Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skialpinistický areál Červenec

Harvi

Cau tomas, dakujem, ze si ma uviedol konecne do obrazu, ked ti mam pravdu povedat, nikdy som sa v podstate do mapy tejto oblasti poriadne nepozeral, reku poznam to dobre od malicka, vsetko mam pochodene niekolkodesiatokkrat, neni o com a od malicka som bol instruovany starkym, rodicmi, kamaratmi a domacimi „odbornikmi“tak, ze mala kopa bol pre mna vzdy kopec oproti chate na vrchole so skalou-ten co sa lyzuje/ide tadial aj neznackovany chodnik od chaty na babky/ a velka kopa ten kopec, odkial su preteky cena cervenca. Aj mne to bolo niekedy dost divne , lebo ta mala kopa, co sme si mysleli ze je mala kopa je len vlastne bocny hreben vybiehajuci z hl. spojovaciehohrebena medzi babkami a skutocnou malou kopou.vcera ked som ti napisal ten komentar mi to nedalo a pozrel som sa do mapy a fakt, mas pravdu, no je to smutne, ze my domaci to nepozname, no nic, odteraz budem vsetkych instruovat tak, ako je to spravne. Maj sa.

Funttomas - autor

Harvy:
ďakujem za pochvalu.
Veľmi ti odporúčam pozrieť si akúkoľvek (aj starú) turistickú mapu Západných Tatier. Viem presne na čo narážaš. Ako pravidelný návštevník chaty, občas aj chatárska výpomoc a takmer domáci (na podhorí mám blízku rodinu) viem, že pravidelné lyžiarske preteky – Cena Červenca štartujú z vrchu MALÁ KOPA a nie Veľká Kopa ako to s obľubou hovoria domáci (česť výnimkám), ktorí mapu tejto oblasti nepotrebujú. Na čo by aj. Tiež to tam mám už tak zbehané, že mapu nevyťahujem, ale ako geograf si terén rád popozerám aj v mape. Je smutné, že domáci (bez urážky) nemajú jasno v tom, čo majú rovno „nad humnami“. Za správny prívlastok MALÁ svedčí aj nadmorská výška Malej Kopy (1637 m) v porovnaní s výškou Veľkej Kopy (1647 m). V každom slovenskom pohorí je to tak, že Veľký Rozsutec je vyšší oproti Malému Rozsutcu, Veľký Kriváň tiež v porovnaní s Malý Kriváňom, Veľký Choč s Malým Chočom, Krížna s Malou Krížnou, Salatín s Malým Salatínom, Baranec s Malým Barancom a takto môžem pokračovať ešte dlho ďalej. Vizuálny pohľad zo sedla Predovratie môže byť tiež trochu mätúci, lebo Malá Kopa (južne od sedla) naozaj pôsobí „väčšie“ ako susedná Veľká Kopa (severne od sedla), ktorá opticky splýva s mohutným masívom vrchu Ostrô, ktorý je hneď za Veľkou Kopou. Prakticky vrch Veľkej Kopy úplne splýva s pyramídovým obrysom vrchu Ostrô. Celú južnú rázsochu Sivého vrchu je možné vidieť ako na dlani z vyhliadkového miesta na štátnej ceste medzi Oravou a Liptovom (Huty – Lipt. Matiašovce) od parkoviska (vyhliadka Savoš) pod vrchom Holica.

Harvi

pekny clanok, prehladne spracovany, ja som bol na chate tiez v tom case co autor, jedinne co by som mu vytkol je popis fotiek-Mala kopa na popisoch fotiek je v skutocneosti Velka kopa, inak OK.

Funttomas - autor

Na TATRY.CZ vyšiel zaujímavý článok o Západných Tatrách - tatry.cz/…/20-let-rozsireni-t…. Kuriozitou je, že za titulnú fotku článku zvolil Ondra Bílek takmer totožný pohľad na Západné Tatry zo Sivého vrchu, podobne ako som zvolil ja titulnú foto pre môj príspevok o skialpinizme na Červenci. Žeby to bol jeden z najfotogenickejších pohľadov na Západné Tatry alebo je to len náhoda? Predsa výhľadových bodov v pohorí je nespočetne veľa.

Funttomas - autor
  1. februára 2007 sa budú konať na Chate pod Náružím v Červenci a Bobroveckej Vápenici skialpinistické preteky – Rallye Červenec 2007, ktoré sú zaradené do kalendára Slovenského pohára v skialpinizme. Bližšie o pretekoch sa dočítate na james.bobrovec.szm.sk$ret
Lubo

... uplynuly vikend som sa so Sonou mal pridat k Tomasovi na Cervenec, avsak blba chripkova vlna mi skolila a musel som ostat doma. des a hroze tu teraz kukat tie fajne foto :"-(

Funttomas - autor

Ahoj Tono,
ďakujem. 13 záberov je mojich. Zvyšok ako si sa určite dočítal, patrí okruhu mojich známych, čo to tam prebrúsili na skialpoch. Široké zázemie Červenca mám nespočetne veľakrát pobehané hlavne pešo vrátane zimy. Uplynulý víkend som s partiou išiel na Sivý vrch pomocou snežníc. Ale na samotný vrchol sme ich zhodili a vystúpili pešo s cepínom, lebo tam to bežne nejde ani na skialpoch. Okrem skialpovania sa tam dajú robiť parádne snežnicové túry. Prípadne sa dá aj bežkovať (mám to odskúšané), ale to už sú trochu náročnejšie terény na bežky. A hlavne, keď niekto príde na chatu pomocou bežiek, tak je tam hotová atrakcia medzi toľkými skialpinistami :-)
Skrátka Červenec je pravý zimný raj vysoko v horách.

Tono

Vyborny clanok Tomas! Dal mi inspiraciu na buducorocnu zimu turu, podobne ako foktky z Tufnej od LubaO a PetraS. Tento rok to uz nepojde, ale verim, za buduci si to vsetko vynahradim. Pekne foto k clanku!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum