Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava – zimný výstup na Stoj

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava – zimný výstup na Stoj

Väčšina známych a kamarátov vie o tom, že mi hory Zakarpatskej Ukrajiny učarovali. Dokonca z ročných období mám radšej poriadnu zimu ako letné horúčavy. Preto sa už okolie nečuduje nad dovolenkovou destináciou „zimné ukrajinské Karpaty“. Touto „úchylkou“ som nakazil aj kamarátov-turistov a preto sme si opäť v marci zašli na „dávku“ východoeurópskej exotiky.

Bazin

krasne hory, snad niekydy sa tam dostanem. Pekne foto!

FunTTomas

Lavínová prevencia v ukrajinských Karpatoch sa rozbieha aj vďaka novej stránke karpaty.net/laviny/, kde nájdete aktuálne informácie zo Zakarpatska vrátane snehových pomerov.

Miro7101

je to fakt paráda keď takú "exotiku" a krásne hory máme tak blízko za hranicami . Článok ma zaujal aj z odstupom času .Ja som tieto miesta prešiel vlani na jeseň . Výstup na Stoj sme ale robili z Volovca .No pod Gembou tam sa stavajú obrovské hotely vo veľkom - bude to lyžiarsky raj !

FunTTomas

Višňák: máš pravdu, že najhoršie je to na slovenskej strane colnice, ale na ich obranu je nutné dodať, že musia robiť dôkladné prehliadky batožiny a vozidiel (či už pri vstupe alebo výstupe z krajiny) na rozdiel od ukrajinskej strany. Navyše na Vyšnom Nemeckom vybavujú vozidlá na slovenskej strane počas špičky v štyroch jazdných pruhoch a potom sa čaká medzi colnicami na vybavenie na ukrajinskej strane v dvoch jazdných pruhoch, takže naši síce vybavia, ale nemôžu púšťať autá ďalej, lebo sa čaká hneď za slovenskou rampou v medzicolnicovom priestore. A ešte kuriozita z colnice: po rekonštrukcii na schengenské štandardy nejaká múdra hlava naprojektovali pruh pre nákladné vozidlá od slovenskej colnice k ukrajinskej colnici naprieč všetkými pruhmi pre osobáky. :-)

Daulagiri

Ukrajinské hory, noo, čím viac článkov čítam a fotiek vidím odtiaľ, tým mám väčší pocit že sú to krajšie hory než naše.
Fotky som už tiež videl, sú proste skvelé, a takto s článkom je to paráda Tomáš.

FunTTomas

sasan: to som rád, že ste sa našli a všetko dobre dopadlo.

FunTTomas

turistika.molnar: máš pravdu. Ospravedlňujem sa za chybu (opravím to), spôsobené to bolo dvomi podobnými výrazmi šypit a šepit. Pokiaľ ide o vodopád Šypit (nie Šipit ako uvádzaš, aby sme boli presní), tak je to len geografické označenie a výraz "šepit" znamená šepot, tak ako názov hotela Šepit Karpat v Pylypci, kde sme bývali. Preto som si to pomýlil.

Fotky z vašej túry som pozrel. Pekne ste pochodili.

Sasan

Ahojky.
Já jsem ten !chalan! od hotelu. Dopovím příběh mojich kamarádů. Ti se vrátili z úpatí Velkého vrchu po ztrátě jednoho stoupacího pásu. Já pokračoval za vaší skupinou na Stoj. Domluva byla jasná v 17:00 sraz u parkoviště pod lanovkou. Kamarádi se rozhodli sjíždět svahy Gemby a nějak se zapráskli při dojezdu v lese. Proto pozdní příchod a tudíž můj strach o ně. Nakonec všechno dobře dopadlo. Poloniny jsou nádherné. Všem doporučuji.

Turistika.molnar

Keďže na túry po Zakarpaskej Ukrajine chodíme už niekoľko rokov a mám k tejto krajine a jej jazyku aj bližší vzťah, dovolím si autora článku mierne poopraviť v preklade názvu najvyššieho vodopádu Ukrajiny.Názov "ŠIPIT" je odvodený od toho, že padajúca voda "pení", "bublá", tvorí bubliny. To je teda presný význam slova šipit a nie, že šeptá. Ak s mojou poznámkou nesúhlasíš, prever si význam tohoto slova v slovníku, či inou formou.Našu poslednú návštevu tejto lokality môžeš vidieť na stránke klubu turistov KVT Košičan
kvtkosican.szm.sk$ret vo fotoarchíve

FunTTomas

misou: v kostre bicyklov a cyklobatožine sa asi lacné cigarety zle pašujú a hlavne v malom množstve. :-) Ale ako tip pre pašerákov je to celkom dobré. Zato auto doslova "preklepnú" celé, či tam nemáš prídavné nádrže a dutiny na pašovanie cigariet.

Misou

Išli sme vlani na bicykloch cez prechod Ubľa-V. Bereznyj, úplne bez problémov, nikto sa o nás bližšie nezaujímal, pri návrate žiadna prehliadka batožiny.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum