovať, odpočívať, spať ... a to všetko má dopad na jeho populáciu. Jeden-dva-traja ľudia nie sú iste pre kamzíka problém, ale desať-dvadsať-tridsať v priebehu 12 hodín už problémom je. Sú na to prieskumy, pozorovania, štúdie, veda ... Na viac nemám čas, aj tak to zase len vyvolá vlnu námietok, ako nemám pravdu a ako ktosi dakde videl kamzíka, čo sa ho nebál ...

Ale v jednom más pravdu - keď verejnosť nemá informácie, tak si ich domyslí (alebo prečíta v Novom čase), obyčajne sú to potom len dohady a dezinformácie a potom je na zodpovednosti tých, ktorí im tie informácie majú poskytnúť - a to sú štátni ochranári a tak sa nemajú čo sťažovať, že im lezú skialpinisti do chránených území. Zákazmi a pokutami to nevyriešia... :-( Je jasné, že normálni ľudia nechcú škodiť prírode, ale ak je škodia, tak buď o tom nevedia, alebo to síce tušia, ale nevedia, čím jej škodia.

Napríklad v USA sa dáva skoro polovica rozpočtu ochranárskych peňazí na PR ochrany prírody a interpretáciu prírodného dedičstva...

E.S

jjano sorry, ze sa do toho pletiem, ale uz si protirecis. V tom co tvrdis by si mal pravdu, ak by populacia kamzika v tatrach klesala. Ale pocet kamzikov rapidne rastie. Viem, co hovorim. Takze bud ma skialpinizmus na rast populacie kamzikov zanedbatelny vplyv alebo potom musi mat poztivny. Inak to nevidim. Tak ostanme pri tom zanedbatelnom...

E.S

Pre upresnenie. koncom 90tych rokov ich bolo ani nie 200. Teraz tri krat tolko.

Jjano

ES, neodporujem Ti :-), ale neodporujem ani sebe (len som sa nedostatocne vyjadril a prave preto nemam chut sa pustat do podrobnych debat, lebo nemam cas slovickarit). Naozaj nemam cas to tu analyzovat, ale v kratkosti: nebavime sa o skialpinizme ako takom, ale o neopravnenom skialpinizme (a inom neopravnenom pohybe). Ten je zatial regulovany, jeho vplyv je maly, zanedbatelny, ziadny..?, kamzik je chraneny, je v pohode, pocet jedincov vzrasta. Nevylucujme to. Ale keby sme zrusili tie regulacie, tak by prave mohli zacat vsetky tie tlaky a dopady, ktore by mohli sposobit pokles populacie, ohrozenie, poskodenie atd.

BRAVA

jjano, nehnevaj sa na mňa, ale musím trochu priliať oheň do ohňa tejto diskusie. Najskôr trochu osobne, na jednej strane píšeš, že nemáš čas to tu rozoberať, na druhej je tu jeden príspevok za druhým od tvojej osoby. Nejako tomu nerozumiem. Buď nemáš čas ale napriek tomu stále píšeš, alebo máš čas a nepíšeš preto, lebo nemáš asi informácie. Prepáč, ale takto to nejako cítim ja.
Pre úplnosť dodávam, že som ten, koho "piso"citoval vo svojom príspevku, tých pár riadkov zo SME bolo mojich. Znovu opakujem, že medzi vplyvy na kamzičiu populáciu v Tatrách má aj turizmus, ale opakujem, nie je to vplyv, ktorý by bolna prvom mieste. Keby som bol pes, tak s nadsádzkou poviem, že najzhubnejší vplyv na stavy kamzíka v Tatrách má "ochranca prírody". Na jednej strane síce chráni, na druhej svojimi rozhodnutiami priamo škodí. A ak sa preukáže, že urobil chybu, tak ju neprizná, lebo to sa nenosí, že, ale bude poukazovať na iných a argumentovať niečím, čo zaberá na širokú verejnosť a odvádza pozornosť na iné problémy. Dík za pochopenie...

Jjano

Brava, ked pisem, ze "nemam cas", tak nemam cas na to, aby som teraz zostavil dokladny a podlozeny prispevok o vplyve neopravneneho pohybu na kamziky. To si vyzaduje niekolko hodin, aby to malo naozaj zmysel. Cas na napisanie par riadkov na hiking si najdem vzdy, ale to je minutka-dve parkrat za den... :-)

V ostatnom sa zhodujeme, vobec Ti neodporujem:

  • vcera som napisal: "mozeme debatovat, ze na ktorom mieste v poradi ovplyvnovania kamzikov su skialpinisti, ale nemozeme upriet, ze vplyv skratka maju. "
  • tak isto som vcera niekolkokrat spomenul, ze statni ochranari nie su dobri a stale si to myslim viac a viac.

Napisanie tohto prispevku mi trvalo 1min 55sek :-)

Vrana

Da sa pri striktnom dodrzani navstevneho poriadku vobec hovorit o skialpinizme v Tatrach? Oficialne skialpove trasy vo Vysokych Tatrach prejde priemerne zdatny clovek za jeden vikend. Dalsi vikend si da oficialne trasy v Zapadnych Tatrach a tym moze svoje skialpove posobenie v Tatrach ukoncit. Ved to je na smiech.

Splietaju tu nieco o enormnom mnozstve skialpinistov v dolinach. Bodaj by nie, ked ich vsetkych oficialne nazenu do 3 dolin s chatami ako ovce. Viac ludi byva este v Mengusovskej doline (fenomen chaty pod Rysmi a vrcholu Rysov) a prilahlej Zlomiskovej. Kto sa vsak pusti do inych juznych dolin, nebodaj do severnych tak sa mu casto stane, ze za cely den nestretne cloveka ...

Cely tento humbug je len dosledok simulovania cinnosti ochranarmi. Potrebuju byt videni v mediach akoze nieco robia a teda prachy co dostavaju si zasluzia. Na developerov si netrufnu, lepsie povedane im idu po ruke. Ale vyvrsit sa na ozajstnych milovnikoch prirody nebodaj pred TV kamerami to je to prave orechove ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma