Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Škodí skialpinista tatranskej prírode?

Dalibor Belluš

Škodí skialpinista tatranskej prírode???
Áno alebo Niie

myslím že menej ako LKT

Lenrob

Ministerstvo na hrube domace stastie nepotrebujem, na to mam zenu:)

Dalibor Belluš

Vrana skoro mi rožok zabehol. Hej je mi to jasné tam sú všetci šťastní.

Dalibor Belluš

Jjano. :-))) si ma pobavil myslím že aj ja teba. Submisivne som to nemyslel. To vôbec ani ma nenapadlo že by o TOM mali rozhodovať úradníci . Ale už to nerozoberajme lebo vieš že to nebude mať konca kraja.

Vrana

Dalibor pomylil si si Tibet s Bhutanom. Tibet okupuje Cina, takze nejake ministerstvo stastia nepotrebuju. Tam su oficialne vsetci stastni.

Jjano

Dalibor, psychotesty na to, aby sme mohli kráčať po lúke - to je naozaj riadna haluz.

Priznám sa (neber to osobne), že berúc do úvahy, že ide o nadsádzku ma, aj tak udivuje vôbec takýto spôsob rozmýšľania slovenskej verejnosti. Normálny mladý človek, aktívny a obetavý zanietenec, občan, ktorý platí štátnych úradníkov, submisívne uvažuje takýmto smerom... Je to vplyv médií? Alebo internetových fór? Naozaj ľudia nevedia rozlíšiť, kto naozaj škodí slovenskej prírode a namiesto ukazovania prstom na ozajstných škodcov sa do tej polohy podsúvajú sami?

Mimochodom, nie je to Tubet, ale Bhután.

Vrana

nielen v TANAPe vladne slusna anarchia, ale mam dojem ze turisti, lezci, skialpinisti za to moc nemozu ...

Dalibor Belluš

Len tak trepem ale mne sa systém v ktorom žijeme zdá všeobecne nefunkčný ochranu prírody nevynímajúc. Chcelo by to nejaký nový nekonvenčný prístup. Napríklad v Tibete majú ministerstvo šťastia a veličinu hrubé domáce šťastie. Takže čo tak napríklad ísť na to nejakou osvetou. Že kto chce chodiť do prírody musel by absolvovať nejaký kurz o prírode vzťahoch v nej a proste všetko okolo toho všeobecný prehľad. Psychotesty?! Dostal by certifikát patrične by za to zacvakal niečo aj v rámci ochrany prírody odmakal aby si to vážil achápal a už by nikto nemusel vymýšlať zákony a nariadenia ktoré si navzájom odporujú . Každý by vedel čo môže kde to môže a kedy to môže a všetci by vlastne boli ochrancovia prírody.
Prosím neberte ma doslovne je to len taká haluz model ! A neviem či to patrí do tejto témy ale reagujem na posledné príspevky. Keby náhodou niekto o takom kurze vedel rád ho absolvujem.

Lubo

@lenrob
Plne sa stotoznujem s prispevkom od @jjano 10:19.

Jjano

Eze, návštevný poriadok nemôže byť dogma. Nič v zlom, ale ak si vyšlapeš na Chopok po tej vybudovanej ceste na bicykli pomedzi bágre a domiešavače, tak porušuješ návštevný poriadok. Keď v holoruboch vo východných Nízkych Tatrách nepôjdeš po značenom chodníku, ale stúpiš na rúbanisko či sa vydáš po zvážnici medzi traktormi a tarovkami, tak porušuješ návštevný poriadok...

Porušovanie návštevného poriadku dnes už dávno nemusí automaticky znamenať neúctu k prírode, ale často skôr neschopnosť štátu pripraviť a chváliť naozaj dobrý návštevný poriadok. Je na nás, turistoch, aby sme aspoň ako tak vedeli rozlíšiť, kedy je porušovanie NP legitímne a kedy ho treba rešpektovať. Je škoda, že ŠOP nám v tomto rozlišovaní nijako nepomáha...

Navyše, môžeš špecifikovať, o akých extrémistických prejavoch NGO píšeš?

Lenrob

Lubo nic v zlom, ale ak by si chcel otvorit, uzatvorit urcite lokality, zrusit sezonnu uzaveru na zaklade vedeckych vyskumov a monitoringu, tak sa toho nedockaju deti nasich deti... V prirode moc neplati 1+1=2

Lubo

@Eze
Ak pripustas, ze kontinualny monitoring neexistuje a pri personalnych a financnych moznostiach S-TANAPu si takyto nakladny vyskum ani nemozu dovolit, tak Navstevny poriadok JE vycucany z prsta, pardon odvodeny od dogiem. Navyse je silne znecisteny lobingom "opravnenych osob" => napr. horskymi vodcami.

Eze

Vsetko zalezi od ludi (a financii).
Studie, ako vplyvaju ludske aktivity na kamziky a sviste existuju. Napriklad prace autorov Backor, Ballo & Ballo. Vo Vysokych aj Nizkych Tatrach. Nevravim, ze ich treba brat ako dogmu, urcite by sa hodil kontinualny monitoring a dalsie vyskumy. Lenze kto a za co ? Statnu ochranu prirody ba bolo treba nakopat, (alebo vykopat) lebo sa len hra s babovickami na pieskovisku a vysledok nikde. NGO by mali prestat s extremistickymi prejavmi a zacat spolupracovat so statnymi ochranarmi. Ti by ich samozrejme mali brat ako rovnocennych partnerov a (hlavne) obcanov.
No a skialpinisti (bikeri, padackari, lezci, turisti...) by si mali uvedomit, ze tak ako dopravne predpisy, tak isto treba dodrziavat aj ine predpisy, napriklad navsteny poriadok NP. Ten si nikto nevycucal z prsta a zohladnuje vsetky (v case vzniku) zname skutocnosti a podmienky.
Kto to nerespektuje a umyselne porusuje, prejavuje svoju neuctu k prirode.

Jjano

Tiež súhlasím. Na všetko, o čom píšeš, existujú spôsoby - monitoring dopadov, stanovenie únosnosti, komunikácia s verejnosťou, opatrenia na vhodnú reguláciu ľudskej aktivity atď atď... akurát, že u nás sa nepoužívajú.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum