Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lavínová nehoda v Krivánskom žľabe

Diskusná téma K článku: Lavínová nehoda v Krivánskom žľabe

Kriváň, majestátny vrch týčiaci sa nad hranicou medzi Vysokými a Západnými Tatrami. Jeho vrchol bez šiestich metrov dosahuje nadmorskú výšku 2500 m. Bežnému človeku sa zdajú jeho svahy nelyžovateľné, avšak jeho juhozápadný svah je klasickou skialpinistickou túrou. Práve táto túra láka mnohých náruživých lyžiarov. Lyžovačka z majestátneho vrcholu je určite nezabudnuteľným zážitkom s krásnymi výhľadmi na liptovskú kotlinu. Kriváň je krásny, ale v zimných podmienkach vie byť veľmi nebezpečný. Lavíny nezriedka hučia jeho stenami a svahmi, berúc pritom všetko, čo sa im dostane do cesty.

Lubo

@malcoon
Nepoznam alternativnu moznost poistenia ako ma OeAV ako sucast clenstva.

Malcoon

caute, na krivan chodim aj v zimnom obdobi, zaujima ma jedna vec. v zime plati uzavera v tatrach, konkretne aj krivana. ked sa chcem poistit, tak jedine cez alpenverain, vsetky slov. poistenie, maju vyluku v tomto pripade, lebo vas poistia iba v pripade, ze dodrziavate navstevny poriadok. takze poistovat sa cez uzaveru v slov. poistovniach je blbost. mozete mi poradit, kto este poistuje podobne, ako alpenverain ? dikes.

Peter 61

Bazin :
naspodku pod tabuľkou SLN :

malé: osamelý lyžiar / snowboardista, jazdiaci ľahko, nepadajúci, osoba so snežnicami, skupina s dobrými rozostupmi (minimálne 10 m) stále dodržiavajúci odstup, veľké: dvaja alebo viacerí lyžiari / snowboardisti a pod., bez rozostupov (alebo bez intervalov), snežné stroje, nálože, osamelý turista / horolezec.

laviny.sk/…/stupnica-lavinove…

.ph

Tak sa opravujem, práve som sa dočítal, že chodec (turista, horolezec) patri do skupiny veľké dodatočné zaťaženie. Nejaký rozdiel tam však určite bude.

.ph

Roman, oproti skákaným oblúkom by to malo byť menej. Aký veľký je rozdiel medzi skákajúcim lyžiarom a turistom, však neviem povedať. S určitosťou však viem povedať, že pri zjazde zaťažujeme snehovú pokrývku viac ako pri výstupe.

Zaťaženie snehovej pokrývky na lyžiach:

  • výstup 1–2 × hmotnosť lyžiara
  • otáčanie pri výstupe 2–3 × hmotnosť lyžiara
  • krátke oblúky pri zjazde 4–5 × hmotnosť lyžiara
  • pád 6–7 × hmotnosť lyžiara
Bazin

otazka laika citujem zo zaveru:Veľké dodatočné zaťaženie predstavuje napr. aj lyžiar, ktorý jazdí skákanými oblúkmi.

Chodec s mackami a cepinom zatazuje povrch menej?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov