Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Laviny

Diskusná téma Laviny

kedze sa blizi zima, dovolujem si zalozit temu ktora sa tyka urcite vsetkych ktori sa pohybuju vo vyssich prostrediach v zime. mozno sem napise niekto rady, ktore pomozu ostatnym vyhnut sa, ci prezit lavinu.

Bacaardi

a pridam ako prvy link na nieco, na co som narazil pri browsovani...

je to len jedna cast celkovej problematiky, no prebehnutie ocami mozno pomoze. dufam, ze sem budete pridavat podobne linky... ci rady.

ikar-cisa.org/…/ikar200802130…

Aďa D.

mám ešte jeden: laviny.sk$ret
je tam aj metodika a vôbec všetko podstatné o lavínach...

Eric

Tak ja teda prispejem, tym co obcas zabludia aj na zapad od nas je nenahraditelna stranka sk.bergfex.com/
V relevantnom obdobi tam najdete info o lavinovej situacii s podrobnou predpovedou.

Bacaardi

juuuj no ja som zabudol na hzs portal o lavinach, hlavu si trieskam o zladovately firn:-))))

Aďa D.

To Bacaardi: ešte jedna dobrá rada: do lavíny sa radšej vôbec nedostať a všemožne sa snažiť vyhnúť jej okúseniu.. myslím, že riešenie lavíny v momente jej vzniku a nachádzajúc sa v mieste, kade si to šinie je už vopred predurčené ku skaze :-)))

Bacaardi

Ada, no jasne, toto vlakno by malo ludom pomoct sa lavine vynnut, samozrejme, ze prevencia je nutnost.

moja dalsia rada: sledovat lavinovu situaciu a ked je 3 a horsie, vyhnut sa ture v lavinoznej lokalite. samozrejme si nastudovat co aky stupen lavinoveho nebezpecenstva znamena...

v Ba firn nie je:-)

Ada D.

Súhlasím..prevencia je základ..veľmi ťažko sa dá spoliehať na stupeň nebezpečenstva, lebo veľa robí aj lokalita, či sa jedná o dolinu, žľab a jeho sklon, náveternú alebo záveternú stranu, južne alebo severne orientovanú, ráno alebo poobede..najlepšie je vyhodnotiť si situáciu alokalituešte pred nástupom na túru a hlavne odsledovať si počasie..ostatné je vecou praxe, znalostí snehu a schopnosti hýbať sa v teréne.

Aďa D.

Ak je napríklad pre VT vyhlásný tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, neznamená to, že v niektorom zo žľabov, v ktorom je nafúkaný sneh a navyše na neho celý deň praží slnko,nie je stupeň 4...atď.

Aďa D.

No haha..už nič nepíšem...teória je jedna vec, druhá je prax..a tam by som mohla hovoriť iba o tom, aký je pocit byť zahrabaný 2m pod snehom..a ak si predstavím, že by som sa pri tom nemohla hýbať a ani dýchať, je to na prd pocit...ale tiež som občas vliezla do oblasti, keď bola 4-ka...ono to pekné počasie a panenský sneh človeka nejako vždy zláka..:-)

Vrana

No ale fuuuuj. Dajte pokoj s lavinami a uzivajte krasnu jesen na horach ;-)

Bacaardi

pockaj ved ti krasna jesen ubehne rychlejsie ako lavina na travnatom podklade.:-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma