Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kebnekaise – najvyššia hora Švédska

Diskusná téma K článku: Kebnekaise – najvyššia hora Švédska

V marci 2008 sme Kolo a ja boli na turistike v Maroku vo Vysokom Atlase vo výškach medzi 2500 a 4000 metrov a nosili sme si všetko so sebou na chrbte. Presne o 5 rokov neskôr sme si naplánovali výlet podobnej obtiažnosti – skialpinistický týždeň za polárnou kružnicou v okolí najvyššieho vrchu Švédska a zároveň tiež Laponska - Kebnekaise (2110 m n. m.).

Mksimsvk

Bol som tam pred dvoma rokmi koncom augusta pocasie som mal o trocha lepsie ako tito dvaja ale aj tak ina skusenost a kopec srandy az na tu chripku nedokyslicene pluca

Lukáš Poláček

@Lubo: Je to tak ako hovoríš. Niekedy išlo fakt do tuhého a vtedy som sa radšej s foťákom nehral, za 5 sekúnd vedel byť zalepený ľadom. Kolo vyťahoval zrkadlovku len veľmi málo, preto som rád za kompakt.

Lubo

Ked je sneh a slota, fungujem na +1EV a WB nastavene na "oblacik". Aj tak su foto vacsinou stale mierne podexponovane ale to uz dotiahnem cez softver.

Kadzopadne sa musim vsak zastat autorov ... lepsia zle vyvazena biela ako ziadna fotka. A to byva rozdiel vo foteni na zrkadlovku a kompakt, pripadne smartfon. Z fotiek napriek technickym nedokonalostiam sala atmosfera tury uplne dokonale. Super su aj ksichtovky. A fotit pri zjazde sa mne uz vobec nikdy nechce. Len fiju fiju dolu s vychutnanim kazdeho oblucika.

Peter61

martinez47:
ano, dakedy nevidno ani na histogram. Preto je moznost nastavit si bracketing v teple chaty/stanu a vyrazit vomku do sloty.

Martinez47

V niektorých drsných podmienkach človek ledva vidí na LCD display a keď ho aj uvidí tak na ňom nič nerozozná. Nehovoriac, že v rukaviciach ešte nastavovať EV alebo manuálne expozíciu a clonu.

Fotiť do RAWu nezvláda kaźdý kompaktný fotoaparát (myslím, že Lukášov to nevie), je to skôr výnimka pri retro-umeleckých kúskoch. Lukáš určite veľa fotil na kompakt a hneď. Jednak aby zachytil atmosféru a druhá vec je, že na skialpe predsa nejde hlavne o fotografovanie. Cvak a ideš ďalej :) Vyjde, nevyjde.

No na druhú stranu musím povedať, že sa samozrejme dajú spraviť pri skialpe krásne fotky. Ako žiadne iné. Chvíľka s nastavením bielej a hraním sa s histogramom alebo krivkami by fotografie určite vylepšila. Moźno už len taká I'm feeling lucky funkcia v Picase. Ja by som ich upravil pomocou histogramu a trocha vyvazil bielu a stredné tóny.

Z fotiek cítiť drsnú krásu severu aj bez úpravy.

Peter61

pekná "túrička".

Co sa týka snímania na snehu: kazdy expozimeter sa snazi vyrobit strednu sedu. Vysleok : "cernoch na spinavom snehu".
imho treba napr. skusit bracketing +1 EV, + 2 EV a potom tiedit v klude.

3 clanky na tuto temu mali vystizny nazov " O expozimetru aneb tajemný hrad v Karpatech"
prof.Ján Šmok (z Levoče, inak FAMU Pha) Čsl.fotografia, cca 1975.

Lukáš Poláček

Môj predchádzajúci príspevok ignorujte, v presne rovnakom čase 12:11 odpísal aj Palo, takže už to nie je relevantné. Poslal som mu mail.

PaliT

Aby sme teda nezapratali vlákno diskusiami o fotografovaní všeobecne, navrhujem zriadiť niečo na štýl "Fotografické rady a postupy", kde by sme mohli potom pokračovať.

Aby som len nekritizoval, ale aj v tej veci niečo urobil, Lukáš, môžeš mi poslať originálne fotky, ja by som vybral tie, kde sa dá vysvetliť, čo myslím, svoj postup by som nahral na video, okomentoval čo sa stalo, prečo sa to stalo, ako tomu zabrániť a čo by sa s tým dalo robiť a potom by som to zavesil na YouTube, kde by to mohli vidieť ostatní.

Kedysi vraj existovali fotografické mítingy na hiking.sk, ale pri tom som nebol. Mohli by sa obnoviť, najparádnejšie akcie sú také, kde sa spoločne fotí, potom večer sa vezme nejaké fotka a viac fotografov sa jej zaradom ujme, pred ostatnými ju so zapnutým projektorom upraví, okomentuje a každý z nej urobí výsledok, ktorý zodpovedá jeho vkusu. A viac ľudí sa pri tom môže mnoho naučiť.

Chodíme totiž na úžasné miesta, chceme sa o zážitky podeliť a vedieť kúštik viac o fotografovaní v tomto prípade nezaškodí. Na niektoré lokality sa dostaneme s aparátom len raz v živote...

Lubo

@Lukas a @PaliT
RAW by ani tak nebol potrebny ako nastavit si na fotaku nie automaticke vyvazenie bielej ale dat tam zodpovedajuce prostredie. V hmle "oblacik" a za jasneho dna "slniecko". Navyse, ked nie je modra obloha, len sneh, hmla, oblaky, nastavit preexponovanie aspon +1 EV. Potom na kompe staci doladit, niekedy ani nie je treba.

Lukáš Poláček

PaliT: fotili sme s dvomi foťákmi, jeden kompakt a druhý zrkadlovka. Môj kompakt má formát 16:9, takže v tom albume ich vieš odlíšiť. Ktorý z nich to bol? Alebo sú zlé fotky z oboch? Podľa mňa ja ani neviem fotiť do RAW s mojím aparátam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum