Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Peter61

jjano:

anonymkovia sa potrebuju realizovat v diskusiach

rast : aka osveta, do prcic ? Statistika nehod/nestasti ? Pozvanky na kurzy ?
nie ! ked sa daco stane tak ludkovia chcu nejake technicke zazraky ( vid ladovy vikend 2012)
hiking.sk/…/ako_zbrzdit_pad_n…

Jeden diskuter tu zahlasil, ze nema peniaze na kurz, lebo si ide kupit cakany do ladu ci co. J.Janiga na to ma termin "pseudohorolezci"

Rast

Tak myslim si, ze je dobre, ze HZS zvolala tlacovku, informovala, to je podla mna osveta, nie kazdy sleduje statistiky nehod v horach. Neviem, ci chce niekto technicke zazraky, ale asi je dobre informovat o tychto veciach a byt aspon tak trochu protivahou roznych google a youtube univerzit... Neviem, co je pseudohorolezec, ten co nebol na kurze? Lavina zasypava bez ohladu na vzdelanie a skusenosti... kolko horskych vodcov a skusenych zasypala lavina, to boli tiez pseudohorolezci?

Lubo

Jasne, je super, ze HZS tlacovku urobila a hoci nam to prislo banalne (ved kazdy sleduje, co sa deje), isli sme tam a spracovali to v kratkosti. Urobili sme dobre, lebo clanok si precitalo na nase prekvapenie neskutocne mnozstvo ludi.

Tiez si myslim, ze je dobre, ze Janiga spomenul ludi, co viac dbaju na vystroj ako na vedomosti a skusenosti. Ako ich nazval je myslim celkom jedno ... su medzi skialposmi, horolezcami aj turistami.

Raymond

Len skoda, ze sa tento server ubera cestou bulvarnych platkov. Tym narazam na ten nadpis - vo vysledku je to ciastocne a velmi obmedzene prtavdiva informacia, vztahujuca sa na skialpinistov a nevztahujuca sa na turistov a uz vobec nie horolezcov. Nestacilo by napisat Tlacova beseda HZS bez kecov?

Lubo

Raymond, clanok vznikol ako prepis toho, co Janiga a jeho kolegovia povedali. Niektore casti boli prepisane do nepriamej reci ale zostali pritom zachovane vsetky Janigove formulacie tak, ako ich povedal.

Raymond

Myslim, ze vies o com hovorim. Je to asi vec nazoru.

Tarazed

Hej a co sa vam nepaci na youtube/google univerzite? Ja som jej studentom a kupodivu takmer vsetko co som sa tu naucil funogvalo aj v terene ;)

Lubo

Raymond, netrep blbosti. Nasou snahou bolo co najlepsie pokryt tlacovku a urobit to tak dobre, ako vieme. Pokial ti Janigove slova prekazaju alebo ich povazujes za nekorektne voci niekomu, nie je to nasa chyba. Pretoze nic z toho, co v clanku je, nie je nasim vytvorom. Proste to zaznelo. Netreba sa hned durdit...

Mrnka

Ja som svoj príspevok napísala diplomaticky..inými slovami vyjadrenie pána janigu o pseudohorolezcoch a najhorších skialpinistoch považujem za arogantne. Ak chceli robiť osvetu,ako to tu vyjadrujete aj vy, tak ta sa robí inak a nie urážanim druhých. Nech sú taki,či onaki.toto sú praktiky skostnatelych štátnych orgánov.
Okrem iného, ich vyjadreniach si odporuju,ak najprv povedia že sú najhorší a potom že sú disciplinovani..tak sú vlastne akí? Ten najhorsi je vlastne dobrý?

Čo sa týka zabrzdenia pádu, tak tu ide iba o šťastie. Na kurze sa to nik nenauči.je to súhra viacerých činiteľov A obrovskej dávky šťastia.

Som si istá, že aj vy,ktorí sa pohybujete na horách, poznáte skúsených horolezcov či skialpinistov, ktorí idú do podmienok,ktoré sú nevhodné, prípadne ktorí vzhľadom na svoje skúsenosti si nemysleli, že sa im môže niečo stáť a skončili v rukách záchranárov a V horšom prípade už nie sú medzi nami.

Vrana

Mrnka co ta tak drazdi? Sam trochu leziem aj trochu robim skialp. Podla toho co mam v poslednom obdobi nalezene a nalyzovane (rozumej hovno) spadam presne do kategorie Janigovych pseudohorolezcov a "skialpinistov". A jeho slova sa ma vobec nedotkli.

Mozno niektore formulacie neboli nejpresnejsie ale kto chce rozumie. Kto nechce, tak sa citi urazeny, dotknuty.

Tarazed

jjano das ist znamena, ze napr. pouzitie sneznej kotvy som este neskusal :P

Peter61

tarazed :
mas na mysli sneznu ( lopatkovita 154), alebo firnovu kotvu ( ovalny, resp T profil 155)?

theuiaa.org/safety-standards.…

vrana, myslim, ze teba Janiga nespominal.

videl som pred sviatkami borcov, co na makkom firne ccc 30 -35 st. zostupovali cuvanim po styroch.
Dost som sa bal, kym boli nad nami. v rukach zbrane ( rukovat s hacikom nezapichnes) , macky do ladu ( triedy cca Quark a Sarken)

Alebo : freeridisti po
3 sezonach jazdenia s pipsami sa vydali na brncakurz a ked vytiahli pipsy, skoro som prisiel o hlasivky, kym som im vo ficaku opat vysvetloval ten obrazok na spodnej strane pipsu. Mali pevne zafixovane zle navyky.

P.Rajtar potencialnym klientom: Toto nie je na lezenie
„Povedal by som im – nie! Ďakujem, neprosím!“
Predna Basta (I.Saloň):
"„Boli už pod nami, videli sme ich, ako postupne a veľmi pomaly zliezali. Čudovali sme sa, lebo žľab bol dosť prudký na zostup… Potom sa to stalo. Videl som asi prvých dvadsať metrov pádu,

dennikn.sk/…/?ref=tit

Tarazed

Peter61, myslim hocijaku,jaku dostat v obchode :P

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum