Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Vrana

2 raymond: je mi jasne, ze chalan ma nalezene tolko co ja mam nabicyklovane :)

Vrana

Samozrejme kazdy robi chyby, ale netreba ist smrti oproti. Mne sa napriklad na nemenovanom kopci vo Svajciarsku pri zlanaku zadarilo do brzdy zalozit len jeden pramen lana (klasicka hruba chyba). Sadol som do prusika a az potom som si to vsimol. Nebyt prusika, tak tu nevypisujem ...

V horach je napriklad fajn zvyknut si na doberanie druholezca cez reverzo alebo iny somoblokujuci prostriedok. Pollodak je super jednoducha zalezitost, ale ked istica trafi kamen, tak druholezec leze de facto solo.

Raymond

Chcel som napisat ze si myslim, ze urazov nie je nejak moc.

Raymond

Vrana pozri si hentych chalanov z TV mountain, robia v okoli Chamonix neskutocne vystupy, neuveritelne lezu a su hlavne strasne rychli. Sledujem ich uz dlho, je to paradicka.

Raymond

Ja si myslim, ze je kazdehovec ako lezie v horach a kazdeho rovnako vec s kym sa naviaze na lano a necha ho robit standy. Len v kontexte nizsie uvedeno si nemyslim, ze je v horach urazov nejak moc...a chapem co mysli HZS tym maju material a nevedia ho pouzivat...

Vrana

2 raymond: pekne video. S tym lanom isiel potom liezt nieco serioznejsie ? :)

Peter61

Vrana, ak myslis pod "fotkou" link z 5:46 karabinu cvaknutu napriec : ano vyskytuje sa to z dvoch dovodov:

  • nebezpecna extrapolacia navazovania na lano, resp. na odsedavacku do duralovej verzie.
  • vyskytovalo sa to troska viac u Cechov, asi to tam nejaky puk rozsiroval

@all: toto je problem googleacademy:

  • vyliezla Vladova partia na Cimu a v poriadku sa vratila ? OK, ideme na to tiez takto , vcitane potencialne fatalnych detailov, ktore padli do oka raymondovi

  • vysiel dakto rychlo na MB, drbol si tramadol a napisal o tom pekny clanok ? OK, ideme na to a serieme na pindy o aklimatizacii etc.

Vrana

Vsetko jasne.

Ad posledny odstavec: s tym som si nie tak celkom isty. Mam dojem ze uz boli nejake nehody, ze sa karabina zvrtla a praskla.

Ad foto: celkom dost ludi som videl tak istit (a upozornil ich na nebezpecnu chybu) ze mali karabinu cvaknutu ako ten panko

Ad expresky: kvoli takym banalitam zomieraju zbytocne aj velky borci. Vid Zdenek Hruby marekholecek.cz/rekviem-pro-z…

Takze prosim Vas ak niekovo uvidite ze kurvi stand s expreskami alebo si ich cvaka do sedaku namiesto slucky na zlanenie upozornite ho na to.

Peter61

@ vrana 18:09
uzol je naviazany vtedy, ked je aj dotiahnuty silou ruk, teda tah cca 10 kp. Aby sa pripadne neplantal dlhy koniec v lufte , alebo aby sa nedotiahnuty nerozviazal, dava sa poistny.
Lenze : poistny uzol musi byt naviazany hned za osmickovym, aby sa lezec omylom necvakol do "slucky" ktora vznika pri viazani poistneho uzla cca 15-20 cm od osmickoveho. Takto sa ludia dostali do ciernej kroniky a do knihy P.Schuberta.

V materialoch OeAV som videl, ze ak je "chvostik" dlhsi ako na dve dlane, netreba viazat poistny uzol . Ked je kratsi, neuviazem ho a ked je prilis dlhy, tak planda v lufte.

Co sa tyka zvrtnutia navazovacej karabiny pri pade: pokial je cvaknuta do spojovacieho oka, nema sancu zvrtnut sa do polohy napriec.
Pokial to niekto ma zatroven cvaknute do bederneho pasa a nohaviciek, ( UIAGM to nikdy neurobi)tak to ma blbo, kandidat na Darwin Awards.
picasaweb.google.com/…/ANTIme…

Vrana

Este viem, ze vodcovia si druheho (pripadne aj tretieho) ale nie posledneho zvyknu takto viazat na osmickovy a za nim smyknu este tak 50 cm dalej vodcovsky. Aby dali klientovi trosku vacsiu moznost pohybu do stran od kolkej linie. Na kolko je to bezpecne (mozne zvrtnutie karabiny pri pade) ?

Vrana

Naco je dobry poistny uzol za osmickovych? Na skratenie volneho konca lana aby neplentalo. A este na nieco ine?

Mozna pricina smrtaku potom len ak sa nanavazujes priamo na sedak, ale cvaknes sa karablou medzi osmu a ten poistny-skracovaci. Aj to musis byt na konci lana na nie v strede. Tak?

Peter61

Jakub a podobni studenti googleacademy :
ano, zdrojov na nete je dost, ale musi to byt metodika UIAA, alpskych zvazov, renomovanych horoskol a pod.

Nema kazdy take "oko", aby zbadal hovadinu, ako teraz raymond vo Vladovom videu.

napriklad : ne jednej slovenskej stranke som nasiel :

  • nakres nespravneho naviazania poistneho uzla za navazovacim osmickovym u.
  • citacie P.Schuberta k inej teme ( ktory to hore spomenute naviazanie popisuje ako pricinu smrtakov)
  • odporucanie pouzivat v piepse litiove baterky
    a dalo by sa najst.

takisto sa da vytrhavat z kontextu, preto napriklad moja fotka z Bodonkurzu s ukazkou nespravneho naviazania je na Pikase oznacena smrtkou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma