Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma „Gorily“ budú vyhadzovať a pokutovať ski

Diskusná téma „Gorily“ budú vyhadzovať a pokutovať ski

Novinkou tohtoročných lyžiarskych svahov patracich spoločnosti TMR, a. s., nebude len zvýšenie už aj tak nehoráznych cien lyžiarskych lístkov. Spoločnosť si najíma SBS-károv, ktorí budú vykazovať skialpinistov zo zjazdoviek. (Žiadne šírenie poplašnej správy, takýto má TMR plán a takíto ľudia už sú najatí). To však nie je všetko. Horská služba, ktorá je inak štátnym orgánom, bude skialpinistov, ktorých najaté gorily nechytia, pokutovať. Kam sme sa to dopracovali? Spoločnosť TMR sa oháňa argumentom, že skialpinisti sú osoby pohybujúce sa na súkromnom pozemku bez povolenia. Hanba je, že im tie pozemky v 5. stupni ochrany prírody niekto predal, samozrejme.

Ide len o prachy, ktorých očividne spoločnosť vlastniaca TMR nikdy nebude mať dosť. A práve tak ani všetci ostatní zainteresovaní v Tatrách a orgánoch štátnej správy, ktorí im idú po ruke. Akým právom si nárokujú na priestor a prírodu Tatier, ktoré sú dedičstvom celého národa? Skialpinisti neplatia horibilné sumy za lístky, tak musia preč. Výroba technického snehu je nepochybne nákladná, ale takisto závažným spôsobom škodí životnému prostrediu. Niekto ju síce zaplatiť musí, ale nezabúdajme na fakt, že minimálne polovica snehu, ak nie viac, je vždy prírodného pôvodu. Prečo sme takýmto ľuďom dali moc odopierať nám samozrejmé veci? Čo bude nasledovať? Zachvíľu budeme platiť za vzduch na „ich“ pozemkoch???

Niet pochýb, že ak skialpinisti nedodržiavajú pravidlá správania sa na zjazdovke, môže to viesť k problémom. Zo strany spoločnosti TMR sa však určite nedočkáme žiadneho konsenzu v zmysle, že by sa skialpinistom vyčlenili určité trasy, určili podmienky, alebo vyhradili nejaké návštevné hodiny. Veď sme im predali celé Tatry, tak môžeme držať hubu a zaplakať nad výsledkom. Väčšina z nás sa na tom teda nenabalila, ale tým, že nikto nevystúpil proti, sme všetko pekne potichu odsúhlasili. Načo sa ozývať, keď nás sa to netýka? Raz sa to ale každého týkať bude. Teraz sú na odstrel skialpinisti, kto bude ďalší? Kto im bude prekážať? Turisti? Horolezci? Celé je to postavené na hlavu, len aby sme sa zanedlho nečudovali ešte viac!!!

Bacaardi

Ako to je v zakone? Vie niekto?
za mna - ako turista mam narok ist po znacenej trase v lete, v zime. Znacka tade vedie.
Tesim sa na prveho SBSkara, ktory sa mi to bude snazit vysvetlit :).

VladaZ

Skialp vs. lyžařská střediska
Není někde k dispozici přehled o tom, jak se staví provozovatelé jednotlivých lyžařských středisek na Slovensku ke skialpinistům? Případně nemohla by redakce hiking.sk oslovit provozovatele a připravit takový článek?

Lubo

Nebudem obhajovat nasilnosti ani pokutovania, to je blbost. Aroganciou sa nikam nedopracujeme.

Je vsak dobre si uvedomit, ze prevadzkovatel lyziarskeho strediska je zodpovedny za bezpecnost. Po zavarecnej pracuju ratraky casto zavesene na lanach a skialpos sa moze on dochramat. Popisana zjazdovka tesne po uprave v noci zamrzne pre lyziarov to moze byt nebezpecne. Niektore casti zjazdoviek su dost uzke a skialposi zvyknu zosiroka cik-cakovat. Opat nebezpecne situacie.

Vhodne by preto bolo zo strany prevadzkovatela urcit skialposom pravidla. Teda kadial vedie vystupova trasa a ake su casove limity. Toto je v Alpach pomerne bezne a netreba nad tym rovno robit humbuk.

Samozrejme, je to otazka vhodnej komunikacie s verejnostou a zaroven neriesit veci horucou hlavou a uz vobec nie gorilami. Take Taliansko ma na to priamo policiu na svahoch.

Lubo

@VladaZ

Nieco skusime pripravit, no problemom je, ze vacsina prevadzkovatelov na tento druh otazok nie je pripravenych a s mediami neradi komunikuju "po dobrom".

Axel

A co keby som si chcel zabehat okolo futbaloveho ihriska? Budem behat len poza ciaru a poza branky. Futbal sa tam moze nadalej hrat. Nikomu nebudem zavadzat. A vobec, ako si kto dovolil, predat tu krasnu luku na vystavbu futbaloveho ihriska...
A este si najat gorily, co budu vykazovat z ihriska ludi, co si tam prisli iba zabehat.

Ja?No!

Axel, o čom točíš? Určite nikto nepojde šlapať do vyhradeného priestoru pre trať SP alebo iných pretekov..... Dobré by bolo s HZS dohodnúť oficiálne výstupové trasy, ak, ako píše Bacaardi, kopíruje zjazdovka turistickú značku.

Axel

Kto pise o svetovom pohari? Ja pisem hoci aj o treningu dedinskeho dorastu...
Nevidim dovod na to, aby si niekto uzurpoval pravo vstupovat na SUKROMNE pozemky niekoho a dozadoval sa tam vykonavat cinnosti, na ktore MAJITEL daneho pozemku tie pozemky neurcil. Ak je to raz zjazdovka a majitel si tam zela len svojich platiacich zakaznikov, tak sa tam nemaju pesiaci co motat. Bodka. Tomu sa hovori respektovanie pravidiel...
Ano, mozeme diskutovat o pripade, kedy ide znacka okrajom zjazdovky, co je tak trochen zo zakona majitel povinny strpiet a ano, bolo by dobre, aby to bolo jasne definovane. V ostatnych pripadoch je to o dobrej voli a robit siroke ramena na nejakeho straznika si moze robit akurat buran. Pravo behat po zjazdovke si vynucovat proste nemoze.Bodka

VladaZ

@Lubo
zkuste možná kontaktovat lanovky.sk, ti mají k provozovatelům blízko. Pokud by oslovení provozovatelů bylo pojato technicky, tak by mohli odpovědět. A možná by z toho mohlo být i zřejmé proč je nutné nějaká pravidla dohodnout. A třeba by se našel nějaký pozitivní vzor - malé středisko s jednoduchými pravidly typu: tudy nahoru, tudy dolů kdykoliv, tudy dolů jen tehdy a tehdy.

Lubo

Chcel by som vidiet straznikov ksicht, ked by mu slapac ukazal platny skipas :-). Taka vec sa pokojne moze stat, ked je skialpos na rodinnej dovolenke a vybehne si zaslapat, ked drobizg niekam ulozi.

Jjano

Axel, tu nejde o uzurpovanie. Slovenská legislatíva určuje voľný vstup do väčšiny krajiny bez ohľadu na formu vlastníctva. Napríklad ak ide o lesné pozemky (čo je väčšina zjazdoviek), tak voľný vstup verejnosti je až na výnmimky zaručený zákonom o lesoch. Takže majiteľ ti prípade nemôže zakázať vstup na zjazdovku preto, že je súkromná.

Iná vec je, že podľa toho paškvilu o horskej záchrannej služby môže prevádzkovateľ zjazdovky určiť, za akých pravidiel môže osoba vstúpiť na lyžiarsku trať a tam si môže samozrejme vyhradiť široké pole zákazov, čo tam nemôžeš robiť. A tam si (zrejme) môže vyhradiť, že sa nemôžeš pohybovať v protismere zjazdovania alebo tak nejako.

Jjano

Lubo, samotný skipas nemusí riešiť šlapanie, pretože v prevádzkovom poriadku zjazdovky si môže porevádzkovateľ vymedziť, že sa nemôžeš pohybovať v protismere a pod.

Ja?No!

Áno jjano. Zjazdovka by ale mala byť ohraničená, a mimo zjazdovky Ti môžu fúkať. @Axel, čo tak si zabehať poza plot okolo toho štadióna? ;o)
Keď je zjazdovka ohradená, chodím radšej poza bariéry.
Mimochodom, dohnané do absurdnosti, by nemali potom v Lomnickom Sedle zhŕňať sneh na zjazdovku z okolitých svahov..... Myslím, ze dohodnúť sa dá vždy.
Možno by sa toho mohla chytiť SSA. By aspon mali dobrý argument na členstvo....

Tarazed

A to jak sa dostanem potom na Chopok? Iba cez dumbier ci co? To jaka salenota?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov