Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: NP Malá Fatra apeluje na lyžiarov, aby nerušili zver

Diskusná téma K článku: NP Malá Fatra apeluje na lyžiarov, aby nerušili zver

V týchto dňoch končí alebo už skončila oficiálna skialpinistická sezóna vo väčšine slovenských pohorí, na horách je však ešte množstvo snehu. Vysoká snehová pokrývka komplikuje zvieratám kŕmenie, v okolí brlohov sú medvedice s malými mláďatami. Na tento fakt upozorňuje aj Správa Národného parku (NP) Malá Fatra a apeluje na lyžiarov, aby sa pohybovali len v oblastiach vyhradených na lyžovanie a snoubording.

Peter61

Pred rokmi sme sa na túto tému bavili s turistami, horolezcami a skialpošmi, ktorí boli aj dobrovoľnými strážcami. V tých rokoch aj strážievali hniezda dravcov. Žiadne online kamery, ale stan, spacák, ďalekohľad, ev.vysielačka/mobil.
Opakovane sa stalo, že na jednom mieste bolo opustené hniezdo, vajcia vychladli. Sociálne siete, youtube a pod. veci na webe a vtedy ešte neposkytovali použiteľné stopy. Chalani zistili o jednej skupinke, že nič netušiac každý rok lyžujú v tých miestach a vyplašia hniezdiace vtáky. Zašli za skialpošmi, dohodli sa a ďalšiu sezónu už bolo hniezdenie úspešné.

Peter61

@ bikemartin 14:17

  • tiež som aj nad jariabkom uvažoval, ale nemám takú prax vo vtáčkológii, aby som z mihnutia jednej siluety naisto určil, čo to je za snežného krtka. K tej diere, čo po ňom ostala, som nevidel žiadne stopy. Buď si urobil tunel k skrýši, alebo tam bola terénna vlna a stopy boli za ňou.
Peter61

Lubo: klídek, starec, škoda klávesnice.

  • píše:
    "Ja by som doporučil..."
    to je predsa podmínovací spôsob.
    OPRAVA :
    "podmieňovací spôsoby"
Lubo

Ejha, ale nam sem privialo hviezdicku ciernu. Odporucat chce a ani sa sam/sama nema guraz/slusnost podpisat pod vlastny prispevok.

Pre osvetlenie toho, ako a preco sa v MF rube a co s tym moze robit sprava parku odporucam precitat si rozhovor:
hiking.sk/…/riaditel_npmf_mal…

*

Ja by som doporučil pánovi Michalovi Kalašovi, aby si niekedy zašiel do Vrátnej a pozrel na tie holoruby, započúval sa do zvukov motorových píp a ťažkej techniky.

Lubo

Bachurňovitý vták je odvodený od pohoria Bachureň?

Bikemartin

P61, mohol to byť jariabok hôrny, čeľaď bachurňovité, bratranec tetrova.

Peter61

Niečo podobné ako na tých videách 15.04.2019 08:19, ale v noci a na väčšiu sme zažili na vrchole Magury.
mapy.hiking.sk/?x=20.9162…
netuším, čo to bolo za bachurňového vtáka, ale určite menší ako tetrov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma