Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Riaditeľ HZS Jozef Janiga apeluje na turistov a horolezcov, aby starostlivo zvážili ciele svojich túr a aby potrebný výstroj a výzbroj mali nielen so sebou, ale ho aj vedeli používať. V súčasných veľmi zlých podmienkach odporúča ostať nižšie, na chatách, užiť si hory a aj sa z nich vrátiť. V prípade, ak v najbližších dňoch nasneží, bude podľa jeho slov stav ešte nebezpečnejší, pretože budú potrebné aspoň dva týždne na previazanie vrstiev. Spolu s riaditeľmi oblastných stredísk HZS o tom dnes informoval na tlačovej konferencii v Starom Smokovci.

Mrnka

Takže najhorší sú skialpinisti? Ved nie je skoro sneh..väčšina asi slape na zjazdovkách alebo sedí na zadku, ako napr.ja..Nie? Sa mi to zdajú docela ostré slova :-(

Lubo

Podla mna podstatnejsia je druha cast suvetia: "ktorí majú síce často veľmi kvalitný výstroj, avšak nevedia ho správne používať" A cele sa to vztahuje aj na horolezcov, nie len skialpinistov. HZS nema skialpinistov v zuboch, takze by som tam nehladal nejake zle veci.

Fwy

Mrnka: o skialpinistoch sa tiez vyjadrili, ze su v celku disciplinovani... (pri slapani po zjazdovkach hore).
ako pisal lubo, teba precitat vsetko a netrhat suvetia..
nie je tam nikde uvedene, zeby niekoho zatracovali.. vo vecernych spravach im bola polozena otazka, ze ci by nebolo vhodne uzavriet nebezpecne casti tatier uplne... clenovia HZS sa vyjadrili, ze by to nebolo spolocensky prospesne (ani pre ludi, ani pre biznis). a preto apeluju, ze aktualne sa situacia v tatroch zhorsuje a ti, co nemaju skusenosti, nech tam nelezu, pre ich vlastnu bezpecnost.. :)

Boro

Mne to pripadá, ako keď Kaliňák reaguje na zvýšený počet nehôd.Všetko zatvoriť, každého dodzigať, zvýšiť pokuty a všetkých ozbrojiť raketometmi. Jednoducho nechápu , že štatistika je sviňa. Raz je desať úrazov za mesiac a raz nikto. A to, ako si HZS utrela papuľu o skialpinistov bolo nanajvýš podivné, lebo napriek všetkému zabudla povedať, že jeden z tých zahynuvších bol horský vodca a te asi skúsenosti mal.

Vrana

Mnka ide o to, ze podmienky na skialp su uplne zle. Do dolin treba vysoko vynasat a lyzovanie je problem. Ked je nemozne ubrzdit pad v mackach a s cepinom v ruke ako ho chces ubrzdit lyzami? Navyse na lyziach sa pada trosku castejsie ako ked ides peso.

Lubo

Nuz, bolo takmer 200 urazov, nie len tych 13 tragickych. Taktiez nejde len o vec posledneho tyzdna. Horskaci casto rozpravaju o trende, ze cim dalej menej ludi sa venuje metodike na kurzoch a pribuda samoukov, ktori sa inspiruju YouTubami a Facebookami. Pre mensiu organizovanost skialpinistov oproti horolezcom je medzi nimi aj viac takych, ktori nemaju dostatok skusenosti.
A k tomu vsetkemu este kombinacia hnusne nadharneho inverzneho pocasia a volna...

Remy

Tych urazov bolo sice 200 ale podla minulorocnych statistik je tak 85-90 % na svahoch. Takze ked si vezmeme len pesich, pri tom kvante co sa ich premlelo vo VT len medzi sviatkami, nieje to az taky masaker.
A k tym smrtakom.. no jednoducho v niektorych pripadoch nestastne nahody, niekde ludska hlupost. Kazdy si je strojcom svojho stastia. Aj ked kazdeho zivota skoda.

Skialp je momentalne TOP a je na vzostupe, cize ako urazovost tak aj smrtaky maju stupajucu tendenciu aj v alpach, nielen u nas.

naposledy som bol hore vo VT 27.12 a snehu nebolo, takze ako pise vrana, nechapem, kde sa da ist na skialp okrem zjazdoviek.

Peter61

Lubo : ano
ad samouci, youtube, fcb a pod.

  • vcera som kukal to videjko spred roka, co tu zavsesil mlieko youtube.com/watch?v=F6840kqTk…
    napadlo ma, ze ci na nete su aj videa z gopro a pod., kde postihnuty neprezil. Ako vcera povedal Marek Biskupič, napadne cca 10 cm snehu a este aj prisypat nas moze.

  • horolezec bol dakedy clovek, ktory sa prihlasil do klubu, ako cakatel, urobil si kurzy a stal sa clenom JAMES.
    Dnes si kupi preukaz JAMES, ČHS, AV, nakupi si matros je na nom, ci ide na kurz(y), alebo sedi na nete a "uci" sa. Zachranka/nehoda/nestatstie su potom v kolonke "horolezecke"

  • podstatna vec pri vacsine spominanych nestasti je znalost brzdenia padu.
    Ak pri danom sklone/kvalite povrchu /vyzbroji odhadnem, ze to ubrzdim, idem do toho. Ak je to nad moje schopnosti, tak sa vratim, alebo sa zacnem istit etc.

Boro : ad nehoda 3.12.
slphzs.wordpress.com/…/lavino…
nebola to typicka doska, ale je take smutne pravidlo, ze ak je na zaciatku zimy alebo malo snehu, alebo dosky, zabija to najlepsich (Pochyli, Kuráň, HV Michal Hnidka)

Rast

A ked nie su ziadne urazy tak bude tlacovka, podte do Tatier, nesedte doma? :-D :-D

Jjano

Trošku sa v tejto debate strácam. Je nepochybné, že v priebehu niekoľkých dní prišlo k niekoľkým fatálnym úrazom a je nepochybné, že na to majú vplyv aj netypické podmienky. Relevantná štátna inštitúcia k tomu urobila briefing, aby prostredníctvom médií upozornili ľudí, nech si kua dávajú na horách pozor a ak na to nemajú (skill, výstroj či morál), tak nech sa tam radšej v týchto dňoch moc nehrnú.
Čo je na tom zlé?

Rast

Myslim si, ze na tom nie je nic zle, naopak si myslim, ze je to dobre, mozno by sa to malo robit castejsie. osveta je dolezita, hlavne ked vela ludi zacalo navstevovat google a youtube univerzity :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum