Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimné Bieszczady - polonina Wetlińska

Diskusná téma K článku: Zimné Bieszczady - polonina Wetlińska

Pohnútok ísť túto túru bolo veľa. Jednak som to ešte nešiel (okrem jednej návštevy Chatky Puchatky tam a späť), jednak bolo avizované dobré počasie, ďalej sa našla dobrá partia, a tiež sme mali dve autá, čo je dôležité v Bieszczadoch [Bieščadoch], kde je frekvencia verejnej dopravy nízka.

Beta
Ahoj Alexander, v týmto článku je malá (veľmi malá) chybička, a dúfam, že Ťa neurazím, keď ju vysvetlím :-) Keď ide o Chatku Puchatka, je toto tá Chatka koho? toho Puchatka. Náš Kubuś Puchatek (Kubuś je veľmi malý Jakub) je váš Medvedík Pú. Tak môžeme tiež po slovensky povedať Puchatkova Chatka. Prečo názov Chatka Puchatka? Chatár takto vysvetľuje: názov nie je od rozprávky o Puchatku. Je od toho čo napisal v svojej reportáží náš znamenitý moreplavec Leonid Teliga: "Cítim sa na svojej lodí, zabudnutej na nekonečným oceáne ako osamelá Chatka Puchatka na Wetlinskej Polonine" (preklad viac o menej). Chatárovi sa to zapáčilo a pomenoval chatu ako Chatka Puchatka. Čo je dôležité, keď žil Leonid Teliga (zomrel r. 1970), Bieščady boli malo navštevované hory a veľmi často sa stalo aj takto, že sa vandrovalo celý deň, alebo pár dní a nestretlo sa nikoho. Teraz sú tam návaly ľudí. Teraz ak niekto hľadá ticho, pokoj a samotu, mal by ísť na druhú stranu Bieščad - do Bukovských vrchov/ Polonín. -)
PaliT

Ľudia, však už ma neondejte! Lyže som dajako odložil už naozaj dávno a bežky som nemal obuté hádam 14 rokov. A už som FAKT nechcel niečo podobné opäť skúšať. Ale keď s týmito článkami neprestanete, tak...
Fakt má štvete! ;)

Alexander

Peter, asi tak ako vravíš, aj keď okrem leta (hlavne cez víkendy by som tam vtedy nešiel) asi aj v jari a určite v jeseni je tam tiež pekne, ak trafíš počasie a podmienky. No a už ani nevravím, ak tam si s podobne "postihnutými" v partii, vtedy zrejme na ročnom období nezáleží...:-)

Peter Miler

Vynikajúce zábery! Videl som odtiaľ fotky aj z iných ročných období, ale len v zime to tam má evidentne tie správne grády a charizmu. Prekrásny kraj!

Daulagiri

Konečne som sa dostal k tomuto článku, pohodovka a fotečky krásne.

Alexander

Ono samozrejme zalezi aj na konkretnych snehovych podmienkach a pocte ucastnikov...a pozdravujem Kubo, dik za doplnenie odpovede.

Alexander

Ano, ta tura vysla idealne, pocasim, partiou, vsetkym. Backcountry stacia tiez, nie su nutne skialpy. Zo Smereka je sice trochu strmsi zjazd, ale kratky, a da sa obist aj traverzom. Predsa len vsak prevazne na hrebenovu turu (resp. v tomto pripade tvorila cca 50 % z celkovej dĺžky) s kratkymi strmymi vysvihmi a zjazdami sa mi zdaju vhodnejsie tie skialpy.

Kubo.

Backcountry lyze sa tam osvedcili, samozrejme treba stupacie pasy a zvladnut techniku zjazdu :)

Paolo

Krásné fotky! To musela být parádní tůra. Co ty lyže backcountry? Osvědčily se? Nebo jsou nutné skialpy?

Alexander

O.K., východ sa teší na strýčka Laca :-)
No a výstroj sme mali fakt rôznu, niekto lepšiu, niekto staršiu, pričom nie vždy platilo - lepšia výstroj, lepšie lyžiarske schopnosti :-)

Sanco

pjekné, ..., nuž a rovné lyže so starou silvretou sa vidia už málokedy :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum